Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

FX analizi

ABD tarafında dün açıklanan ISM imalat sanayi PMI verisinin beklentilerin üstünde 50,3 seviyesinde gerçekleşmesi Fed’in üstündeki ilk faiz indiriminin tarihi konusunda baskıları bir miktar artırdı.

ABD tarafında dün açıklanan

USD/TRY: ABD tarafında dün açıklanan ISM imalat sanayi PMI verisinin beklentilerin üstünde 50,3 seviyesinde gerçekleşmesi Fed'in üstündeki ilk faiz indiriminin tarihi konusunda baskıları bir miktar artırdı. Fed'in haziran ayında ilk kez faiz indirimi yapmasının olasılığı bu sabah %55 seviyelerindeyken, bazı Fed üyelerinin bu konudaki farklı fikirleri piyasalarda soru işaretleri yaratmaya devam etse de beklentilerde net bir değişim yok. Dün PMI verilerinin büyüme tarafında gelmesiyle Dolar endeksi (DXY) %0,5 prim yaparak günü 105 seviyelerinde kapanış yaptı. Bugün Fed tarafında Daly, Williams ve Bowman'ın açıklamaları önem arz etse de Cuma günkü tarım dışı istihdam verisi fiyatlamalarda belirleyici olabilir. Öte yandan Euro bölgesinde bugün ECB'nin para politikasını şekillendirebilecek Almanya'nın TÜFE verisi yayımlanacak. Yurt içinde ise Mehmet Şimşek'in dün, Orta Vadeli Programı (OVP)'yi güçlendirerek kararlıkla uygulayacaklarını vurguladığı açıklamaları takip edilirken, Dolar/TL %0,3 oranında düşerek 32,28 seviyesinden günü tamamladı. Bu sabah da TL'de primli bir seyir gözlemliyoruz. Sıkı para politikasının sürebileceği düşüncesi ile Dolar/TL'de oynaklık görece düşük kalmaya devam edebilir ve TL'deki reel değerlenme beklentileri sürebilir. Yurtiçi makro takvim bugün sakinken, yarın mart ayı TÜFE verileri yakından izlenecek.

EUR/USD: ABD'de dün açıklanan veriler beklentilerden güçlü gelerek ekonominin güçlenmeye devam ettiğini gösterdi. İmalat sektörü PMI verisi 52,5'ten 51,9 seviyesine çekilirken, ISM imalat sanayi PMI endeksi ise 47,8'den 50,3 seviyesine yükseldi. Verilerin ardından piyasalarda, Fed'in ilk faiz indirimini haziranda gerçekleştireceğine yönelik beklentilerin bir miktar azalmasının etkisiyle risk iştahı da negatif etkilendi. Bugünün önemli verisi ECB'nin para politikasına yön verecek olan enflasyon verilerinden, Almanya'da mart ayı öncü TÜFE verileri takip edilecek. Martta öncü verilere göre, Almanya'da TÜFE'nin aylık bazda artış hızının %0,4'ten %0,5 seviyesine yükselmesi ve yıllık bazda ise %2,5'ten %2,2 seviyesine gerilemesi bekleniyor. Ek olarak, ABD'de Fed yetkililerinin konuşmaları takip edilecek. Bu sabaha baktığımızda, dolar endeksinin dünkü kapanış seviyesi olan 104,5'ten 105,1'e yükseldiğini izliyoruz. Dolardaki harekete bağlı olarak paritede de 1,0690 seviyesine kadar geri çekilme görülebilir. Diğer taraftan olası yükselişlerde 1,0785 seviyesi direnç konumunda.

XAU/USD: Dün 2.229 – 2.266 seviyeleri arasında işlem gören Ons Altın günü 2.251 seviyesinde tamamladı. ABD PCE verisinin olumlu gelmesinin ardından yukarı yönlü hareketine devam eden değerli maden, ABD'de dün açıklanan ISM imalat sanayi endeksinin beklentilerden güçlü açıklanmasının ardından kısmen satışlarla karşılaştı. Ancak Fed beklentilerinde önemli bir değişim yok. Diğer yandan, jeopolitik riskler devam ediyor. Bu çerçevede Ons Altın dirençli durabilir. Değerli madende teknik seviyelere bakıldığında, yukarıda 2.276 ve 2.300 sıralı dirençler olarak takip edilebilir. Diğer yandan, aşağıda 2.240 ve 2.225 sıralı destekler konumunda.

Kaynak Ziraat Yatırım

Hibya Haber Ajansı