Gedik Yatırım'ın analizinde şu ifadeler yer aldı:
"ABD
Hafta ortasında gerçekleşecek Fed faiz kararı öncesi piyasalarda temkinli seyir devam ediyor. CME verilerine göre piyasalar şu anda Fed'in 50 baz puanlık bir faiz indirimi yapmasını %62'nin üzerinde bir ihtimalle fiyatlıyor. Piyasalarda resesyon endişeleri hala canlı iken yarınki faiz kararı öncesi bugün açıklanacak ABD perakende satışlar verisi ABD ekonomisinin sağlığı ile ilgili vereceği sinyaller ile varlık fiyatlamaları üzerinde etkili olabilir. Beklentilerin perakende satışların Ağustos ayında bir önceki aya göre 0,2% azalacağı , çekirdek perakende satışların ise aynı dönemde 0,2% artması yönünde şekillenmiş olduğu görülüyor.
Borsa cephesinde, Intel, dökümhane işini devretme planlarını duyurmasının ve Biden yönetiminin CHIPS Yasası aracılığıyla şirkete %3 milyar dolara kadar fon sağladığı haberinin ardından %8 yükseldi. Pazartesi günü Dow %0,55 yükselerek yeni bir rekor seviyeye ulaştı. S&P 500 de %0,13 yükselirken Nasdaq Composite %0,52 düştü. Apple iPhone 16'ya yönelik zayıf talep endişeleriyle %2,8 düştü. Diğer önemli düşüşler arasında Nvidia (-%2), Tesla (-%1,5) ve Broadcom (-%2,2) yer alıyor.
Euro Bölgesi
Yatırımcıların Fed ve BoE ‘den gelecek faiz kararlarına odaklanmasıyla Avrupa borsaları Pazartesi günü düşüşle günü sonlandırdı. Stoxx 50 %0,4 ve Stoxx 600 %0,2 düştü. Fed'in 2020'den bu yana ilk kez faiz oranlarını düşürmesi bekleniyor ve 50 baz puanlık bir indirime artık daha olası gözle bakılıyor. İngiltere Merkez Bankası, Japonya Merkez Bankası da diğer önemli kararlar arasında Avrupa borsalarında temkinli seyrin sürmesine neden olan gelişmeler arasında yer alıyorç. Teknoloji hisseleri, kısmen Apple'ın zayıf performansı nedeniyle %1,3 düştü. ASML Holding (-%2,4), Hermes International (-%1,4) ve LVMH (-%0,8) düşüşler gördü, Nestle ise Morgan Stanley'nin hisse senedini düşürmesinin ardından %0,7 düştü. Bunun tersine, Novo Nordisk, SAP, AstraZeneca ve Novartis %0,5 artarak %0,8'e çıktı. Rexel, QXO'nun ön satın alma teklifini reddettikten sonra %8'in üzerinde yükseldi.
Türkiye
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek konuşmasında, Türkiye'nin rezervlerini iyileştirdiklerini, bunun da kırılganlığı azalttığını çünkü rezerv olduğu zaman dış şoklara karşı tepki verilmediğini belirtti. Türkiye'nin risk priminin 700 puanlardan 270 puanların altına inmesiyle Türkiye'nin daha ucuza ve daha uzun vadelerle borçlanma olanağı bulduğunu eklerken, vatandaşın 2025 yılının ikinci yarısından itibaren belirgin olarak rahatlayacağını da söyledi. Bugün için Türkiye'de önemli bir veri akışı bulunmamaktadır. "
Hibya Haber Ajansı