Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Gedik Yatırım’ın piyasa gündemi değerlendirmesi

İstanbul, 14 Ağustos (Hibya) – Gedik Yatırım, küresel piyasalarda bu haftanın en majör verisinin ABD enflasyonu olarak görüldüğünü aktardı.

İstanbul, 14 Ağustos (Hibya)

Gedik Yatırım'ın raporuna göreküresel piyasalarda bu haftanın en majör verisi ABD enflasyonu olarak görülmektedir. Raporda, Temmuz ayına ilişkin verinin bugün açıklanması beklendiği belirtilirken şu ifadelere yer verildi:

"Fed'in faiz indirimi beklentilerinin eylül ayı toplantısına yoğunlaştığı bu dönemde, bugün açıklanacak verinin bu beklentileri etkilemesi aynı zamanda varlık fiyatlamaları üzerinde de oynaklığa neden olması beklenebilir. Dün açıklanan temmuz ayı ÜFE verisi beklentilerin altında kalarak, faiz indirimi sürecini destekleyen bir veri olarak yorumlandı. Fed üyelerinin konuşmaları sürüyor. Bugün özellikle enflasyon verisi sonrası üyelerden gelecek olası açıklamalarda takip edilebilir. Avrupa'da bugün Euro Bölgesi haziran ayı sanayi üretimi ve 2.çeyrek büyüme verisi açıklanacak. 

"Yurt içinde; Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz konuşmasında, enflasyonla mücadelenin en önemli politika hedeflerinden biri olduğunu, bunu maliye politikası ve yapısal reformlarla destekleyeceklerini belirtti. Uluslararası firmaların Türkiye’ye yatırım kararlarını açıkladığı bir döneme girildiğini ve önümüzdeki dönemde yeni müjdelerin de gelmesini beklediklerini söyledi. TCMB’nin verilerine göre haziran ayında cari denge 407 milyon fazla verdi. Veriye dair Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek yapmış olduğu değerlendirmesinde, ikinci çeyrekte yıllık cari açığın milli gelire oranının yaklaşık yüzde 2,2’ye ve üçüncü çeyrekte ise yüzde 2’nin altına gerilemesini beklediklerini belirtti. Bugün yurt içinde veri akışı sakin görülmektedir. 

"Açıklanacak önemli ekonomik veriler
• 12:00 EuroB. GSYIH Önem:Yüksek
• 15:30 ABD TÜFE Önem:Yüksek

BIST-100 Strateji

"Gün içi volatilitenin yüksek seyrettiği BIST-100 Endeksi kapanışa doğru etkili olan alımlarla günü yüzde 0,94 oranında değer kazanımıyla 9.921 puandan tamamladı. Endekste psikolojik öneme sahip 10.000 seviyesi ilk güçlü direnç noktası olup, bu seviye üzerindeki tutunmalarda yükseliş eğiliminin devamı beklenebilir. Bu durumda 10.090 ve 100 günlük hareketli ortalama (10.175) direnç olarak önem kazanacaktır. Geçen haftadan itibaren güçlü bir direnç olarak çalışan 100 günlük ortalama üzeri günlük kapanışlar görebilirsek alımların güç kazanacağını aksi halde dalgalı görünümün etkisini sürdürebileceği görüşümüzü koruyoruz. 10.000 bölgesinin aşılamaması ve yeniden geri çekilmelerin etkili olması halinde 9.880 – 9.810 ve 9.708 destek konumunda bulunmaktadır. BIST-100 Endeksi’nin güne hafif alıcılı bir açılışla başlamasını bekliyoruz.

Önemli sektör şirket haberleri

"TÜİK’in açıkladığı verilere göre; Türkiye genelinde temmuz ayında konut satışları önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 16 artışla 127 bin (haziran: -yüzde 5; mayıs: -yüzde 2; nisan: -yüzde 12) olmuştur. İpotekli konut satışları yıllık yüzde 21 azalışla 11 bin adet (haziran: -yüzde 49, mayıs: -yüzde 64; nisan: -yüzde 68) olmuştur. Yılbaşından bu yana konut satışları yıllık yüzde 0,5 gerilemeyle 672 bin adet olmuştur. (GYO ve çimento hisseleri için NÖTR)

"KOZA ALTIN / KOZAL 13.08.2024 18:10:33 Şirket Kayseri-Nevşehir’de Kaşköy açık ocak cevher üretimi ve Kayseri’de Himmetdede işletmesine ünite eklenmesi projesi ÇED süreci resmi olarak başlamış bulunmaktadır. Proje kapsamında, Kaşköy açık ocak cevher üretim faaliyetleri ile yaklaşık olarak 2,6 milyon ton altın cevheri çıkartılarak, Himmetdede işletmesine ünite eklenmesi ile zenginleştirme işlemine tabi tutulması ve yaklaşık olarak 11 ton altın üretimi gerçekleştirilmesi hedeflenmektedir."

Hibya Haber Ajansı