CGTN Muhabiri Barış Liu, 7.Çin Uluslararası İthalat Fuarı'nın (CIIE) 5 Kasım’da Shanghai kentinde açıldığını hatırlattı.
Çin'in, CIIE aracılığıyla bir yandan üst düzey dışa açılma kararlılığını dünyaya ilan ederken, diğer yandan sürekli olarak küresel piyasalara olumlu sinyaller verdiğini belirten Barış Liu, "Çin, çalkantılı bir dönemde tüm dünya ülkelerinin dışa açılma yönündeki cesaretini pekiştirdi. Bundan tam 7 yıl önce baş gösteren ve hızla yayılan korumacılık ve tek taraflılığa karşı Çin, Uluslararası İthalat Fuarı’nı düzenleyerek bu duruma güçlü bir yanıt verdi. Böylece dışa açılma kapısının kapanmayacağına işaret eden Çin, dışa açılma boyutunun sadece ve sadece genişleyeceğini gösterdi." dedi.
Çin Uluslararası İthalat Fuarı’nın (CIIE) ilkinin düzenlenmesinden bu yana geçen süre içinde küresel durumun daha karmaşık hale gelmesi ve küresel ticari korumacılığın artmasına rağmen, Çin yine de dışa açılmada ısrarcı oldu ve uluslararası toplumdan büyük destek gördüğünü ifade eden Barış Liu, şöyle devam etti:
"CIIE, günümüzde Çin’in reform ve dışa açılmasının önemli bir penceresi, inovasyon ve gelişimin önemli bir motoru haline geldi. Bu yıl yedinci kez düzenlenen fuara Çin piyasasına yoğun ilgi gösteren gelişmiş ülkeler ile yeni yükselen ekonomilerin yanı sıra Afrika’dan birçok gelişmemiş ülkenin işletmeleri, kendilerine ait seçkin ürünlerle katıldı. Fuara 129 ülkeden 3 bin 496 işletme katılıyor. Katılan ülke ve işletmelerin sayısı bir önceki fuarı geçmiş durumda. Dünyanın en güçlü 500 işletmesinin 297’si, bu fuara katıldı ve tarihi bir rekor kırdı."
Barış Liu, ABD’li işletmelerin, Çin Uluslararası İthalat Fuarı’na (CIIE) yıllardır yoğun ilgi gösterdiğini vurgulayarak, "ABD’li işletmelerin CIIE’de açtıkları sergi alanları yüzölçümü olarak art arda 6 yıldır birinci sırada yer alıyor. Yaklaşık bin işletmenin üye olduğu Çin’deki Amerikan Ticaret Odası’nın (AmCham China), CIIE ile dostluğu eskiye dayanıyor. AmCham China Başkanı Michael Hart Çin Medya Grubu (CMG) muhabirine verdiği demeçte, CIIE’nin daha fazla işbirliği fırsatı yaratacağını ve ABD-Çin ticaretinin iki ülkeye de fayda sağlayacağına inandıklarını açıkladı. Her yıl daha fazla sayıda ABD’li işletmenin CIIE’ye katılarak Çin piyasasını yakından tanıyıp, Çin ile ticareti derinleştireceğine işaret eden Hart, bunun sebebini Çin piyasasının yarattığı fırsatlar ve Çin-ABD ticari işbirliğinin özü olan kazan-kazan formülü olarak vurguladı." ifadelerini kullandı.
Michael Hart'ın, ABD’li işletmelerin CIIE’ye aktif şekilde katılmasının bu işletmelerin Çin piyasasının geleceğine olan güveni yansıttığına dikkat çektiğini ve Çin piyasasının sürekli olarak büyümesine iyimser baktıklarını söylediğini ifade eden Barış Liu, şunları kaydetti:
"Günümüzde Çin, dünyanın 150’den fazla ülke ve bölgenin önemli ticari ortağı konumunda. Çin mal ticaret hacmi olarak art arda 7 yıldır dünya birincisi. Çin hizmet ithalat ve ihracatında da art arda 9 yıldır dünya ikincisi konumunda. 2023 yılında Çin’in gerçekleştirdiği doğrudan dış yatırım 177 milyar 290 milyon ABD Doları’nı buldu. Son yıllarda, bazı ülkeler Çin’i küresel arenada yalnızlaştırmaya çalışsa da yukarıdaki rakamlar bu ülkelere güçlü bir yanıt olacaktır. Dışa açılma, CIIE’nin çekirdek özü olurken, günümüzdeki Çin’in gelişmesinin temsil işareti. Çin, üst düzey dışa açılmayı hızlandırarak nitekli gelişmeyi güçlendiriyor."
Barış Liu, Çin'in, CIIE aracılığıyla küresel iş birliğini daha da güçlendirecek ve tüm dünya ülkelerinin Çin’deki büyük piyasadan doğan fırsatları paylaşmasını sağlayacağını belirtti.
Hibya Haber Ajansı