Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

DEVA Partili Karal: Çiftçinin bir gün dahi dayanacak gücü kalmadı

DEVA Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Hasan Karal, Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) açıkladığı Temmuz 2024 Tarımsal Girdi Fiyat Endeksi (Tarım-GFE) verilerini değerlendirdi.

DEVA Partisi Genel Başkan

DEVA Partili Hasan Karal, tarımsal girdi maliyetlerinin 2024 yılı Temmuz ayında bir önceki aya göre yüzde 3,42, bir önceki yılın aynı ayına göre ise yüzde 41,60 arttığına dikkat çekti.

Bu rakamlarla tarımsal girdi maliyetlerinde tam 58 aydır aralıksız artış yaşandığını ifade eden Karal, maliyetler karşısında çiftçinin dayanacak gücünün kalmadığını belirtti. Artan maliyetler karşısında bu yıl çiftçinin ürettiğine pişman ettirildiğini kaydeden Karal, “Tarımsal girdi maliyetleri neredeyse 5 yıldır aralıksız artıyor. Gıda enflasyonunda, OECD ülkeleri arasında zirvedeyiz. Hükümetin plansız, programsız, ithalatı önceleyen tarım politikası yüzünden yüzlerce üreticimiz zarar etti, ülkemizde tarihte görülmemiş çiftçi eylemleri yaşandı. Hükümet ise çiftçiyi desteklemek yerine ithalat ipine sarıldı. Çiftçi, üretici bu haldeyken Tarım Bakan Yardımcısı çiftçinin feryadı için ‘3 yıl sonra bu meseleyi kapatacağız’ diyor. Bırakın 3 yılı, çiftçinin 1 gün bile dayanacak gücü kalmadı.” diye konuştu.

Milletvekili Hasan Karal, yüzlerce çiftçinin bu yıl yaşadığı sıkıntılar dolayısıyla üretimi bırakmak zorunda kaldığının altını çizdi. Çiftçilerin isyan etmekten başka bir çarelerinin kalmadığını vurgulayan DEVA Partili Karal, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Bu yıl çiftçinin kara yılı oldu. Ürettiği ürünü maliyetleri kurtarmadığı için tarlada bırakmak zorunda kaldı. Hükümet çiftçiyi toprağa küstürdü. Bu yıl zarar eden çiftçi önümüzdeki yıl üretim yapmayacak, tarımsal üretim daha da çıkılmaz bir hal alacak. Daha dün Çanakkaleli bir çiftçimiz isyan ediyor. Geçen yıl 15-16 liraya sattığı biberi bu yıl 6 liraya dahi satamamış. Maliyetler almış başını gitmiş, mazot, gübre, işçilik tüm girdiler 1 yılda yüzde 100’den fazla artmış ama çiftçimizin ürettiği ürünün fiyatı aksine sürekli düşüyor. Tüm maliyetler katlanırken çiftçinin ürettiği ürünün para etmemesinin, fiyatının düşmesinin nedeni, hükümetin tarım politikasındaki beceriksizliğinden başka bir şey değil.”

Hibya Haber Ajansı