Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

DEVA Partili Ergin’den Bakan Bak’a soru önergesi

DEVA Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve Ankara Milletvekili Sadullah Ergin, öğrencilerin barınma sorununu Meclis gündemine taşıdı.

Bu haberin fotoğrafı yok

DEVA Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve Ankara Milletvekili Sadullah Ergin, öğrencilerin barınma sorununu Meclis gündemine taşıdı.

Türkiye genelindeki mevcut yurt kapasitesinin, 7 milyon olduğu tahmin edilen öğrenci sayısını karşılamadığını belirten Ergin, Gençlik ve Spor Bakanı Osman Aşkın Bak’ın yanıtlaması istemiyle soru önergesi verdi. Milletvekili Ergin, “Ülke genelinde üniversite öğrencilerinin yurt ve barınma sorununu temelden çözecek bir planlamanız var mıdır?” sorusunu yöneltti.

Ergin, TBMM Başkanlığına sunduğu yazılı soru önergede, yüksek enflasyon ve kira bedellerinin fahiş oranda arttığına dikkat çekerek, şunları söyledi:

“Bu konuya dair güncel ve sağlıklı verilere ulaşma isteğimiz, Kredi ve Yurtlar Genel Müdürlüğü’nün tarafımızla ilgili verileri paylaşmaması nedeniyle karşılıksız kalmıştır. Açık kaynaklardan elde ettiğimiz bilgilere göre, 2024-2025 eğitim-öğretim yılında Kredi ve Yurtlar Genel Müdürlüğü’ne bağlı 81 ildeki 857 yurt binasına toplamda 987 bin öğrenci yerleştirilmiştir. Bununla birlikte Yüksek Öğretim Kurulu tarafından en son paylaşılan veriler 2022-2023 eğitim öğretim yılına ait olup bu verilere göre toplam 208 yükseköğretim kurumunda 6.950.142 öğrenci bulunmaktadır. 2024 -2025 öğretim yılının başladığı ve aradan iki yıl gibi bir zaman geçtiği göz önüne alındığında şu an itibariyle öğrenci sayısının 7 Milyon civarında olduğu tahmin edilmektedir. Tüm bu veriler değerlendirildiğinde mevcut yurt kapasitesinin, halihazırdaki öğrenci sayısını karşılamadığı açıktır.”

DEVA Partili Ergin, Gençlik ve Spor Bakanı Bak’a şu soruları yönetti:

Bugün itibariyle KYK’ya başvuran öğrenci sayısı kaçtır ve bu öğrencilerden kaçı yurtlara yerleştirilmiştir?

Başvuran öğrenci sayısı ile yerleştirilen öğrenci sayısı arasındaki farkın çok büyük olduğu tahmin edilmektedir. Bu farkın kapatılması için düşündüğünüz önlemler var mıdır? Var ise bu önlemler nelerdir?

Kredi ve Yurtlar Genel Müdürlüğü’ne başvuran ve yerleşen öğrenci sayısı ile kuruma bağlı yurtların kapasitesine ilişkin verilerin, talep edilmesine karşın milletvekilleri ile paylaşılmamasının özel bir nedeni var mıdır?

Deprem bölgelerinde ve özellikle Hatay, Kahramanmaraş, Adıyaman, Malatya gibi en ağır yıkımın yaşandığı illerde öğrencilerin KYK yurtları dışında alternatif barınma imkânı bulmaları mümkün gözükmemektedir. Bu bölgeler için özel bir çalışmanız olmuş mudur? Yok ise böyle bir çalışma yapılması düşünülmekte midir?

Ülke genelinde üniversite öğrencilerinin yurt ve barınma sorununu temelden çözecek bir planlamanız var mıdır?

Hibya Haber Ajansı