Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Couchbase Capella uyarlanabilir uygulamaların geliştirilmesini destekliyor

Couchbase Capella uyarlanabilir uygulamaların geliştirilmesini destekliyor ve geliştiriciler için daha fazla DBaaS erişiminin önünü açıyor. Artık genel kullanıma açık olan Capella Columnar, tek bir veritabanı platformunda JSON operasyonel ve analitik işleme olanağı sunarak geliştirme sürecini kolaylaştırıyor.

Couchbase Capella uyarlanabilir uygulamaların

Kullanıma sunulmaya başlanan vektör aramaya sahip Couchbase Mobile, kuruluşların yapay zeka destekli uygulamaları buluttan uca çalıştırmasını sağlıyor.

Couchbase, Capella'daki zaman sınırı olmayan ücretsiz versiyonuyla geliştiricileri ve sürekli inovasyonu destekliyor.

Bulut veritabanı platformu şirketi Couchbase, Inc. (NASDAQ: BASE), tek bir veritabanı platformunda operasyonel iş yüklerinin yanı sıra gerçek zamanlı veri analizi sağlayarak kuruluşların uyarlanabilir uygulamaların geliştirilmesini kolaylaştırmasına yardımcı olan Capella Columnar'ı AWS üzerinde resmi olarak piyasaya sürdü. Ek olarak, müşterilere mobil ve uç uygulamalarında benzerlik ve hibrit arama özellikleri sunan vektör aramaya sahip Couchbase Mobile da genel kullanıma açıldı. Couchbase, tek bir bulut veritabanı platformunda Capella Columnar ve vektör arama özellikleri ile müşterilerin maliyetleri azaltmasına ve operasyonları basitleştirmesine yardımcı olurken, geliştiricilerin buluttan uca çalışabilen güvenilir uyarlanabilir uygulamalar oluşturmasına da olanak tanıyor.

Couchbase ayrıca, geliştiricilerin ürünleri değerlendirip keşfetmelerini ve zaman kısıtlaması olmadan yeni özellikleri test etmelerini sağlamak için tasarlanmış ücretsiz bir geliştirici ortamı olan Capella Free Tier'ın da lansmanını gerçekleştirdi. Couchbase, Capella'daki uygulamaları öğrenmeyi, geliştirmeyi ve piyasaya sürmeyi kolaylaştırıyor ve geliştiricilere bir bitiş tarihi endişesi olmadan uygulamaları geliştirebilmeleri için ihtiyaç duydukları erişim ve kolaylığı sağlıyor.

Couchbase Ürün ve İş Ortakları Kıdemli Başkan Yardımcısı Matt McDonough, düşüncelerini şöyle paylaştı:

“Kuruluşları, gerçek dünya senaryolarına gerçek zamanlı olarak yanıt verebilen uyarlanabilir uygulamalar oluşturmaları konusunda güçlendirmeye kararlıyız. Capella Columnar'ın piyasaya sürülmesiyle birlikte, JSON veri analitiğinde uzun süredir devam eden sorunların üstesinden gelerek işletmelerin içgörülerini operasyonel uygulamalarına sorunsuz bir şekilde entegre edebilmelerini sağlıyoruz. Couchbase Mobile'da bulunan vektör arama özelliği, bu uyarlanabilirliği uç ve IoT cihazlarına genişleterek hiper-kişiselleştirilmiş ve bağlama duyarlı uygulamalar için yeni olanaklar sunuyor.”

"Capella Columnar, gerçek zamanlı uyarlanabilir uygulamaları hızlandırmak için operasyonel ve gerçek zamanlı analitiği birleştiriyor"

Couchbase müşterileri de dahil olmak üzere birçok kuruluş, iş faaliyetleri açısından kritik uygulamalar oluştururken JSON'un esnekliğini benimsiyor. Ancak JSON genellikle programcıların tercih ettiği veri formatı olsa da, geleneksel analitik sistemler için kullanımı zor olabilir. İş zekası ekipleri, biçimsel yapılar olmadığında data hygiene üzerinde çok fazla zaman harcarken, operasyonel JSON verilerini analizlerine dahil etmek için daha az zaman harcarlar. Yarı yapılandırılmış JSON verilerinin bu kadar çok atıl kalmasının nedeni budur. Couchbase, operasyonel ve analitik iş yükleri için tek bir platformda anahtar-değer ve sütun depolama seçenekleri sunarak müşterilere JSON verilerini analitik yaparken de kullanışlı bir hale getirme imkanı ve esnekliği sağlıyor.

Capella Columnar; JSON verilerini ayrıştırma, dönüştürme ve analize hazır bir format haline getirme zorluğuna çözüm sunar. Yalnızca Couchbase'den değil, aynı zamanda diğer üçüncü parti JSON veya SQL sistemlerinden veri çekmek için Apache Kafka'nın orijinal yaratıcıları tarafından oluşturulan Confluent Cloud gibi yaygın sistemleri kullanarak gerçek zamanlı, çok kaynaklı veri alımını destekler. Capella Columnar, geliştirici için SQL++ yazma yeteneğine sahip yapay zeka destekli kodlama asistanı Capella iQ'yu kullanarak analizi kolaylaştırır ve artık iş zekası ekibinin kendileri için analitik yapmasını beklemelerine gerek kalmaz. Önemli bir metrik hesaplandığında, hemen Capella'nın operasyonel tarafına geri yazılabilir ve bu metrik o uygulama içinde kullanabilir.

McDonough; “Bu geri yazma sorunu onlarca yıldır analitik sistemler tarafından ele alınmadı çünkü bir geliştiricinin bununla ne yapacağını tahmin etmek çok zordu. Capella Columnar bu sorunu çözerken yapay zeka destekli uygulamaların ihtiyaçları da gerekli motivasyonu sağlıyor.” dedi.

Capella Columnar gecikme süresini, karmaşıklığı ve maliyeti azaltarak kurumların gerçek zamanlı uyarlanabilir uygulamalar oluşturmasına yardımcı oluyor. Örnek olarak, bir e-ticaret uygulamasında daha kişiselleştirilmiş deneyimler sağlayabilir ve böylece perakendeciler geliri artırmaya yönelik özel teklifler sunabilir veya etkileşimi hızlandırmak için bir oyun uygulamasında müşteriye yönelik metrikler oluşturabilir. Yapay zeka bu uygulamaları geliştirdikçe, Capella Columnar da Couchbase'i yüksek performanslı, kişiselleştirilmiş ve akıllı uyarlanabilir çözümlere yönelik artan talebi karşılayacak şekilde konumlandırıyor.

IDC’de Araştırma Başkan Yardımcısı olarak görev yapan Carl Olofson, konu ile ilgili şunları söyledi:

“Couchbase, temel JSON belge modelini verileri ağa bağlı bir şekilde yönetme becerisiyle harmanlayarak zaten son derece esnek bir veri yönetimi yeteneği sağlıyor. Şimdi de akıllı veri erişimi talep eden uygulamaları desteklemek için vektör aramasıyla birlikte analitik-işlem desteği eklediler. Bunlar piyasada ihtiyaç olan ancak tek bir üründe bulmanın zor olduğu yetenekler.”

Couchbase Mobile, vektör arama desteği ile buluttan uca yapay zeka kullanım olanağı sunuyor

Couchbase, buluttan uca vektör arama desteği sunuyor ve müşteriler için çevrimdışı öncelikli uç yapay zeka uygulamalarını etkinleştirmede liderliğini sürdürüyor. Mobil ve IoT uygulamalarına yönelik bir veritabanı olan Couchbase Lite ile cihaz üzerinde vektör aramasını kullanan mobil geliştiriciler, artık internet bağlantısı olmadan da çalışan, hızlı, güvenilir RAG uygulamalarını oluşturmak için uçta vektör aramasından yararlanabiliyor.

McDonough sözlerine şöyle devam etti:

“Cihaz üzerinde vektör aramayı etkinleştirerek, yalnızca uygulamaları hızlandırmak ve internet kesintilerinden kaynaklanan aksamaları ortadan kaldırmakla kalmıyoruz, aynı zamanda güvenli yapay zeka geliştirme için yeni olanaklar yaratıyoruz. Sunduğumuz çözüm, devasa yapay zeka veri kümelerini anında işlemek için bulutun ölçeklenebilirliğini uç yeteneklerle birleştiriyor. Bu benzersiz kombinasyon, tek bir SQL++ sorgusuyla erişilebilen çoklu arama desteğimizle birlikte geliştiricilere tamamen cihaz üzerinde çalışabilen üretken yapay zeka uygulamaları oluşturma gücü veriyor. Bu, kuruluşların artık gecikme, veri gizliliği veya performanstan ödün vermeden yapay zekanın gücünden yararlanabileceği ve uyarlanabilir zekayı uç noktaya taşıyabileceği anlamına geliyor.”

Geliştiriciler, ücretsiz Capella erişimiyle uygulamalar geliştirebilir

Couchbase, Capella Free Tier'ın piyasaya sürülmesiyle birlikte Capella'yı kendi tempolarında öğrenmelerine, çalışmalarını kaybetmeden devam edebilmelerine ve yeni uygulamaları değerlendirip genişletmelerine olanak tanıyarak geliştiriciler için engelleri ortadan kaldırıyor. Capella iQ ile geliştiriciler, uygulama geliştirmeyi hızlandırmak için Capella Workbench ve Visual Studio Code gibi popüler IDE'lerde yerleşik olarak bulunan yapay zeka destekli kod üretiminden yararlanabiliyor. Ek olarak geliştiriciler, vektör aramayı destekleyen cbshell 1.0, Ruby için yeni bir kütüphane ve platformlar arası mobil geliştirmeyi basitleştiren Couchbase Lite için Ionic Capacitor gibi eklentiler gibi topluluk destekli çok sayıda uzantıya da erişebiliyor. Couchbase, geliştiricilerin Capella'ya ücretsiz erişimini sağlayarak hem kişisel hem de profesyonel projelerinin inşa edilmesine yardımcı oluyor.

RedMonk firmasının Kıdemli Analisti Kate Holterhoff; “Geliştiriciler, özellikle veritabanı çözümleri söz konusu olduğunda, taahhütte bulunmadan önce kullanmayı planladıkları herhangi bir yazılımı denemek isterler. Couchbase, Capella'ya ücretsiz bir katman ekleyerek geliştiricileri motive ediyor.” dedi.

Capella Free Tier Eylül ayında kullanıma açılacak.

Destekleyici görüşler

Confluent

Confluent İş Ortağı ve İnovasyon Ekosistemi Kıdemli Başkan Yardımcısı Paul Mac Farland; “Gerçek zamanlı operasyonlar ve analitik, tüm işletme genelinde çeşitli kaynaklardan gelen verilere kolay erişim gerektirir. Confluent'in Apache Kafka ve Apache Flink için veri akışı platformu, herhangi bir sistemden olayları yakalar ve bunları büyük ölçekte gerçek zamanlı içgörüler için Couchbase Capella'ya gönderir. Couchbase ile birlikte, işletmeleri yeni nesil gerçek zamanlı müşteri deneyimlerini ve operasyonel iş yüklerini beslemek için gereken güvenli ve yüksek kaliteli veriler ile güçlendiriyoruz.” dedi.

Couchbase Elçisi

Couchbase elçisi Paul Capestany; “Tek çalışan bir mobil uygulama geliştiricisinin bile Couchbase Lite üzerinde vektör aramasıyla yapabilecekleri oldukça heyecan verici. Hem lokal hem de cihaz üzerinde çalışan çok sayıda harika yapay zeka özelliğine sahip (çünkü ister inanın ister inanmayın, bazı insanlar hem gizliliğe hem de kullanıcı deneyimine önem veriyor)” dedi.

Mentorius

Mentorious'un kurucu ortağı Jeff Lockhart; “OLTP ve OLAP iş yüklerini tek bir birleşik kontrolden sağlayan Couchbase Capella Columnar, birden fazla özel veritabanı ve ETL süreci ihtiyacını ortadan kaldırarak karmaşıklığı azaltıyor ve pazara sunma süresini kısaltıyor. Bu birleşik yaklaşım, geliştirme ekibimizin özellikler üzerinde daha hızlı yineleme yapmak için gerçek zamanlı içgörüleri kullanmasını kolaylaştırıyor ve böylelikle kullanıcılarımız için daha kişiselleştirilmiş deneyimler sunabiliyoruz.” dedi.

Hibya Haber Ajansı