İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı İmamoğlu, sahipsiz sokak hayvanları sorununun gerçekte 20 yıllık mevzuatın uygulamasından sorumlu ve yetkili kurumların denetim ve takip görevlerini yerine getirmemelerinden dolayı bugün ileri boyutlara ulaşan bir sorun olduğunu belirtti.
Sokaklarda yaşayan hayvanların sayısının artması, popülasyonun kontrol altına alınamaması gibi sorunların olduğuna dikkat çeken İmamoğlu, “Sorunun tek muhatabı haline getirilen belediyelerden hiçbir görüş alışverişi yapılmaksızın getirilen bu yeni düzenlemeyle, belediyeler, idari ve adli yaptırımlarla da karşı karşıya bırakır durumdadır. Ne ilçe ne belde ne büyükşehir belediyeleri ne de Türkiye Belediyeler Birliği bu kapsamda masaya davet edilmedi. Kökünden yanlış bulsak da yayınlanmış kanunu da görmezden gelemeyiz. Elbette çözüm bulmak ve vicdanları rahatsız eden ne varsa bu konuda tedbir almakla yükümlüyüz.” açıklamasını yaptı.
İmamoğlu, İBB olarak sokak hayvanlarıyla ilgili süreçte stratejik yaklaşımı 5 başlıkta şu şekilde özetledi:
“Bu süreçte tek bir sokak hayvanının bile uyutulmasına asla izin vermeyeceğiz. İstanbul Büyükşehir Belediyesi olarak elimizdeki tüm imkanları seferber ederek kısırlaştırma, aşılama ve barınma imkanlarını geliştireceğiz ve 16 milyon insanımızın da huzurunu sağlayacağız. İlçe belediyelerinin sürece daha fazla dahil ederek sokak hayvanlarının tedavi, koruma ve barınma alanlarını hep birlikte geliştireceğiz. Toplumsal dayanışma ve yardımlaşma kampanyalarıyla sokak hayvanları için sürdürülebilir şekilde sahiplendirme ve yaşatma imkanlarını genişleteceğiz. Daha demokratik bir iktidar döneminde ülkemizi ileriye taşıyacak ve her hususu halkıyla paylaşacak bir dönemde bu yasanın hukuken, vicdanen ve ahlaken uygulanabilir bilimsel ve doğru versiyonunu hep birlikte hazırlayıp milletimizin hizmetine sunacağız.”
Hayvanları korumaktan uyutmaya nasıl gelindiği sorusunu soran İmamoğlu, “2004 yılında yürürlüğe girmiş olan 5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu aynı dünyayı paylaştığımız hayvanların korunması ve refahının sağlanması amacını taşıyordu. Biz hayvanları korumaktan hayvanları uyutmaya nasıl geldik. Hayatın diğer alanlarında olduğu gibi vatandaşın sesine kulak vermekten uzaklaşmış, ben bilirim ve ona göre uygulama yaparım zihniyeti yüzündendir. Eski yasanın hükümleri eksik uygulanmış, denetim yapılmamış, merkezi idare tarafından kanunun uygulanması için yeterli kaynaklar sağlanmamış bu eksiklikler sokak hayvanlarının korunması ve popülasyon kontrolünde ciddi problemlere sebep olmuş.” dedi.
İmamoğlu, yasanın merkezi idare ile yerel idareler arasında ciddi itilafların doğmasına, toplumda gereksiz ayrışma ve tepkilere neden olduğunun altını çizerek şöyle devam etti:
“20 yıldır yürürlükte olan önceki kanunun işlevsiz kalmasının ana nedeni denetimsizliktir. Eski kanunda temel strateji yakala-aşıla-kısırlaştır-yerine bırak iken yeni yasa ile yakala-aşıla-kısırlaştır-sahiplendirilinceye kadar barındır olarak belirlenmiştir. Barındırma süresi ise belirsizdir. Ülkemizde son 20 yılda bin 409 belediye bünyesinde yerel yönetimler tarafından toplam 322 bakımevi inşa edilmiş. Çoğu belediyede hayvan bakımevi olmadığı aşikardır. Ülkemizde 4 milyon civarında sahipsiz köpek olduğu varsayılıyor. Mevcut bakımevlerinin 105 bin hayvanı barındırma kapasitesi olduğuna göre yaklaşık 3 milyon 900 bin civarında köpeği barındırmak için bin 900 bakım evine ihtiyaç var demektir. Yasanın çıkmasına rağmen uygulamayı düzenleyecek yönetmeliklerin hazır olmaması uygulamada sorunların yaşandığını görüyoruz.”
İBB olarak yeni yasanın yol açacağız çeşitli sorunları öngörerek 1 Ağustos 2024 tarihinde 39 ilçe belediyesiyle birlikte geniş katılımlı ve çözüm odaklı bir çalıştay gerçekleştirdiklerini vurgulayan İmamoğlu, “Bu çalıştayda pek çok konuda fikir birliğine vardık. Modüler hayvan bakımevi projesini bu çalıştayda tanıttık. İBB olarak sokakta yaşayan can dostlarımız için Destek ve Popülasyon Yönetim projesi hazırladık.” şeklinde konuştu.
İmamoğlu, İBB bünyesi tesislerde halen 4 bin 869 hayvan barındırma kapasitesi bulunduğunu ancak 2 yıl içerisinde 20 bine, 4 yıl içerisinde 40 bine çıkartmayı hedeflediklerinin belirtti.
Hibya Haber Ajansı