Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Gedik Yatırım: Sanayi üretim endeksi Haziran’da yıllık yüzde 4,7 azaldı

İstanbul, 9 Ağustos (Hibya) – Gedik Yatırım’ın değerlendirmesine göre, sanayi üretim endeksi Haziran’da yıllık yüzde 4,7 azaldı.

İstanbul, 9 Ağustos (Hibya)

Gedik Yatırım’ın değerlendirmesine göre, sanayi üretim endeksi Haziran’da yıllık yüzde 4,7 azaldı.

Takvim etkisi ve mevsimsellikten arındırılmış sanayi üretim endeksinin aylık Mayıs’ta yüzde 1,8’lik sınırlı bir artışın arından, Haziran’da yüzde 2,1’lik düşük gösterdiği belirtilen değerlendirmenin devamında şu ifadelere yer verildi:

“Son aydaki bu düşüşle beraber, sanayi üretiminde geçen yılın aynı ayına göre değişim yüzde 4,7’lik bir azalışa işaret ediyor. Bu rakamla yıl başından beri sanayi üretimi yüzde 3,0 azalma gösterirken, bu rakam sanayi üretimindeki zayıflığın derinleştiğini gösteriyor.

“Sanayi üretiminin sektörlere göre kırılımında bazı sektörler pozitif ayrışsa da genele yayılan zayıflık takip ediliyor. Sanayi üretiminin sektörel kırılımında sene başından bu yana önemli farklılıklar olduğunu söyleyebiliriz. Ocak-Haziran döneminde yıllık büyüme rakamları ana-metal sektöründe yüzde 6,8, elektrikli- teçhizat sektöründe yüzde 4,7, kağıt ürünleri sektöründe yüzde 3,7 ve tütün ürünleri imalatı yüzde 10,2’ye ulaşıyor. Öte yandan, giyim (-yüzde 11,9), deri (-yüzde 15,4), makine- ekipman (-yüzde 6,8), ağaç ürünleri (-yüzde 6,7) ve mobilya (-yüzde 7,0) ise görece en zayıf sektörler olarak öne çıkıyor. Bu ay özelinde, yıllık yüzde 21,2 daralan ağaç ürünleri, yüzde 16,5 daralan mobilya imalatı ve yüzde 15,4 daralan deri ürünleri en zayıf sektörler olarak öne çıkarken, güçlü performans gösteren sektörlerden içeceklerin imalatı yıllık yüzde 8,2, makine-ekipman yüzde 7,9, tütün ürünleri imalatı yüzde 3,2, diğer ulaşım araçlarının imalatı yüzde 2,1’lik artışlar var.

“Perakende hacim endeksi ile sanayi üretimi endeksi arasında 2021’in sonlarından itibaren net ayrışma devam ediyor. Çok güçlü giden iç talebe rağmen sanayi üretiminin 2 yıldan uzun süredir yatay bir seyir izlediğini takip ediyoruz. Buna paralel olarak, perakende hacim endeksi ile sanayi üretimi endeksi arasında 2021’in sonlarından itibaren net bir ayrışma gözlemleniyor. Bu süreçte, sanayi üretimi neredeyse 2021 sonundaki seviyesinde seyrederken, perakende hacim endeksinde kabaca yüzde 46’lık bir artış olduğu görülüyor. 2024 yılında, ilk 6 aylık dönemde sanayi üretimi yıllık sadece yüzde 1,7 büyürken, perakende hacim endeksinde ilk 5 aylık dönemde yıllık yüzde 14’e yaklaşan bir büyüme var. Son dönemde iç talepte kısmi bir yavaşlama olsa da halen güçlü seyrettiği söylenebilir. Örneğin, perakende hacim endeksinde Mart-Mayıs arasında yüzde 2,5’lik geri çekilme yaşanırken, çift haneli yıllık büyüme rakamları (2023’te yüzde 23, 1Ç24’te yüzde 19) Nisan’da yüzde 9,1’e Mayıs’ta da yüzde 7,0’ye geriledi. Buna karşılık, finansman maliyetlerinin yüksek kalması ve dış talep koşullarındaki zayıflık nedeniyle sanayi üretimindeki zayıflık devam ediyor.

“Haziran ayında sanayi üretimindeki zayıflığın derinleşmesi, imalat PMI endeksinin Nisan-Temmuz arasında 50 eşik değerinin altında seyretmesi ve Temmuz’da 47,2 seviyesine gerilemiş olması, sanayi üretiminde zayıf görünümün sürdüğü görüşünü destekliyor.”

Hibya Haber Ajansı