Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Irak Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Fuad Hüseyin ile Ankara’da ortak basın toplantısı düzenledi.
Bakan Fidan’ın konuşmasından bazı satır başları şöyle:
“İlgili kurumlarımızla beraber Irak konusunda önemli bir çalışma ortaya konuldu. Bu çabanın somut çıktılarını ise Iraklı kardeşlerimizle beraber hayata geçiriyoruz. Son dönemde hem siyasi hem de teknik düzeydeki karşılıklı temaslarımızı yoğunlaştırdık.
İlişkilerimize güç kazandırdık. Bu olumlu seyri Sayın Cumhurbaşkanımızın geçtiğimiz nisan ayında Irak’a gerçekleştirdikleri tarihi ziyaretle taçlandırdık. Bu ziyarette 27 anlaşma ve mutabakat zaptının imzalanması ortak irademizin en önemli tezahürü.
Bağdat’ta imzaladığımız metinlerden ortak işbirliği için stratejik çerçeve anlaşmasına ayrı bir parantez açmak istiyorum. Bu anlaşma, Irak ile birlikte gerekli gördüğümüz her işbirliği alanında ortak daimi komiteler kurulmasını öngörüyor. Söz konusu komiteler, ticaretten enerjiye, su konusundan ulaştırmaya, sağlıktan eğitime ilişkilerimizi tüm meçheleriyle güçlendiren bir çerçeve.
Temaslarımızın kurumsallaşması işte bu komiteler marifetiyle gerçekleşmekte. Keza çerçeve anlaşmasıyla oluşturduğumuz ortak planlama grubu, bu komiteleri denetleyecek ve çalışmalarına yön verecektir.
Bakan yardımcılarımızın eş başkanlığında dün yapılan ortak planlama grubunun hazırlık toplantısında imzalanan anlaşmaların uygulanması ve daimi komitelerin faaliyete geçirilmesi bağlamında gelinen aşamalar ele alındı.
Biz de bugün bu konuları tekrar gözden geçirdik. Gördük ki hem Türkiye hem Irak, Sayın Cumhurbaşkanımız ve Irak Başbakanı Sayın Sudani’nin ortaya koyduğu iradenin gereğini yapmak için yoğun bir mesafe yürütmekte. Aynı gayretle çalışmalarımızı sürdüreceğiz.
Hatırlayacağınız üzere geçtiğimiz yıl aralık ayında bu yıl mart ayında aynı formatta bir araya gelmiştik. Bu temaslarımız neticesinde PKK konusunda Irak’taki farkındalığın arttığını memnuniyetle görmekteyiz.
Irak’ın PKK’yı önce ortak tehdit, bilahare yasaklı örgüt ilan etmesi bu bağlamda çok kıymetlidir. Bugünkü toplantımızda da başta PKK ile mücadele olmak üzere ilişkilerimizin güvenlik, askeri ve istihbari boyutunu da etraflıca ele aldık. İlave iş birliği fırsatlarını değerlendirdik.
Irak tarafının yasaklı örgüt kararı uyarınca PKK iltisaklı 3 siyasi parti hakkında kapatma kararı almasından duyduğumuz memnuniyeti dile getirdik.
Ayrıca bir süredir müzakeresini yaptığımız Askeri, Güvenlik, İşbirliği ve Terörle Mücadeleye Dair Mutabakat Zaptı taslağı üzerinde görüşmelerimizi yoğunlaştırdık. Şu anda tarihi bir gelişmeyi de ayrıca ilan etmek istiyorum. Söz konusu mutabakat zaptı az önce Savunma Bakanlarımız tarafından imzalandı.
Bu anlaşmada öngörülen ortak koordinasyon ve eğitim merkezleri marifetiyle işbirliğimizi bir üst seviyeye taşıyacağımıza inanıyoruz.
Terörle mücadele konusunda Irak ile geliştirmekte olduğumuz anlayış birliğini sahada somut adımlarla ilerletmeyi arzu ediyoruz.
Sayın Cumhurbaşkanımızın Bağdat ziyareti sırasında mutabık kalınan 15 yaş altı ve 50 yaş üstü Iraklı kardeşlerimiz için vize serbestisi uygulamasını da 1 Eylül itibarıyla başlatmak konusunda karar aldık.
Biz Irak ile Filistin meselesinde tek ses, tek yüreğiz. Bunu da memnuniyetle buradan ifade etmek istiyorum."
Irak Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Hüseyin’in konuşmasından bazı satır başları şöyle:
“Irak ve Türk ekibi arasındaki bu işbirliği artık üst seviyeye çıkmıştır.
Komisyonlar aracılığıyla amacımız ikili ilişkilerimizi daha ileri götürmektir. İyi ilişkilerimiz vardır ancak bunu daha da ileriye götürmek ve genişletmek arzusu içerisindeyiz.
İki ülkemiz de birtakım saldırılara maruz kalmaktadır. Sadece terör saldırıları değil, aynı zamanda organize suç örgütleri tarafından da tehdide maruz kalmaktadır. Özellikle kaçakçılık, yasa dışı göç ve insan kaçakçılığı da söz konusudur. Dolayısıyla da bizim görevimiz bu tehlikeli olguyla savaşmak, mücadele etmektir.
Irak toplumu şu anda yeni bir olguyla karşılaşmaktadır. O da uyuşturucu, narkotik sorunudur. İçeride narkotikle mücadele etmek için mutlaka bir işbirliği olması gerekiyor. Bölge ülkeleriyle ancak bu yapılabilir. Türk tarafı ve Irak tarafı olarak işbirliği çerçevesinde biz bunu ele aldık.
Vize ile ilgili bu güzel haber hakkında mutluluk duydum.”
Hibya Haber Ajansı