Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Sırbistan ile ilişkilerimizde adeta altın çağı yaşıyoruz

Belgrad, 11 Ekim (Hibya) – Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic ile ortak basın toplantısında konuştu.

Belgrad, 11 Ekim (Hibya)

Erdoğan’ın konuşmasından bazı satır başları şöyle:

“İki senenin ardından tekrar Belgrad’da sizlerle bir arada olmaktan büyük bir memnuniyet duyuyorum. Şahsıma ve heyetime gösterilen hüsnükabul için değerli dostum Cumhurbaşkanı Sayın Vucic’e tekrar teşekkür ediyorum.

Yüksek Düzeyli İşbirliği Konseyimizin dördüncü toplantısı vesilesiyle ikili ilişkilerimizi kapsamlı şekilde ele aldık. Gerek birlikte, gerek heyetler arası bu istişarelerimiz gerçekten geleceğe yönelik önemli gelişmelerin olabileceğinin bize sinyallerini verdi.

Münasebetlerimizin ahdi zeminini güçlendirecek metinlere sizlerin huzurunda 11 anlaşmaya imzayı attık. Ayrıca Balkanlar, Orta Doğu ve Ukrayna özelinde küresel ve bölgesel meseleler hakkında görüş alışverişinde bulunduk.

Sayın Vucic’in belirttiği gibi Sırbistan ile ilişkilerimizde adeta altın çağı yaşıyoruz. Her geçen gün gelişen ilişkilerimiz sayesinde Belgrad Büyükelçiliğimize ilave olarak 2021’de Yeni Pazar’da başkonsolosluk, 2022’de Niş’te konsolosluk bürolarını açıktı.

İkili iş birliğimizin lokomotifini ekonomik ve ticari ilişkilerimiz oluşturuyor. Ticaret hacmimiz, iki yıl üst üste 2 milyar doları aştı. 5 milyar dolarlık ortak hedefimize ulaşmak maksadıyla müşterek adımlar atmaya kararlılıkla devam ediyoruz. Bu sene sonunda Sırbistan’dan ülkemize gelen turist sayısının 2022 yılındaki rekoru aşacağını şu anda tahmin ediyoruz.

Üzerinde çalıştığımız kimlikle seyahat imkanıyla birlikte karşılıklı turist sayıları önemli oranda artacaktır. Sırbistan’daki yatırımlarımız, son 12 yılda 1 milyon dolardan 405 milyon dolara çıktı.

Şirketlerimiz bu kapsamda Sırbistan’da yaklaşık 9 bin 600 kişiye istihdam sağlıyor. Müteahhitlerimiz, üstlendikleri 95 projeyle 1 milyar dolarlık iş hacmine ulaştı. İnşaat sektöründe 10 bini aşkın işçimiz, çalışarak Sırbistan’a katkı sunmaya devam ediyor.

Yatırımcılarımıza desteğini hiçbir zaman esirgemeyen, iş insanlarımızın sorunlarıyla bizzat ilgilenen değerli dostum Vucic, bu tablonun ortaya çıkmasında büyük bir paya sahiptir.

Sayın Cumhurbaşkanı ile ikili ilişkilerin yanı sıra mevcut bölgesel ve küresel gelişmeler hakkında da fikir teatisinde bulunduk. Balkanların huzur ve istikrarının öneminin altını bir kez daha çizdik. Bu minvalde Sırbistan ile Kosova arasındaki son gerilimlere sağduyu ile yaklaşılmasının önemi aşikardır.

Bosna Hersek’te istikrarın korunmasında ülkemizin kararlılığını da teyit ettik. Bosna Hersek’in siyasi kırılganlığının bir an önce geride bırakılması noktasında Sırbistan’ın yapıcı yaklaşımının önemini de bu vesileyle vurguladım.

İstişarelerimizde Ukrayna’nın toprak bütünlüğüne ve egemenliğine olan desteğimizi bir kez daha ifade ettim. Kalıcı barışa dönük gayretlerimizi sürdürme kararlılığında olduğumuzu mevkidaşım ile paylaştım.

Gazze başta olmak üzere işgal altındaki Filistin toprakları ve Lübnan’da yaşanan dram da hiç şüphesiz gündemimizde yer aldı. İsrail yönetiminin insanlık onurunu ayaklar altına alan saldırılarına artık dur denilmesi gerekiyor. Meselenin temelinde yatan sorun, Filistin topraklarının İsrail tarafından işgalinin sürmesidir.

7 Ekim’den bu yana 9 ülke Filistin Devleti’ni tanımıştır. Hala bunu yapmayan ülkelere Filistin Devleti’ni tanıma çağrımızı burada bir kez daha hatırlatıyorum.

Uluslararası toplumun, İsrail’e doğru mesajlarının verilmesi ve yaşanan katliamın sona erdirilmesi noktasında asli bir sorumluluğu bulunuyor.

İstişarelerimizin ve aldığımız kararların hayırlara vesile olmasını diliyor, hepinizi saygıyla selamlıyorum.”

Vucic’in konuşmasından bazı satır başları şöyle:

“Birçok alanda çok başarılı iş birliklerimiz var. Ulaştırma, turizm konularında. Sırbistan’a gelen Türk turist sayısının da arttığını görüyoruz. Bu yıl da 360 bin turistin Sırbistan’dan Türkiye’yi ziyaret edeceğini düşünüyoruz.

Türkiye’de tabii ki her zaman söylüyoruz hizmet sektörü çok başarılı. İstanbul, dünyadaki en güzel şehirlerden bir tanesi. Ankara’ya da direkt uçuşlarımız var. Dolayısıyla daha fazla insan Ankara’dan ya da Orta Anadolu’dan da Sırbistan’a geliyor.

Türkiye, dostane ilişkiler kurmaya önem verdiğimiz bir ülke. Bu hem siyasi açıdan hem ekonomik açıdan hem de Avrasya düzeyinde önemli hatta küresel çerçeveye baktığımızda küresel ölçekte de önemlidir. Bugün İşbirliği Konseyimizin dördüncü toplantımızı yaptık. Orada da görüş alışverişinde bulunduk.

Sonrasında da gördüğünüz gibi çok önemli anlaşmalar imzaladık. Bu anlaşmaları gelecekte uygulayacağız ve faydalı sonuçlar elde edeceğiz.

Enerji konusunda da iş birliğimizi geliştirmek istiyoruz. Teknoloji, inovasyon alanında da Türkiye ile iş birliği yapmak istiyoruz.

Biz sadece ekonomik ilişkilerimizi güçlendirmek istemiyoruz, aynı zamanda Batı Balkanlarda barış ve istikrar konusunda da birlikte çalışmak istiyoruz.”

Soru-Cevap

Vucic: “Gündemimizde hep Balkanlarda barış ve istikrarın korunmasına odaklandık. Dış ticaret hacminin artırılması, hizmet sektöründe daha fazla iş birliği yapılması, ekonomik başarılan güçlendirilmesi gibi konuları da ele aldık. Birkaç gün önce yatırımların derecelendirilmesi konusunda Sırbistan oldukça güzel bir haber aldı.

Bütün bunları barış ve istikrar olan ortamda yapabiliriz. Hep Türk meslektaşlarımızla barış ve istikrardan bahsediyoruz. Sayın Cumhurbaşkanına da çok teşekkür etmek istiyorum. Çünkü bazı konularda tam olarak uzlaşmaya, anlaşmaya varamasak bile çok açık ve net bir şekilde bunları birlikte konuşabiliyoruz. Bakanlardaki sorunları çok iyi anlıyor ve her zaman diyaloğun bu sorunun tek çözümü olduğunu söylüyor.”

Erdoğan: “Bizler Türkiye ve Sırbistan olarak el ele bir adım atmalıyız. Ama bu adım, barışın korunmasını temine dayalı bir savunma sanayiinin aramızda teşkilidir. Buna yönelik olarak da ikili görüşmemizde el ele verdik ve arkadaşlarımızı görevlendirdik. Şimdi bu çalışmayı arkadaşlarımız da yapacak. Kimse de Türkiye ve Sırbistan’ın savunma sanayiine yönelik içeriğinde neler olması gerekir bunu bizim dışımızda belirlemeye kalkmasın. Biz şu veya bu ülke değiliz. Biz Türkiye’yiz. Biz Sırbistan’ız. Arkadaşlarımız bu çalışmalarını, görüşmelerini yapacak. Adımlarımızı da birlikte atacağız. Bizde olan imkanlar var. Sırbistan’da olan imkanlar var. Bu imkanları en güzel şekilde değerlendirmek suretiyle geleceğe yürüyeceğiz.”

Erdoğan: “Özellikle benim değerli dostumla yaptığım görüşmede Türkiye’nin insansız hava araçlarındaki imkanları da tabii ki bu savunma sanayiine yönelik atılacak adımlarda yerini alacaktır. Savunma sanayiine yönelik atılacak adımlarla ilgili ifade ettiğim gibi bugün Sırbistan’ın elinde olan imkanlar var, bizim elimizde olan imkanlar var. Biz bunları iki dost ülke olarak birlikte değerlendireceğiz.”

Hibya Haber Ajansı