Gelecek Partisi, sokak hayvanları ile ilgili sorunlara inanca ve evrensel değerlere dayanan iki temel ilke çerçevesinde baktıklarını aktardı.
Başıboş köpeklerinin gerek can gerekse trafik güvenliği açısından oluşturduğu risk ile ilgili acil düzenlemeler yapılması ve eylem planının ortaya konmasının zaruri olduğu vurgulanan açıklamada, ''Dünyamız sadece insanlara ait değildir ve bütün canlıların ortak hayat alanıdır. Diğer canlıların hayat haklarına saygı göstermek sadece ahlaki bir sorumluluk değil, aynı zamanda bir varoluş ilkesidir.'' ifadelerine yer verildi.
Bu iki temel ilkenin süreklilik taşıyan doğru ve etkin politikalarla uzlaşabileceği kanaatinde olduğu aktarılarak, Gelecek Partisi tarafından sokak hayvanlarının toplu katliamı anlamına gelen uyutulmasına yüksek sesle itiraz edilerek, insanların güvenliğini teminat altına alacak kalıcı bir çözüm hayvanların katledilmesiyle değil, kurumların işini layıkıyla yapmasıyla sağlanabileceği belirtildi.
Bu çerçevede Gelecek Partisi, aşamalı eylem planı teklifini kamuoyuna şöyle duyurdu:
''Hükümet yaz ayları süresince kamu kurumlarından sivil toplum kuruluşlarına, belediyelerden muhtarlıklara, duyarlı vatandaşlardan veterinerlere kadar bütün etkin paydaşların katılacağı dört aylık bir seferberlik ilan etmelidir. Bu süre zarfında sahipli sahipsiz tüm hayvanların çiplenmesi sağlanmalı; kimliksiz hayvan kalmamalıdır. Ülkede etkin kısırlaştırma seferberliği başlatılmalı, bunun için tüm veteriner hekimler, hayvan hakları dernekleri ve gönüllülerin de içinde olduğu bir sistem kurulmalıdır. Köpek popülasyonu böylesi bir seferberlik sonrası ''kısırlaştır, aşılat, yaşat!'' ile kontrol altına alınmalı ve sürdürülebilir bir kalıcı düzene geçilmelidir.''
Sürdürülebilir kalıcı düzen hakkında da Gelecek Partisi şunları aktardı:
''İşlevsel hayvan koruma ve düzen altına alma yasaları çıkartılmalıdır. Bu yasaların uygulanmasında ilgili yerel yönetimler ile Tarım ve Orman Bakanlığının ilgili birimleri tam bir eşgüdüm içinde çalışmalıdır. Evcil hayvanları sokağa terk edenlere karşı caydırıcı para cezaları getirilmeli, tekerrür halinde hapis cezaları öngörülmelidir. Barınakların finansmanı ve kısırlaştırma işlemleri için il ve ilçe belediyelerinin ve ilgili bakanlığın desteği sağlanmalı, gerekli ödenekler özel idareler ve YİKOB lara aktarılmalı, vatandaşlarımız barınaklara yardım etmeye teşvik edilmelidir. Özel veterinerlik hizmeti veren hastane vs. kuruluşlara aylık belli sayıda sokak hayvanının kısırlaştırma ve tedavisi ile ilgili sosyal sorumluluklar yüklenmelidir. Gönüllü destek veren veterinerlere/kuruluşlara vergi indirimi getirilmelidir. Doğacak yavruların belediyelerin ilgili birimlerine bildirimi ve iki hafta içinde çiplenme zorunluluğu getirilmelidir. Kangal gibi özel köpek yetiştirilen şehirlerde ve alanlarda özel uygulamalar geliştirilmeli, kısırlaştırılmış, çiplenmiş, sahiplenilmiş köpeklerin o mahaldeki veterinerler tarafından listelenerek takibi ve rutin kontrolleri için gerekli tedbirler alınmalıdır. Hayvan satışı ve hayvana eziyet ağır yaptırımlara bağlanmalı, hayvan satışı yaptığı tespit edilen petshoplara kapatma cezası verilmeli ve bu alanda bir daha kesinlikle ruhsat verilmemelidir. Müfredatlara ilköğretim öncesi dönemden itibaren çocuklara hayvan sevgisini aşılayacak dersler konulmalı.''
Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne (TBMM) gelmesi gündemde olan kanun teklifinde yaşanılan sorunların ve eksikliklerin giderilmesi için çalışacakları aktarılan açıklamada, ''İlkelerimiz ve eylem planımız çerçevesinde uzlaşı içinde kaygıları giderici bir çözümün oluşması için çaba göstereceğiz.'' denildi.
Hibya Haber Ajansı