Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Halk Yatırım: Çin’in bu hafta kapalı olduğu Asya piyasaları bu sabah karışık seyrediyor

İstanbul, 3 Ekim (Hibya) – Halk Yatırım, Çin’in bu hafta kapalı olduğu Asya piyasalarının bu sabah karışık seyrettiğini açıkladı.

İstanbul, 3 Ekim (Hibya)

Dün piyasalarda neler oldu?

Halk yatırım'ın değerlendirmesine göre, veri gündeminin sakin olduğu ABD’de dün ADP özel sektör istihdamı açıklandı.

Değerlendirmede şu bilgiler aktarıldı:

"Özel sektör istihdamı Eylül ayında 143 bin ile beklentilerin üzerinde artış kaydetti. Böylelikle istihdam beş aylık yavaşlamanın ardından Eylül’de toparlanma gösterdi.

"Önceki ayın verisi 99 binden 103 bine revize edildi. ADP tarafından yapılan açıklamada imalat sektörünün Nisan ayından sonra ilk kez istihdam yarattığı belirtildi. Ayrıca işe alımlardaki güçlenmeye karşın bunun daha güçlü ücret artışını gerektirmediği ifade edildi. Bu hafta açıklanan öncü verilerin istihdam piyasasının hızlı soğuduğuna ilişkin endişeleri yatıştırmasıyla Fed’in Kasım ayında 25 baz puan faiz indirimine gideceği beklentileri kuvvetlendi. Veri öncesi piyasada 50 baz puan faiz indirimi beklentisi öne çıkıyordu. Dün ayrıca MBA mortgage başvuruları ile Richmond Fed Başkanı Thomas Barkin’in açıklamaları takip edildi. 27 Eylül ile sona eren haftada başvurular yüzde 1,3 düşüş gösterdi. Barkin enflasyonda ilerlemenin olduğunu ancak zafer ilan etmek için erken olduğunu söyledi. Barkin ayrıca çekirdek enflasyonun gelecek yıla kadar çok fazla düşmesini beklemediğini ifade etti.

"Dün açılışta negatif seyir izleyen ABD piyasaları gün sonuna doğru toparlanma göstererek günü yatay yönde tamamladı. S&P 500 endeksi yüzde 0,01 artışla 5.709,54, Dow Jones endeksi yüzde 0,09 artışla 42.196,52, Nasdaq endeksi ise yüzde 0,08 artışla 17.925,13 seviyesinden günü tamamladı. Avrupa piyasalarında ise karışık görünüm hakimdi. Euro Stoxx 50 endeksi yüzde 0,18 artışla 4.963,29, DAX endeksi yüzde 0,25 düşüşle 19.164,75, CAC 40 endeksi yüzde 0,05 artışla 7.577,59, FTSE 100 endeksi ise yüzde 0,17 artışla 8.290,86 seviyesinden günü tamamladı.

"Euro Bölgesi’nde işsizlik oranı ve AMB üyelerinin açıklamaları takip edildi. İşsizlik oranı Ağustos’ta beklentilere paralel olarak yüzde 6,4 seviyesinde sabit kaldı. AMB üyesi Kazaks, faiz indirimlerinde agresif gevşemeye karşı uyarıda bulundu. Kazaks ayrıca, Ekim ayından sonra daha fazla faiz indirimi öngördüğünü söyledi. AMB Başkan Yardımcısı Luis de Guindos ise, ekonomideki toparlanmanın zamanla güçlenmesini beklediklerini ifade etti. ABD tahvil faizlerindeki fiyatlamalara baktığımızda, ABD 10 yıllık tahvil faizi yüzde 3,78, 2 yıllık tahvil faizii yüzde 3,64 seviyesine yükseldi. VIX endeksi ise 19,26’dan 18,90 seviyesine geriledi.

Bugün ne bekliyoruz?

"Çin’in bu hafta kapalı olduğu Asya piyasaları bu sabah karışık seyrediyor. Tayvan borsası tayfun nedeniyle kapalı kalmaya devam ederken, Güney Kore’de de resmi tatili nedeniyle işlemler gerçekleşmeyecek. Nikkei yüzde 2,22 ile pozitif yönde bulunuyor. Diğer yandan Hang Seng endeksi yüzde 3,18, IDX Composite endeksi yüzde 0,52 ile negatif yönde işlem görüyor.

"Hang Seng endeksi son bir ayda yaklaşık yüzde 30 yükselirken, dün 22 ayın en yüksek seviyesini test etmişti. Japonya’da PMI verileri açıklandı. Eylül ayında bileşik PMI 52,5’ten 52,0’a, hizmet PMI ise 53,9’dan 53,1’e geriledi. Dün Japonya’nın yeni başbakanı Shigeru Ishiba, ekonomik koşulların şu anda başka bir faiz artışını desteklemediğini ifade etmişti. Ishiba’nın açıklamalarının ardından Dolar/Japon yeni Haziran 2022’den sonraki en yüksek günlük yükselişini kaydetti. Bu sabahki işlemlerde ise kur 147,2 ile bir ayın en yüksek seviyesini test etti.

"ABD vadelilerinde ılımlı negatif seyir hakim.

"ABD’de bugün haftalık işsizlik başvuruları, hizmet PMI ve dayanıklı mal siparişleri takip edilecek. 20 Eylül ile sona eren haftada işsizlik maaşı başvuruları 218 bin kişi artış göstermişti. Eylül ayında ISM hizmet PMI’ın 51,5’ten 51,6’ya yükselmesi bekleniyor. Euro Bölgesi’nde ise hizmet ve bileşik PMI’ın yanı sıra ÜFE takip edilecek. Hizmet PMI’ın 50,5, bileşik PMI 48,9 seviyesinde öncü verilere paralel gerçekleşmesi bekleniyor. ÜFE’nin ise Ağustos’ta aylık yüzde 0,5 artış göstermesi, yıllık bazda ise yüzde 2,3 düşmesi tahmin ediliyor.

Gelecek gündemde neler var?

"Yarın ABD’de istihdam raporu açıklanacak. Ağustos’ta 142 bin olan tarım dışı istihdam verisinin Eylül’de 150 bin seviyesinde gerçekleşmesi bekleniyor. İşsizlik oranının yüzde 4,20’de sabit kalması beklenirken, ortalama saatlik kazançların yüzde 0,30 artışla yıllık bazda yüzde 3,80’de sabit kalacağı tahmin ediliyor."

Hibya Haber Ajansı