Perşembe günü yayınlanan iki yılda bir yayınlanan Açlık Sıcak Noktaları raporunun son baskısı, gıda krizleri ve gıda güvensizliğinin kötüleşmesi muhtemel dünya çapındaki durumlar hakkında erken uyarılar sağlıyor ve özellikle akut açlığın en şiddetli ve kötüleşen durumlarına odaklanıyor.
18 aylık bir çatışma, gıda sistemlerini bozarak, yerinden edilmeye neden olarak ve insani desteğe erişimi engelleyerek Sudan'da açlığa yol açtı. Sel gibi aşırı hava koşulları da gıda güvensizliğinin kötüleşmesinde rol oynadı.
Rapor Kasım 2024 ile Mayıs 2025 arasında akut gıda güvensizliğinin kötüleşmesinin tahmin edildiği 22 açlık merkezi buldu.
Raporda, savaşın yoğunlaşmasının daha fazla kitlesel yerinden edilmeye yol açacağı ve bölgesel insani krizi kötüleştireceği, bunun da Çad, Güney Sudan, Mısır, Libya, Etiyopya ve Orta Afrika Cumhuriyeti'ne sınır ötesi hareketlerin artmasına yol açacağı belirtiliyor.
Analiz, Çad, Nijerya, Mozambik, Lübnan, Myanmar, Suriye ve Yemen'i çok yüksek endişe duyulan sıcak noktalar olarak sınıflandırdı; bu da oradaki büyük nüfusun kritik düzeyde akut gıda güvensizliğiyle karşı karşıya olduğu veya karşı karşıya kalacağının tahmin edildiği anlamına geliyor.
İki ülke -Namibya ve Lesotho- hava olaylarının olumsuz etkisi ve bu yıl tarımsal üretimde önemli bir düşüş nedeniyle ilk kez açlık sıcak noktaları listesinde yer alıyor. Üçüncü en yüksek endişe kategorisindeki diğer ülkeler Kenya, Nijer, Burkina Faso, Etiyopya, Malavi, Somali, Zambiya ve Zimbabve.
Raporda, yağış modellerini ve sıcaklıkları etkileyen doğal olarak oluşan iklim olayı olan La Niña olayının Kasım 2024'ten Mart 2025'e kadar beklendiği belirtiliyor. Bunun Nijerya, Malavi, Mozambik, Güney Sudan, Zambiya ve Zimbabve'de sel risklerini artırması muhtemelken, Etiyopya, Kenya ve Somali'de kuraklığa neden olacağı belirtiliyor.
Rapor, geçim kaynaklarını korumak ve gıdaya erişimi iyileştirmek için açlık merkezlerinde “acil” ve “ölçeklendirilmiş” yardım çağrısında bulunuyor.
Hibya Haber Ajansı