Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

İnfo Yatırım: BİST100 endeksinde yatay başlangıç gerçekleşmesini bekliyoruz

İstanbul, 2 Aralık (Hibya) – İnfo Yatırım, BİST100 endeksinde yatay başlangıç gerçekleşmesinin beklendiğini açıkladı.

İstanbul, 2 Aralık (Hibya)

İnfo Yatırım’ın raporunda BİST100 endeksinde yatay başlangıç gerçekleşmesinin beklendiği aktarıldı. Raporda şunlar kaydedildi:

“BİST100 endeksi geçtiğimiz haftayı yüzde 1,07 oranında yükselişle 9.652 seviyesinden tamamladı. 1 Ekim tarihinden sonra 200 g HO üstünde kapanışlar yapmaya başlayan endeks, 9.650 seviyesini geçmekte zorlansa da faiz indirim beklentileri ile 10.200 seviyesinin hedef haline geldiğini düşünüyoruz.

“Bu hafta yurt içinde enflasyon verileri açıklanacak. yüzde 2'nin altında ya da yakınında gelebilecek enflasyon verileri Aralık ayındaki faiz indirim beklentilerini güçlendirebilir. Bu durumun olması endekse katalizör etki yaratabilir. KCHOL tarafından YKBNK paylarının satışına ilişkin QNB Grubu ile bir görüşmenin olmadığı açıklandı.

“Alım haberleri ile fiyatlanmaya başlayan şirketlerin paylarına, haberin yalanlanması sonrasında kısa vadeli baskı görülebilir. YKBNK’nın BİST100’deki ağırlığı yüzde 3,6, KCHOL’ün ise yüzde 4,1 olması nedeniyle açılışta endekste puansal bazda baskı hissedilebilir. Türkiye 2024 yılı 3. çeyreğinde bir önceki yılın aynı çeyreğine göre yüzde 2,1 büyüdü. Bir önceki çeyreğe göre ise yüzde 0,2 daraldı.

“2024 yılının üçüncü çeyreğinde büyümeye puansal bazda hanehalkı tüketimi 2,2, net ihracat 2,2, kamu harcamaları 0,1 puan pozitif katkı yaparken, yatırımlar 0,2 negatif etki etti. 2024 yılı üçüncü çeyreğinde bir önceki yıla göre inşaat sektörü yüzde 9,2, finans ve sigorta sektörü yüzde 6,2, tarım sektörü yüzde 4,6, gayrimenkul faaliyetleri yüzde 2,5 büyürken, sanayi sektörü yüzde 2,2 azaldı.

“Ekonomi yönetiminin verdiği mesajlar büyümenin iç talep değil ihracat odaklı strateji ile olması yönünde. Alınan tedbirlere bakıldığında kredi muslukları, sıkı para politikası etkisi ile sınırlı kalmaya devam edecek görünüyor. Sıkı duruşun devam etmesi ile 4. çeyrekte de çeyreklik bazda daralma görülebilir. Para & maliyet politikalarının geç çalışması şu an içi talebi güçlü kılsa da yılın ikinci yarısından sonra talepte ciddi bir yavaşlama beklentimizi koruyoruz.

“Yapılan yurt dışı anlaşmalar ile birlikte Türkiye’nin ihracatında önemli yeri olan AB’deki faiz indirim döngüsü ve ABD'deki güvercin politikaların başlaması, ihracat odaklı stratejiye ilişkin haber akışlarını daha da fazla görebileceğimizi düşünüyoruz. Yarın açıklanacak Kasım ayı manşet enflasyonu öncesinde dün İstanbul Enflasyonu açıklandı.

“İstanbul'da Kasım ayında önceki aya göre perakende fiyatlar yüzde 3,07, toptan fiyatlar ise yüzde 2,68 artış gösterdi. Ekim'de aylık enflasyon yüzde 3,6 olmuştu. Kasım ayında perakende fiyatlarda bir önceki aya göre, giyim harcamalarında yüzde 5,65, konut harcamalarında yüzde 5,25, gıda harcamalarında yüzde 3,28 artış gerçekleşti.”

Hibya Haber Ajansı