Gazze'de bir ateşkes ve rehinelerin serbest bırakılması anlaşmasını kabul etmesi için artan uluslararası baskıyla karşı karşıya olan İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu, İsrail güçlerinin Hamas'ı ortadan kaldırma ve askeri kabiliyetlerini yok etme hedefine yaklaştığını defalarca söyledi. Netanyahu Amerikan Kongresi'nin 24 Temmuz'daki ortak toplantısında yaptığı konuşmada "Zafer yakın." demişti.
Ancak Hamas'ın 7 Ekim'de İsrail'e karşı başlattığı saldırılardan bu yana gerçekleştirdiği askeri operasyonların, İsrail ve Hamas ordusunun açıklamaları, sahadan alınan görüntüler, uzmanlar ve görgü tanıklarıyla yapılan görüşmeler ışığında yapılan adli analizleri, Netanyahu'nun bu iddialarına şüpheyle yaklaşılmasına neden oluyor.
Analize göre İsrail militan gruba ağır bir darbe indirdi: Hamas'ın üst düzey isimleri öldürüldü ve devam eden saldırılar bir zamanlar profesyonel bir savaş gücü olan Hamas'ı bir gerilla ordusuna dönüştürdü.
Hamas'ın siyasi lideri İsmail Haniye geçen hafta Tahran'da İran'ın İsrail'i suçladığı bir suikast sonucu öldürüldü. İsrail saldırının sorumluluğunu üstlenmedi ancak bir gün sonra Hamas'ın en üst düzey askeri komutanı Muhammed Deif'in 13 Temmuz'da Gazze'd e düzenlenen bir hava saldırısında öldürüldüğünü açıkladı – Hamas bu haberi ne doğruladı ne de yalanladı.
Yine de Hamas'ın Temmuz ayına kadar olan faaliyetlerini kapsayan araştırma, örgütün sahada azalan kaynaklarını etkili bir şekilde kullandığını gösteriyor. Yeni analizlere göre, İsrail ordusunun meydan muharebeleri ve yoğun bombardımanın ardından temizlediği kilit bölgelerde bazı birlikler geri dönüş yaptı ve saflarını yenilemek için umutsuz bir çabayla taburlarının kalıntılarını kurtardı.
Savaş Araştırmaları Enstitüsü (ISW) ile birlikte Hamas ve İsrail askeri faaliyetlerine ilişkin ortak araştırmayı yürüten Kritik Tehditler Projesi (CTP) Ortadoğu portföy yöneticisi Brian Carter, "İsrailliler bir yeri temizlediklerini söylüyorlar ama bu bölgeleri tam olarak temizlemediler, bu savaşçıları tamamen yenmediler" dedi ve "Hamas savaşmaya hazır ve savaşmak istiyor." diye ekledi.
Araştırmaya göre, 24 Hamas taburundan sadece 3'ü yok edildi ve 7'si en az bir kez kısmen yeniden kuruldu.
Raporda, Hamas'ın son aylarda binlerce yeni terörist devşirmeyi başardığını itiraf eden eski bir İsrailli askeri yetkiliden alıntı yapılırken, kanalın Amerikan araştırma enstitüleriyle birlikte yürüttüğü bir analizde, savaşın arifesinde Şerit'te faaliyet gösteren 24 Hamas taburundan sadece üçünün "savaşçı olmayanlar" olarak tanımlanabilecek şekilde dağıtıldığı, yani imha edildiği sonucuna varıldığı bildiriliyor.
Rapora göre sekiz Hamas taburu daha hala "etkin bir şekilde savaşıyor". CNN'e göre bunlar belli bir bölgeyi "sofistike yöntemlerle" ve nispeten gelişmiş silahlarla savunabiliyor. Geriye kalan 13 tabur ise erozyona uğramış durumda, öyle ki artık düzenli saldırılar düzenleyemiyorlar, sadece ara sıra gerilla operasyonları düzenleyebiliyorlar – ve çoğunlukla da başarısız oluyorlar. IDF bu taburların çoğunu "dağıtılmış" olarak tanımlıyor.
Savaş sırasında en az etkilenen taburlar, belirtildiği gibi, Gazze Şeridi'nin merkezindeki taburlar ve İsrailli yetkililer CNN'e bunun nedeninin, çok sayıda rehineye sahip oldukları değerlendirmesinden dolayı bu taburlara "uygun muameleden" kaçınılması olduğunu söyledi.
Hibya Haber Ajansı