Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Çin’in dış ticaret karnesi nasıl bir sinyal veriyor?

Çin Küresel Televizyon Ağı (CGTN) Muhabiri Cao Beidan’ın yazısına göre Çin Gümrük Genel İdaresi, önceki gün Çin’in dış ticaretine ait son istatistikleri yayımladı. İstatistiklere göre, yılın ilk üç çeyreğinde Çin’in mal ithalat ve ihracat hacmi tarihte ilk kez 32 trilyon yuanı aştı.

Bu haberin fotoğrafı yok

Çin Küresel Televizyon Ağı (CGTN) Muhabiri Cao Beidan'ın yazısında "Çin Gümrük Genel İdaresi, önceki gün Çin’in dış ticaretine ait son istatistikleri yayımladı. İstatistiklere göre, yılın ilk üç çeyreğinde Çin’in mal ithalat ve ihracat hacmi tarihte ilk kez 32 trilyon yuanı aştı. Ayrıca her çeyrekte dış ticaretin 10 trilyon yuanı aşması da Çin ekonomi tarihinde ilk kez görüldü. Bu ekonomik performans dünya basınında büyük yankı buldu. Söz konusu istatistiklerin piyasalarda Çin ekonomisine duyulan güvenin artmasının bir göstergesi olduğuna ilişkin yorumlar geldi" denildi.

Renmin Üniversitesi’nden Profesör Wang Xiaosong, CMG’ye verdiği röportajda ekonomide yaşanan bu ilklerin, Çin’in dış ticaretinin istikrarı ile güçlü iç motivasyonu yansıttığını kaydetti.

Peki, bu başarının kaynağı ne?

Çin Küresel Televizyon Ağı (CGTN) Muhabiri Cao Beidan'ın yazısına göre yurt içine bakıldığında, eksiksiz üretim ve tedarik zincirleri, ölçek ekonomisi etkisi ve teknolojinin hızlı gelişimi sayesinde Çin ürünleri, güçlü rekabet gücüne sahip olmayı başardı. Dolayısıyla Çin’in uluslararası piyasalardaki faaliyetlerinin artmasına temel oluşturuldu. Bunun yanında, Çin ekonomisinin temellerinin iyi olması, piyasanın genişliği, ekonomideki kuvveti ve sahip olduğu büyük potansiyel gibi olumlu unsurlar da başarıyı getirdi.

Yurt dışına bakıldığında, son zamanlarda dış talebin artması, Çin’in ihracatına elverişli koşullar yaratıyor. Yılın ilk üç çeyreğinde, Çin’in Avrupa, ABD ve Japonya gibi geleneksel piyasalara yönelik ihracatında yüzde 4,2’lik artış görülürken, ASEAN ve Latin Amerika gibi yeni yükselen piyasalara ihracatı sırayla yüzde 12,3 ile yüzde 13,7 oranında arttı.

Çin’in dış ticaretindeki iyi performansı, aynı zamanda dünyaya daha fazla ileri teknolojiye dayalı, akıllı ve yeşil ürünlerin sunulmasına katkıda bulunuyor. Yeni nitelikli üretim gücünün hızla geliştirilmesiyle, Çin menşeli akıllı ürünler dünya ülkelerinin beğenisini kazanmaya başladı. İlk üç çeyrekte, Çin’den ihraç edilen ileri teknolojiye dayalı ürünlerin hacmi, önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 43,4 arttı.

Çin otomobil üreticisi BYD’den bir yetkili, kısa süre önce CMG’ye verdiği bir röportajda, 2024’ün ilk 9 ayında şirketin binek araç satış hacminin yıllık bazda yüzde 102,3 büyüyerek, 294 bin 381 adedi bulduğu bilgisi verdi.

CGTN Muhabiri Beidan, yazısında şu ifadeleri kullandı:

"Günümüzde, Çin menşeli eletrikli araç, lityum pil ve fotovoltaik ürünler, 200’den fazla ülke ve bölgeye ihraç ediliyor. Bu durum sadece küresel arz kanallarını zenginleştirip, enflasyon baskını hafifletmekle kalmıyor, aynı zamanda küresel iklim değişikliğiyle mücadele ve yeşil dönüşüme de dev katkı sağlıyor. 

Bununla birlikte Çin, ithalatının artmasıyla tüm dünya ile dev bir piyasa ve yeni birçok fırsatı paylaşıyor. İlk üç çeyrekte Çin’in ithalat ölçeği çeyrek bazda artarken, 160’dan fazla ülke ve bölgeyle ticaretinde büyüme kaydedildi. Dış ticaret, bir ülkenin ekonomisini gösteren "barometre"dir. Çin’in dış ticaretindeki elverişli eğilim, ekonomideki dayanıklılık ve canlılığın bir yansımasıdır. "

Hibya Haber Ajansı