Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

BMD Araştırma: Yıllık enflasyondaki düşüşün yavaşlasa da devam edecek

İstanbul, 3 Ekim (Hibya) – BMD Araştırma, açıklanan enflasyon verilerine ilişkin değerlendirme yaptı.

İstanbul, 3 Ekim (Hibya)

BMD Araştırma'nın raporuna göre, TÜFE, Eylül ayında beklentilerin üzerinde aylık yüzde 2,97 arttı. Ağustos ayında yüzde 51,97 olan yıllık enflasyon, Eylül ayında yüzde 49,38 ile Temmuz 2023’ten bu yana en düşük seviyesine geriledi. 

Ana harcama grupları incelendiğinde eğitim, okulların başlamış olması ile öğrenci yurtları ve üniversite ücretlerindeki artışın etkisiyle aylık yüzde 14,21 ile en çok artan grup olurken aylık enflasyona 32 baz puan katkı verdi. Alkollü içecek ve tütün, sigara zamları nedeniyle yüzde 4,16 ile en çok artan ikinci grup oldu. Konut, aylık yüzde 3,86 artarken aylık enflasyona 63 baz puan en çok katkı veren grup oldu. Haberleşme, yüzde 0,88 azalarak düşüş görülen tek grup olurken aylık enflasyonu 3 baz puan aşağı çekti.

Yıllık bazda bakıldığında 12 ana harcama grubunun hepsinde artış yaşandı. Konut, yıllık %97,87 ile en çok artan grup olurken yıllık enflasyona 1.217 baz puan ile en çok katkıyı veren grup da oldu. Eğitim, yıllık %93,59 ile en çok artan ikinci grup olurken yıllık enflasyona 182 baz puan katkı verdi.  Enflasyon sepetinde en yüksek ağırlığa sahip olan gıda ve alkolsüz içecekler, yıllık yüzde 43,72 artış gösterirken, yıllık enflasyona 1.098 baz puan ile en çok katkı veren ikinci grup oldu.

Ağustos ayında, aylık yüzde 1,68 artan yurt içi üretici fiyat endeksi (Yİ-ÜFE), Eylül ayında %1,37 arttı. Ağustos ayında yıllık yüzde 35,75 artan Yİ-ÜFE, Eylül ayında ise %33,09 artış gösterdi. Bu Mart 2021’den bu yana görülen en düşük artış oldu.

Sanayinin dört ana sektörüne göre elektrik, gaz, buhar, aylık %2,28 ile en çok artan sektör oldu. En yüksek ağırlığa sahip imalat, yüzde 1,25 artarken aylık Yİ-ÜFE’ye 108 baz puan ile en yüksek katkıyı veren sektör oldu. Düşüş gösteren ana sektör olmadı.

Su temini, yıllık yüzde 48,70 ile en çok artan ana sektör oldu. İmalat yüzde 33,77 artış gösterirken, yıllık Yİ-ÜFE’ye 2.919 baz puan ile en çok katkıyı verdi. Yıllık bazda da düşüş gösteren ana sektör olmadı.

BMD Araştırma değerlendirmesinde, "TCMB, Eylül ayı toplantısında politika faizini değiştirmeyerek yüzde 50 seviyesinde sabit bıraktı. Ağustos itibariyle enflasyondaki baz etkisi desteğinin azalmasının da etkisiyle yıllık enflasyondaki düşüşün yavaşlasa da devam edeceği kanaatindeyiz. " ifadelerine yer verildi.

Hibya Haber Ajansı