Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

CGTN anketi: BRICS küresel yönetişime daha fazla itici güç katıyor

CGTN tarafından düzenlenen anket, hızlı büyüyen “BRICS güçlerinin” küresel yönetişime daha fazla itici güç kattığını, daha adil ve makul bir uluslararası düzenin kurulmasının teşvik edilmesinin zorunlu olduğunu ortaya koydu.

CGTN tarafından düzenlenen anket,

CGTN tarafından düzenlenen anket, hızlı büyüyen “BRICS güçlerinin” küresel yönetişime daha fazla itici güç kattığını, daha adil ve makul bir uluslararası düzenin kurulmasının teşvik edilmesinin zorunlu olduğunu ortaya koydu.

Çin Medya Grubu'na (CMG) bağlı Çin Küresel Televizyon Ağı (CGTN) ile Renmin Üniversitesi ortaklaşa BRICS ülkelerine yönelik bir anket yaptı. BRICS ülkelerinden toplam bin 634 kişi ankete katıldı.

Ankete katılanların yüzde 96,2'si, tüm ülkelerin uluslararası işlere eşit katılım sağlayarak birlikte uluslararası sistem ve düzeni inşa etmesi gerektiğini savunuyor.

Ankete katılanların yüzde 72,6'sı, çoğunlukla gelişmiş ülkelerin hakim olduğu mevcut uluslararası düzen ve kurallarda reform yapılması gerektiğini desteklerken, yüzde 83,9'u Birleşmiş Milletler’in Küresel Güney ülkelerinin çıkarları ve taleplerine daha fazla önem vermesi çağrısında bulundu.

Katılımcıların yüzde 63,6'sı, acilen reform yapılması gereken uluslararası düzenin öncelikli alanı olarak uluslararası kuruluşların karar alma süreçlerindeki şeffaflığın artırılmasını vurgularken, yüzde 60,2'si gelişmekte olan ülkelerin uluslararası işlerde temsili ve söz haklarının güçlendirilmesi gerektiğini belirtti. Ankete katılanların yüzde 56,8’i ise uluslararası hukuka saygı gösterilmesini talep etti.

Katılımcıların yüzde 55,9’u BM Güvenlik Konseyi gibi özel kuruluşların uluslararası işbirliği ve koordinasyonu güçlendirmesini isterken, yüzde 49,6’sı herhangi bir ülkenin başka bir ülkeye silah zoruyla yaptırım uygulamasına karşı çıktıklarını dile getirdi. Katılımcıların yüzde 48,7’si uluslararası yardım, bilgi paylaşımı ve teknoloji transferiyle güney ve kuzey arasındaki uçurumun azaltılmasını beklediklerini ifade etti ve yüzde 45,8’i ticaret engelleri ve korumacı önlemlerin azaltılması çağrısında bulundu.

Bu yıl BRICS işbirliği mekanizmasının genişletilmesiyle birlikte, Çin’in diğer BRICS ülkelerine yaptığı ithalat ve ihracat hacmi yılın ilk üç çeyreğinde yıllık bazda yüzde 5,1 artışla 4 trilyon 620 milyar yuanı buldu.

Anket sonuçlarına göre, katılımcılar, Çin’in BRICS ülkeleri arasındaki çeşitli alanlarda işbirliğini derinleştirme çabalarını, dünya genelinde barış, istikrar, kalkınma ve refahı hızlandırma ile küresel zorluklara yanıt verme konusundaki önemli katkılarını olumlu karşıladı.

Bunun yanı sıra, Çin tarzı modernizasyona dayalı kalkınma konsepti de ankete katılanlar tarafından geniş kabul gördü. Katılımcıların yüzde 89,4’ü, kalkınmanın gelişmekte olan ülkeler için en önemli öncelik olduğunu savunurken yüzde 88,6’sı “insan merkezli” yaklaşımı övdü.

Hibya Haber Ajansı