Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Çin-Avrasya Fuarı farklı sektörlerden iş insanlarını buluşturdu

“İpek Yolu’nda Yeni Fırsatlar, Avrasya’da Yeni Dinamizm” temalı 8. Çin-Avrasya Fuarı Xinjiang Uygur Özerk Bölgesi’nin merkezi Urumçi kentinde düzenlendi.

"İpek Yolu'nda Yeni Fırsatlar,

"İpek Yolu'nda Yeni Fırsatlar, Avrasya'da Yeni Dinamizm" temalı 8. Çin-Avrasya Fuarı Xinjiang Uygur Özerk Bölgesi'nin merkezi Urumçi kentinde düzenlendi.

Fuara Türkiye, Kazakistan, İran, Sırbistan ve Birleşmiş Milletler Sınai Kalkınma Örgütü'nün de aralarında bulunduğu 50 ülke ve uluslararası teşkilat katıldı. 27 ülke ve bölge, fuarda ulusal pavilyon açtı.

Katılımcıların 11 alanda 6 binden fazla ürün sergilediği fuarda, farklı ülkelerden iş insanları Çinli muhataplarıyla temas kurma imkanı buldu.

CGTN Muhabiri Berna Yang, Çin-Avrasya Fuarı'nın etkisinin her geçen gün arttığını ifade ederek "Konferansa katılan konuklar, fuarın ülkelerin iletişim kurması ve ekonomik ve ticari işbirliğini güçlendirmesi için bir platform sunduğu ve ekonomik küreselleşmenin ilerlemesini güçlendirdiği değerlendirmesinde bulundu. Çin-Avrasya Fuarı'na uzun yıllardır katılan Türkiye'den bu yıl da birçok ünlü gıda, giyim ve tekstil markası ile ticaret odaları fuar alanındaki yerini aldı. Fuara katılan Ticaret Bakan Yardımcısı Mahmut Gürcan, Çin-Avrasya Fuarı'nın Türkiye'nin Çin'e ihracatı için daha geniş bir pencere açacağını söyledi." dedi.

Türkiye Ticaret Bakan Yardımcısı Mahmut Gürcan, 8. Çin-Avrasya Fuarı Türkiye Ulusal Pavilyonu'nu ziyaret etti

Fuara katılan Türk iş insanı Serdar Kulu, Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping'in daima ülkeler arasında kazan-kazan iş birliğini ve ortak kalkınmayı teşvik ettiğini, Çin ile Türkiye arasındaki iş birliğini sürekli olarak ilerleten Kuşak ve Yol projesinin ortak inşasını savunduğunu söylediğini aktaran CGTN Muhabiri Berna Yang, "Kulu, Türk iş insanlarının ekonomiden ticarete kadar pek çok alanda Çin piyasasına güven duyduklarını, Çin piyasasının dışa açılmayı sürdürmesini ve Çin hükümetinin yabancı girişimcilere sağladığı desteği takdirle karşıladıklarını belirtti." ifadelerine yer verdi.

Çin'in, beş Orta Asya ülkesinin en büyük ticaret ortağı ve ana yatırım kaynağı konumunda olduğunun altını çizen CGTN Muhabiri Berna Yang, "8. Çin-Avrasya Fuarı'nın onur konuğu Kazakistan'ın ulusal pavilyonu 260 metrekarelik bir alanı kapsıyor. Kazakistan'dan 40'ın üzerinde firma, çeşitli tanıtım ve değişim faaliyetlerine katılıp Çin piyasasındaki gelişmelerini sürdürme umuduyla fuara katıldı. Kazak firmalarının ekonomi, ticaret, bilim ve teknoloji gibi 12 alanda Çin ile işbirliğine ulaşmayı umduğu aktarıldı." dedi.

Kazak katılımcı Tilaibardinov Karat, Kazakistan ve Çin'in dost ve komşu olduklarını hatırlatarak, son yıllarda iki ülke arasındaki ulaşımın çeşitlenmesi ve kolaylaşması nedeniyle Çin'e daha fazla kaliteli Kazak ürününü getirme fırsatı bulduklarını ifade etti. Çin piyasasından beklentilerinin büyük olduğunu kaydeden Karat, fuar aracılığıyla daha fazla Çinli tüketicinin Kazakistan'ın doğal ürünlerini deneyimlemesini temenni ettiklerini dile getirdi.

Özbekistan'dan el yapımı deri ürünler, Türkiye'den fındıklı çikolata, Belarus'tan huş ağacı özü ve Avustralya'dan kırmızı şarap… Xinjiang Uluslararası Kongre ve Sergi Merkezi'ndeki 4 numaralı salonda Kuşak ve Yol ülkeleri ulusal pavilyonlarını kurarak, çarpıcı ve özel ürünler sergiledi.

Avustralya-Asya Ticaret ve Sanayi Odası Direktörü Ralph Day, Çin piyasasının canlılık dolu ve büyük gelişme potansiyeline sahip bir piyasa olduğuna dikkat çekerek, giderek daha fazla yabancı iş insanının Çin piyasasının gelişmesine güven duyduğunu dile getirdi.

Day, Çin piyasasının sunduğu fırsatlardan istifade etmeyi umduklarını ifade etti. 

CGTN Muhabiri Berna Yang, "Kuşak ve Yol" girişiminin ortaya koyulmasından bu yana, Çin ile girişime katılan Asya ve Avrupa'daki ülkelerin ortak kalkınma için yeni yöntemler araştırarak, dünyaya fayda sağlayacak yeni yollar açtığını belirterek şu ifadelere yer verdi:

"2023 yılında Çin'in Asya ülkeleriyle toplam ticareti 2,9 trilyon doları, Avrupa ülkeleriyle toplam ticareti ise 1,2 trilyon doları aştı. 2023 yılı sonu itibarıyla Çin'in Asya'daki doğrudan yatırım stoku 1,9 trilyon doların, Avrupa'daki doğrudan yatırım stoku ise 150 milyar doların üzerine çıktı.

Çin, enerji kaynakları, altyapı ve tarım gibi geleneksel endüstrilerde Asya ve Avrupa ülkeleriyle iş birliğini derinleştirmeye devam ederken, dijital ekonomi ve yeni enerjili araçlar gibi gelişmekte olan endüstriler üzerindeki işbirliği fırsatlarını araştırıyor, karşılıklı yarar ve kazan-kazan sonuçları elde etmek için üçlü ve çok taraflı piyasa iş birlikleri yürütüyor.

Bu yılın mayıs ayı sonu itibarıyla, Çin-Avrupa yük treni seferlerinin kümülatif sayısı 90 bini geride bıraktı, bu seferlerde taşınan yük değeri 380 milyar doları aştı. Diğer yandan, Çin-Tacikistan Otoyolu, Çin-Kazakistan Petrol Boru Hattı, Çin-Orta Asya Doğal Gaz Boru Hattı ve Pire Limanı gibi büyük ölçekli projeler tamamlandı. Çin-Kırgızistan-Özbekistan Demiryolu Projesi için de haziran ayı başında imzalar atıldı."

CGTN Muhabiri Berna Yang, 2011 yılından bu yana sekiz kez başarıyla düzenlenen Çin-Avrasya Fuarının, Asya ve Avrupa ülkelerinin ekonomik ve ticari iş birliği için önemli bir kanal haline gelerek, Asya ve Avrupa ülkelerinin gelişme fırsatlarını paylaşmaları ve karşılıklı yarar elde etmeleri için bir platform sağladığını kaydetti.

Hibya Haber Ajansı