Yazar Liu Heping'in yazısına göre 7. Çin Uluslararası İthalat Fuarı (CIIE) dün sona erdi. Dünyanın dört bir yanından fuara katılan işletmeciler, daha şimdiden gelecek dönemki fuarı dört gözle beklemeye başladı.
Yayımlanan verilere göre bu dönem fuar kapsamında birçok verimler elde edildi. Bir yıllık niyet anlaşmalarının hacmi geçen fuara göre yüzde 2 artarak 80 milyar ABD Doları’nı aştı. 129 ülke ve bölgeden 3 bin 496 firma fuara katıldı. Fuar, dünyanın en büyük 500 firmasından ve sektörlerden öncü işletmelerin katılım sayısıyla rekor kırarken, 186 firma ve kuruluş devamlılık göstererek, her yılki fuarda izlerini bıraktı. Bu seneki fuar kapsamında yeni ürün, yeni teknoloji ve yeni hizmete dair 450 lansman etkinliği düzenlendi.
Yabancı misafirlere sadece fuarın içinde değil dışında da sürprizler sunuldu. Çin hükümeti, 8 Ekim’de Slovakya ve Norveç dahil olmak üzere 9 ülkeye vize muafiyeti uygulamaya başlayacağını bildirdi. Birkaç gün önce Çin’in imalat sektöründeki tüm yabancı yatırım kısıtlamaları kaldırıldı. 1 Aralık itibarıyla Çin, en az gelişmiş ülkelere yönelik bütün vergi kategorilerinde sıfır gümrük vergisi uygulamasını başlatacak. Bu sürprizler, yabancıların Çin’e gelmesi ve Çin’de iş kurmasına daha fazla kolaylık sağlarken iş birliğine de daha geniş bir perspektif verdi.
Yazar Liu Heping'in yazısında "Küresel ortama bakıldığında Çin’in dışa açılmada gösterdiği çabalar çok değerlidir. Günümüzde dünya ekonomisinin büyümesinde güçsüzlük devam ediyor. Anti-küreselleşme trendi başını kaldırırken tek taraflılık ve ticari korumacılık güçleri artıyor. Açıklık ve fırsatlar, nadir görülüyor. 7. CIIE’nin düzenlendiği sırada yayımlanan 2024 Dünya Açıklık Raporu’nda 2023 yılı için Dünya Açıklık Endeksi’nin yüzde 0,7542 olduğu, bu endeksin 2022 yılına göre yüzde 0,12 ve 2008 yılına göre yüzde 5,43 oranında azaldığına dikkat çekildi. Bununla beraber Çin’in 2023 açıklık endeksi 2008 yılına kıyasla yüzde 11.89 yükseldi" denildi.
Bunun yanı sıra çeşitli önde gelen unsurların toplanmasıyla yenilik yaratan adımlar da hızlanıyor. Fuar kapsamında AI teknolojisiyle çalışan spor ayakkabısı, sürdürülebilir malzemeyle üretilen yeşil plastik, ileri teknolojiye dayalı sağlık donanımları ve ilaçlar dikkati çekti.
Yazar Liu Heping yazısında şu ifadeler yer aldı:
"Yabancı sermayeli firmalar, Çin’in büyük pazarının katalizör fonksiyonundan faydalanarak ileri teknolojiye dayalı ürünler ortaya çıkarıyor. Bu firmalar fuarın fırsatıyla birbirini öğreniyor ve endüstriyel olasılığı genişletiyor. Örneğin, ABD’den Ampaire firması ile Çin’in Vertaxi şirketi, fuara ortaklaşa katılarak bu dönemki fuarın en büyük ürünü olan uçan taksisini sergiledi.
Daha fazla yabancı sermayeli firmaların gelecek dönem CIIE için rezervasyon yaptırmaları nedeniyle sergi alanı artık 100 bin metrekareyi geçti. Bu ayın sonunda 2. Çin Uluslararası Tedarik Zinciri Fuarı (CISCE) da açılacak. Açıklık, Çin tarzı modernleşmenin belli bir simgesi ve aynı zamanda Çin’in dünyaya sağladığı kıt mal özelliğiyle anlam kazanıyor. Bu nedenle yabancı firmalar, “Çin’e gelme”yi uzun vadeli bir taahhüt olarak görüyor. Danimarka’nın Grundfos Grubu’nun Çin Direktörü John Markmann’ın söylediği gibi Çin’in açıklığı ve kapsayıcılığı, her yabancıya ve her yabancı sermayeli firmaya yarar getirir."
Hibya Haber Ajansı