Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Gedik Yatırım’dan uluslararası piyasalar analizi

İstanbul, 24 Eylül (Hibya) – Gedik Yatırım’ın değerlendirmelerine göre ABD endeks vadeli işlemleri, önceki seansta önemli ortalamaların kazançlar kaydetmesinin ardından Salı günü sabit kaldı.

İstanbul, 24 Eylül (Hibya)

Gedik Yatırım'ın uluslararası piyasalar analizi şu şekilde:

"Piyasalarda Bugün

ABD endeks vadeli işlemleri, önceki seansta önemli ortalamaların kazançlar kaydetmesinin ardından Salı günü sabit kaldı. Pazartesi günü  Dow %0,15, S&P 500 %0,28 ve Nasdaq Composite %0,14 değer kazandı. Bugün ise  Çin Merkez Bankası’nın teşvik amaçlı yeni kararlar açıklamasıyla birlikte Asya endekslerinde pozitif seyir izlendi.Hang Seng ve Shanghai endeksleri 4%’e yakın değer kazandı. Atlanta Fed Başkanı Bostic, enflasyondaki gerilemenin  ve işgücü piyasasının soğumasının beklenenden daha hızlı gerçekleştiğini ve bunun para politikasının daha önce düşünülenden daha erken normalleşeceğini gösterdiğini belirtti. Bugün Conference Board’un yayımladığı tüketici güven endeksi takip edilecek. Conference Board’un yayımladığı tüketici güven endeksi Ağustos ayında 101,9 puandan 103,3 puana yükselmişti. Beklentiler tüketici güven endeksinin Eylül’de 103,9 puana yükselebileceği yönünde.

Avrupa borsaları, piyasaların kıtanın zayıf ekonomik aktivite  verileri ardından dalgalı geçen seansı pozitif bölgede tamamlamayı başardı. . Euro Bölgesi’nin Stoxx 50 endeksi %0,2 artarak 4,882 puana, pan-Avrupa Stoxx 600 endeksi ise %0,4 artışla 516 puana yükseldi.

PMI verileri, Eylül ayında Euro Bölgesi'nde özel sektör faaliyetinin beklenmedik bir şekilde daraldığını gösterdi. Bu durum, Fransa ve Almanya'daki olumsuz gelişmelerle birleşerek, ekonomik toparlanma konusundaki endişeleri artırdı. Ancak, diğer bölgelerdeki iyimser beklentiler iç piyasadaki olumsuz etkileri hafifletti.

Çin Merkez Bankası, 14 günlük ters repo oranını düşürdü ve yatırımcılar yeni teşvik önlemleri beklemeye başladı. Bu durum, lüks markalar ve otomotiv sektöründeki büyük şirketlere destek sağladı; Ferrari, Mercedes, Volkswagen ve LVMH hisseleri %2,5 ile %0,5 arasında artış gösterdi. Öte yandan, bankalarda sert kayıplar ön plana çıktı. BNP Paribas %3,7, UniCredit ise Berlin’in Commerzbank’taki hisselerini geri almasının ardından %3,4 değer kaybetti.

Önemli Şirket Haberleri:

Boeing (BA) hisseleri, şirketin Pasifik Kuzeybatısı'ndaki fabrikalarında grevde olan 33,000 işçi ile  yaptığı yeni sözleşme teklifinin ardından %2.7 yükseldi. Bu teklif, dört yıl içinde %30 maaş artışı, $6,000’lık bir onay bonusu ve önceki bonus programının yeniden uygulanmasını içeriyor. Daha önce %25 artış teklif eden Boeing, işçiler tarafından %40 artış talep edilmesi nedeniyle bu teklifi reddedilmişti. Grev, 13 Eylül'de başladı. Boeing, maliyetleri azaltmak için işe alımları dondurdu ve bazı çalışanlarını geçici olarak işten çıkardı. Bu grev, 2008’den beri gerçekleşen ilk grev. Grevdeki işçiler, Boeing’in en çok satan 737 jetini ve 767 ile 777 uçaklarını üretiyor.(Olumlu)

Tesla (TSLA), Ekim ayında gerçekleştirilecek Robotaksi etkinliği merakla beklenirken, 2 Ekim'de üçüncü çeyrek teslimat raporunu yayınlayacak.  Analistler, Tesla'nın 461,000 teslimatlık konsensüs tahminini karşılayabileceği bekliyor. Bu olumlu beklentilerle Tesla hisseleri, sabah %4.46 artışla 248.88 dolara yükseldi. (Olumlu)

AAR (AIR), hisseleri, şirketin 2025 mali yılına ait ilk çeyrek finansalları ile %4’ten fazla yükseldi. Gelir ticari ve hükümet segmentlerindeki büyümeyle yıllık %20 artış, sağladı. CEO John M. Holmes, şirketin daha yüksek marjlı faaliyetlerini büyütmeye ve “Product Support“’u tam entegre etmeye devam etmesiyle marjların daha da genişlemesi konusunda iyimser olduğunu belirtti. Ek olarak Holmes hizmetlere olan güçlü talep ve ticari ile hükümet işlerinde beklenen büyümeye dikkat çekti. (Olumlu)

Snowflake (SNOW) hisseleri, 2 milyar dolarlık dönüştürülebilir tahvil teklifi duyurusunun ardından yaklaşık %3 düştü. Teklif, 2027’de vadesi dolacak 1 milyar dolar ve 2029’da vadesi dolacak 1 milyar dolarlık iki dilimden oluşuyor. Snowflake, bu tekliften elde edilen net geliri, 575 milyon dolara kadar adi hisse geri almak ve genel kurumsal amaçlar için kullanmayı planladığını belirtti. Ayrıca, şirket, tahvilleri ilk satın alanlara 2027 ve 2029 tahvillerinden ek olarak 150 milyon dolara kadar alım seçeneği vermeyi de hedefliyor. (Olumsuz)"

Hibya Haber Ajansı