Türkiye Belediyeler Birliği (TBB) ve İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu, dünyanın hemen her yerinden 500’den fazla belediye başkanının katılımıyla 11’ncisi gerçekleştirilen “Bloomberg CityLab 2024 Zirvesi”ne davetli olarak, Meksika’nın başkenti Mexico City’e gitti. İmamoğlu, zirvenin, “Demokrasiyi Savunurken” başlıklı oturumuna konuşmacı olarak katıldı. İmamoğlu, oturumda, Bloomberg Philanthropies'de Kamu İnovasyon lideri olarak görev yapan James Anderson’un sorularını yanıtladı.
2021 yılında, Bloomberg Cities Network kapsamında düzenlenen “Bloomberg Küresel Belediye Başkanları Yarışması”nda birincilik ödülü kazanan İBB uygulaması Askıda Fatura’dan dayanışma, kalkınma ve refah ilkeleri üzerine oturttukları ‘İstanbul Modeli’ne kadar birçok konudaki yerel yönetim deneyimlerini katılımcılara aktaran İmamoğlu, dünya barışı için de önemli mesajlar verdi. Dünya barışı için, Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ün, 'Millet hayatı tehlikeye girmedikçe, çıkarılan savaş savaş değil, cinayettir' ve 'Yurtta Sulh, Cihanda Sulh' sözlerini adres olarak gösteren İmamoğlu, “Günümüzün otoriter politikacıları, artık çok iyi bilinen bir oyunu oynuyorlar. Toplumsal bölünmeleri istismar ediyor, demokratik kurumların altını boşaltıyor ve muhalefeti susturuyorlar. Bu oyun, sadece ulusal sınırlar içinde oynanmıyor. Dış düşmanlar yaratarak ve uluslararası çatışmaları körükleyerek, güç üzerindeki kontrollerini sağlamlaştırmayı hedefliyorlar” dedi.
Balkan şehirleri arasında dayanışma sağlamak amacıyla, 2021 yılında, ‘B40 Ağı’nı kurduklarını aktaran İmamoğlu, benzer oluşumları; Ortadoğu, Kuzey Afrika ve Karadeniz’e kıyısı olan ülkelerin şehirleriyle bir araya gelerek gerçekleştireceklerinin duyurusunu yaptı. İmamoğlu, “Tüm bu girişimlerde, bahsetmiş olduğum İstanbul Modeli sayesinde, kendi ülkemizde otoriter popülizm ile nasıl mücadele ettiğimiz konusundaki deneyimlerimizi paylaşıyoruz. Bence, şehir liderlerinin barışı ve demokrasiyi savunmak için kritik bir fark yaratabileceği nokta burasıdır. Çünkü barış yoksa, demokrasi de yoktur” diye konuştu.
İstanbul’un son yıllarda, düzensiz mülteci ve sığınmacı göçü tehdidiyle karşı karşıya olduğunun altını çizen İmamoğlu, “İstanbul’un bugün yüzleştiği zorlukların nedeni, sadece ülkede gittikçe artan otoriter sistem değil, otoriter liderlerin bölgesinde yayılmış olması. Suriye’deki iç savaş, 12 milyon insanı yerinden etti ve bu insanların çoğu Türkiye’ye sığındı. Ukrayna’daki ve Gazze’deki savaşlar, bölgede milyonlarca insanın yerinden edilmesine yol açarak, insani krizleri daha da derinleştirdi. Suriyeliler, Ukraynalılar ve diğerleri, sığınacak yer ararken, İstanbul, bir kez daha yaşanan insani krizin ön cephesinde. Oysa bu kriz, İstanbul ve Türkiye’nin tek başına omuzlayamayacağı kadar büyük” açıklamasını yaptı.
Hibya Haber Ajansı