Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Gedik Yatırım’dan uluslararası piyasalar analizi

İstanbul, 1 Ekim (Hibya) – Gedik Yatırım’ın raporuna göre, Piyasalar bugün, JOLTS ve ISM imalat PMI’ gibi önemli ekonomik verilerini takip edecek.

İstanbul, 1 Ekim (Hibya)

Gedik Yatırım’ın raporunda “Fed Başkanı Powell, Ulusal İşletme Ekonomisi Derneği'nde yaptığı konuşmada, Fed'in önceden belirlenmiş bir yolu izlemediğini, son toplantıda yapılan 50 bazlık indirimin önümüzdeki toplantılarda beklenmemesi gerektiğini ve sabit bir oran olmadığını vurguladı.” ifadesine yer verildi. Raporda şöyle denildi:

“Açıklamanın devamında ABD ekonomi ve istihdam piyasasının sağlam olduğunu ve enflasyonun FED’in %2’lik hedefinde ilerlediğini söyleyen Powell’ın açıklamaları sonrası, Pazartesi günü S&P 500 %0,42 yükselerek seansın başlarındaki kayıpları tersine çevirdi ve yeni bir rekor seviyede kapandı. Nasdaq %0,38 ve Dow %0,04 yükseldi. 11 S&P sektöründen dokuzu, enerji, iletişim hizmetleri ve gayrimenkulün öncülüğünde yükselişle kapandı.

“Güncel olarak piyasalarda Fed ‘in Kasım ayında daha mütevazı bir 25 baz puanlık faiz indirimi yapma olasılığı %65 ihtimalle fiyatlanıyor. Piyasalar bugün, JOLTS ve ISM imalat PMI' gibi önemli ekonomik verilerini takip edecek.  ISM İmalat PMI Ağustos ayında 47,2 puana yükselse de genişleme eşiğinin altında kalmıştı. Piyasa beklentisi PMI’ın Eylül’de 47,6 puana yükselebileceği yönünde.

“ABD’de toplam iş ilanı sayısı son iç yılın en düşük seviyesine işaret ederek Temmuz ayında 7 milyon 673 bin ile 237 bin düşüş göstermişti. Piyasa beklentisinin açık iş ilanlarının Ağustos ayında  7 milyon 640 bine gerilemesi yönünde şekillenmiş olduğu görülüyor.

“Beklenenden zayıf gelen enflasyon verilerinin ECB'nin daha fazla faiz indirimi yapacağı yönündeki beklentileri artırması ardından euro 1,1109 dolara geriledi. Euro Bölgesi yıllık enflasyon Eylül ayında %1,8'e düştü, açıklanan son enflasyon Nisan 2021'den bu yana en düşük seviye ve %1,9'luk tahminlerin ayrıca ECB'nin %2'lik hedefinin altında. Çekirdek enflasyon ise %2,8'den %2,7'ye geriledi. Almanya, Fransa, İtalya ve İspanya'dan gelen önceki rakamlar tahminlerin altında kalmıştı. Daha zayıf enflasyon rakamları, ECB'nin Ekim toplantısında faiz indirimi için piyasa beklentileri bir miktar daha artırdı.

Önemli Şirket Haberleri:

“Li Auto (LI) hisseleri, Eylül 2024’teki araç teslimatlarının yıllık %48,9 artışla 53,709 adede ulaşmasının ardından %4'ten fazla yükseldi. Üçüncü çeyrek teslimatları da yıllık %45,4 artarak 152,831 oldu ve 2024 yılı toplamı 341,812 adede çıktı. Şirketin toplam teslimatları 975,176 adede ulaşarak, Çin'in yeni enerji araçları pazarında önemli bir konum kazandı. Li L serisi ve Li MEGA için güçlü sipariş alımları, Eylül'de rekor teslimatları sağladı ve bu, büyüyen NEV pazarında önde gelen markaların artan etkisine işaret etti. (Olumlu)

“XPeng (XPEV) hisseleri, Eylül 2024'te rekor düzeyde 21,352 Smart EV teslimatı gerçekleştirdiği açıkladı. Açıklanan teslimatlar yıllık %39 ve bir önceki aya göre %52'lik artışa işaret ediyor. XPENG MONA M03’ün lansmanı da beklentilerin üzerine çıkarak ilk ayında 10,000'den fazla satıldı. Yılın toplam teslimatları ise 98,561 adede ulaşarak, 2023'ün aynı dönemine göre %21 artış gösterdi. Teslimat raporu ardından şirket hisseleri açılış öncesi işlemlerde pozitif seyretti. (Olumlu)

“New Fortress Energy (NFE) hisseleri, pazartesi günü %7 değer kaybettikten sonra salı günü %4 daha düştü. Şirket, hisse başına 0.10$ tutarındaki üç aylık temettü ödemesini ertelemeye karar verdi. Bu erteleme, 27 Eylül'de yapılması planlanan temettü ödemesini, şirketin yakın dönem finansal ihtiyaçlarını karşılamak için tahvil sahipleriyle bir anlaşmaya odaklanmak amacıyla gerçekleştirdi. “Anlaşma tamamlandıktan sonra şirket, temettü ödemesini, miktarını ve zamanlamasını yeniden değerlendirecek. (Olumsuz)

Trump Media & Technology Group'un (DJT) hisseleri, şirketin Truth Social'a özel olarak inşa edilen içerik dağıtım ağının (CDN) ABD'deki birden fazla noktada faaliyete geçtiğini açıklamasının ardından %7 yükseldi. CEO Devin Nunes, CDN'in iyi çalıştığını ve hızla genişlediğini, daha fazla veri merkezi ve yayın yeteneklerinin yolda olduğunu belirtti. Şirket ayrıca, CDN genişlemesi kapsamında bağımsız uygulamalar da piyasaya sürmeyi planlıyor. (Olumlu)"

Hibya Haber Ajansı