Gedik Yatırım, Çin yönetiminin geçen haftalarda piyasada olumlu rüzgar yaratan teşvik kararları ardından, bunları destekleyici nitelikte yeni önlemler açıklanmamasıyla birlikte bugün Asya endekslerin gerilemeye devam ettiğini duyurdu. Analizde şu ifadeler yer aldı:
"Piyasalarda Bugün
ABD borsaları Fed'in bir sonraki faiz indirimlerinin boyutunu ölçmeye çalışırken teknoloji devlerindeki kazançların etkisiyle Salı günü güçlü bir şekilde toparlandı. S&P 500 %1, Nasdaq 100 %1,5 ve Dow 126 puan artarak önceki seansın kayıplarının bir kısmını telafi etti. Nvidia (+%4) güçlü yükselişini sürdürürken, Apple (+%1,8), Microsoft (+%1,2), Amazon (+%1) ve Meta (+%1,4) gibi şirketler dünkü düşük performansın ardından toparlandı. Öte yandan, büyük petrol şirketleri petrol fiyatlarındaki düşüş nedeniyle geri çekildi. Hazine getirilerindeki düşüş ve Orta Doğu'daki gerginliğin azalması piyasalar bir miktar nefes aldı ve yatırımcılar odağını üçüncü çeyrek kazançlarına ve önemli enflasyon verilerine çevirdi. Dün FOMC üyesi Collins, faiz indirimleri konusunda verilerin izlenmesi gerektiğini söylerken Bostic ise istihdam piyasasındaki risklere dikkat çekti.
Çin yönetiminin geçtiğimiz haftalarda piyasada olumlu rüzgar yaratan teşvik kararları ardından, bunları destekleyici nitelikte yeni önlemler açıklanmamasıyla birlikte bugün Asya endekslerin gerilemeye devam etti. Çin anakara endeksi Shanghai 5%’in üzerinde kayıp yaşadı. Hang Seng 1%düşüş yaşarken Japon Nikkei endeksi 0,8% civarında yükselişle pozitif tarafta seyretmeyi başardı. ABD endeks vadelileri ise Asya seansında 0,3% ila 0,1% arasında negatif seyrediyor. Piyasalar Fed'in Kasım ayında 25 baz puanlık bir faiz indirimini yapacağını fiyatlıyor. Bugünkü FOMC tutanaklarından ve yaklaşan TÜFE ve ÜFE raporlarından ise para politikasına yönelik daha fazla işaret sağlaması bekleniyor.
Avrupa tarafında hem STOXX 50 hem de STOXX 600, Çin'den gelen teşvik rallisinin zayıflaması ve yatırımcıların Çin otoriteleri tarafından açıklanan önlemlerle ilgili daha fazla ayrıntı beklemeye devam etmesiyle, bir önceki günkü küçük kayıpların ardından Çarşamba günü yatay oızştşf seyre adapte oldu. Avrupa'da, ECB'nin önümüzdeki hafta borçlanma maliyetlerinde 25 baz puanlık bir indirim daha yapması bekleniyor. Veri cephesinde, Almanya'dan yapılan ihracat Ağustos ayında şaşırtıcı bir şekilde artarken, ithalat beklenenden fazla düştü. Bayer (-%3,5) ve ING (-%3,2) en kötü performans gösterenler oldu ve Rio Tinto, şirketin ABD lityum üreticisi Arcadium'u 6,7 milyar dolara satın alacağını duyurmasıyla %2,3 düştü. Ek olarak, Continental, şirketin 3. çeyrekte kârlılığın artacağını tahmin ettiğini bildirmesinin ardından neredeyse %5 yükseldi.
Önemli Şirket Haberleri:
Arcadium Lithium (ALTM) hisseleri, Rio Tinto'nun (RIO) ABD'li lityum üreticisi Arcadium'u yaklaşık 6.7 milyar dolar değerindeki nakit bir işlemle satın alma anlaşmasını kabul etmesinin ardından ön piyasa işlemlerinde %31.1 artış gösterdi. Teklif tutarı, Arcadium'un 4 Ekim'deki kapanış fiyatı olan 3.08 dolar hisse başına %90 prim ve Arcadium'un 4 Ocak 2024'teki kuruluşundan bu yana hacim ağırlıklı ortalama fiyatın %39 üzerinde bir prim anlamına geliyor. Bu gelişmenin, Arcadium'un mevcut yıllık 75,000 ton lityum karbonat eşdeğeri üretim kapasitesini 2028 sonuna kadar iki katına çıkarması bekleniyor. Satın almanın 2025 ortalarında tamamlanması öngörülüyor. Haber ile Rio Tinto hisseleri ise negatif etkilendi. Hisse dünkü ABD senasında 5% değer kaybederken açılış öncesi işlemlerde 1%’e yakın negatif seyrediyor. (Olumlu)
Bu hafta, yetkililerin politika planları hakkında daha fazla bilgi vermesi beklenen bir ekonomik brifing de yatırımcıları heyecanlandırmadı; ek teşvikler hakkında çok az detay sunuldu. Şanghay Bileşik Endeksi, Çarşamba günü %6.62 düşerek 3,259 puanda kapandı ve Pekin'in teşvik önlemleriyle desteklenen rally'nin zayıflaması sonucu on günlük kazanç serisini sonlandırdı. Sonuç olarak, önde gelen Çinli şirketlerin hisseleri geriledi; HUYA (HUYA) -%20.7, Futu Holdings (FUTU) -%7.3 ve UP Fintech Holding (TIGR) -%8.5 oranında düştü.(Olumsuz)
Boeing (BA), Havayolu şirketini saran kriz, neredeyse bir ay süren grevi çözmek için yapılan müzakerelerin başarısızlıkla sonuçlanmasının ardından dramatik bir hale dönüştü. S&P Global Ratings, uçak üreticisinin kredi notunu dip seviyelere düşürebileceği konusunda uyarıda bulundu. Müzakerelerin çıkmaza girmesi ile ilgili hem Boeing hem de Uluslararası Makine ve Havacılık İşçileri Derneği (IAM) birbirlerini suçladı. Boeing, sendikanın müzakere edilemez talepler getirdiğini belirtirken, IAM, şirketin müzakere edilmemiş teklifte ısrar ettiğini söyledi. Boeing bugün ön piyasa işlemlerinde %1.3 düştü. Hisse senedi, bu yıl %41 değer kaybetti ve şirket bir dizi kriz ile mücadele ederken piyasa değerinin 60 milyar dolardan fazlasını kaybetti.(Olumsuz)"
Hibya Haber Ajansı