SVT muhabiri Gilda Hamidi-Nia, enflasyonun çok yüksek olduğunu, para biriminin değer kaybettiğini, yaptırımların halkı sert bir şekilde etkilediğini ve masaya yiyecek koyabilmek için diz çöken birçok kişinin bulunduğunu söyledi.
Tahran'daki hükümetin ülkedeki gidişatı değiştirebilecek iradeye veya yeteneğe sahip olduğuna inanan çok az İranlı var. Tahran'da yaşayan Majid Hosseini, yine de oy vermenin önemli olduğuna inanıyor.
22 yaşındaki Masha Amini'nin ölümünün ardından ülkeyi kasıp kavuran protesto dalgası, aktivistlerin her gün hapse atıldığı, muhaliflerin idam edildiği ve saçlarını gösteren kadınların kırbaçlandığı, giderek otoriterleşen bir İran'ı geride bıraktı.
Gilda Hamidi-Nia ''Protestolara katılanların çoğu aslında rejimi değiştirmenin mümkün olmadığını hissetti. Aksine rejimin daha da katılaştığını gördüler.'' diye konuştu.
Bunun yanı sıra ülkenin en büyük ruhani liderinin seçildiği İran Parlamentosu ve uzmanlar konseyi için Cuma günü yapılacak seçimler öncesinde yüzlerce önde gelen ses boykot çağrısında bulundu.
Çağrılar hem İran içinden hem de diğer ülkelerdeki sürgündeki seslerden geliyor. Gilda Hamidi-Nia'ya göre "İran'ın siyaset yoluyla değiştirilebileceğine hala inanan" muhalefet bile seçimlerin boykot edilmesini öneriyor.
Gilda Hamidi-Nia ''Bu, belki biraz daha reform yanlısı bir üyeye oy vermekten daha net bir sinyal olarak görülüyor. Oy verilebilecek herkesin, Yüce Ruhani Lider tarafından atanan Koruyucu Konsey tarafından onaylanıyor.'' diye konuştu.
Hibya Haber Ajansı