Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

GEdik Yatırım: Dolar endeksi, Cuma günü 100,2 civarında seyrediyor

İstanbul, 27 Eylül (Hibya) – Gedik Yatırım, Dolar endeksinin Cuma günü 100,2 civarında seyrettiği bildirildi.

İstanbul, 27 Eylül (Hibya)

Piyasalarda bugün

Gedik Yatırım'ın raporuna göre, küresel piyasalar Fed’in son dönemdeki tüketim eğilimini daha iyi yansıttığı için tercih ettiği enflasyon göstergesi olan son PCE fiyat endeksi raporuna hazırlanırken Dolar endeksi, Cuma günü 100,2 civarında seyrediyor. Perşembe günü, Çin'in mali ve parasal destek önlemlerini artırma sözü vermesinin ardından Yuan’daki güçlenme ile endekste baskılanma izlendi.

Gedik Yatırım'ın değerlendirmesinde, "Dün açıklanan veriler son açıklanan haftalık işsizlik başvurularının dört ayın en düşük seviyesine düştüğünü ve bunun dayanıklı bir işgücü piyasasına işaret ettiğini gösterdi. GSYİH büyümesi de 2. çeyrekte %3 ile beklentilere paralel açıklandı. 1. çeyrek rakamları, hem 2023 hem de 2022 için tam yıllık büyümeyle birlikte yukarı revize edildi. Öte yandan, piyasalar şu anda Fed'in Kasım ayında başka bir 50 baz puanlık faiz indirimi yapıp yapmayacağı veya daha mütevazı bir 25 baz puanlık indirimi tercih edip etmeyeceği konusunda bölünmüş durumda.

Cuma günü Asya endeksleri Çin teşviklerinin yarattığı pozitif momentum ile kazanımlarını sürdürürken, ABD hisse senedi vadeli işlemleri sınırlı bir hareketlilik sergiledi. Perşembe günü S&P 500 yüzde 0,4 yükselerek yeni bir rekor seviyeye ulaştı. Dow ve Nasdaq Composite de sırasıyla yüzde 0,62 ve yüzde  0,6 oranında değer kazandı. Bu hareketler, Micron Technology'den gelen iyimser bir kazanç raporunun yarı iletken ve diğer teknoloji hisselerinde bir yükselişi desteklemesi ile gerçekleşti. Bugün takip edilecek olan PCE enflasyonunun Ağustos’ta aylık bazda yüzde 0,1 yıllık bazda ise yüzde  2,3’e kadar yavaşlaması bekleniyor.

Avrupa borsaları, dünyanın ikinci büyük ekonomisinin tüketici talebini artırmak için yeni ekonomik yardım açıklamasının ardından Çin'e büyük maruziyeti olan sektörlerin desteğiyle Perşembe günü keskin bir şekilde yükseldi. Avro Bölgesi'nin Stoxx 50 endeksi yüzde  2,2 artarak 5.026'da kapanırken, tüm Avrupa'yı kapsayan Stoxx 600 endeksi yüzde 1,2 artarak 525,3'lük yeni bir rekor seviyeye ulaştı. Lüks devler, Çinli müşterilere olan büyük bağımlılıkları nedeniyle bu kazanımlara öncülük etti. LVMH yüzde  9,9, Hermes yüzde 9,1 yükselirken Kering yüzde  9,6 sıçradı. Otomotiv sektörü de bu hareketten faydalandı ve Mercedes ile BWM'nin her biri yaklaşık yüzde 4 artışla oynak haftalarını uzattı. Ek olarak, L'Oreal %7 yükseldi. UniCredit, Commerzbank ile yakın zamanda gerçekleştirdiği hisse satın alımının ardından ilk toplantısı öncesinde yaklaşık yüzde 5'lik bir sıçramayla bankalara öncülük etti." ifadeleri yer aldı.

Gedik Yatırım, önemli şirket haberlerini şöyle sıraladı:

"Financial Times'ın haberine göre Intel (INTC), bu yılın sonuna kadar ABD hükümetiyle 8.5 milyar dolarlık doğrudan finansman anlaşmasını imzalamaya hazırlanıyor. Bu finansman, yerli yarı iletken üretim yeteneklerini güçlendirmeyi amaçlayan CHIPS ve Bilim Yasası kapsamındaki daha geniş bir girişimin parçası olacak. Haberde görüşmeler ileri bir aşamada olsa da, yıl sonuna kadar sonuçlanacağına dair bir garanti bulunmamakta olduğu belirtildi. Bu yılın başlarında, Başkan Biden, yerli çip üretimini artırmak amacıyla Intel’e yaklaşık 20 milyar dolar hibe ve kredi sağlamıştı. Intel hisseleri, Cuma günü piyasa öncesi işlemlerde yüzde  0.92 değer kaybetti. Çip üreticisi, analistler tarafından çoğunlukla “Hold" (tut) notuyla değerlendiriliyor. (Olumlu)

Costco Wholesale (COST), Perşembe günü piyasa kapanışının ardından dördüncü çeyrek mali sonuçlarını açıkladı. Costco’nun, dördüncü çeyrek geliri 79.973 milyar dolar olan konsensüs tahmininin altında 79.697 milyar dolar oldu. Hisse başı kar 5.29 dolar ile 5.08 dolarlık beklentilerin altında geldi.  Karşılaştırılabilir satışlar çeyrek boyunca yüzde  5.4 arttı. Büyük perakendeci, karşılaştırılabilir satışların ABD'de yüzde  5.3, Kanada'da yüzde 5.5 ve uluslararası pazarlarda yüzde  5.7 yükseldiğini duyurdu. E-ticaret satışları çeyrek boyunca yüzde 18.9 arttı. Costco hisseleri, Perşembe günü kapanış sonrası işlemde yüzde  0.9 düşerek $895.55 seviyesine geriledi. Hisse senedi, yıl başından bu yana yüzde  35'ten fazla artış gösterdi. (Olumsuz)

Bloomberg’ün aktardığına göre Intel, Arm Holdings'ın (ARM) ürün birimini devralma talebini geri çevirdi. Konuya yakın bir kaynağın aktardığına göre, çip üreticisi Intel bu iş biriminin satılık olmadığını ısrarla vurguladığı konuşuluyor. Intel çevresinde birçok devralma spekülasyonu dönerken, Qualcomm'un şirketin bir kısmını veya tamamen devralma konusunda ilgilendiği bildirildi. Öte yandan, Intel’in Apollo'dan (APO) 5 milyar dolara kadar bir yatırım teklifi aldığı ancak analistlerin bu sermaye enjeksiyonunun şirketi kurtarmak için yeterli olmayacağı konusunda ikna olmadıkları ifade ediliyor. (Nötr)"

Hibya Haber Ajansı