Söke Ziraat Odası Başkanı Mustafa Tanyeri ise pamukta çok büyük sıkıntılar yaşadıklarını belirterek; “Denize sıfır olduğumuzdan barajlardaki su, son olarak bize ulaşıyor ve yeterli sulama yapamıyoruz. Arazilerimizde düşük verim alıyoruz. Bunun yanı sıra 2022 yılında girdi maliyetine pamuk ürettik ve girdi maliyetine sattık. 1 lira 60 kuruş devletimiz destek verdi. 2023 yılında da aynı şekilde oldu. 24 liraya ürettiğimiz pamuğu 22 liraya sattık. Destek yine 1 lira 60 kuruştu. Bu sene ise 34 liraya mal ettiğimiz 1 kilogram pamuk, şu an İzmir Ticaret Borsası'nda 22-23 lira. TARİŞ’te ise 25 lira civarında. Bakanlığımızın bize verdiği destek ise yine 1 lira 60 kuruş. Mazot ve gübre desteği arttı ama pamuk priminin de bu seneye mahsus en az 5 liranın üzerinde olmasını bekliyorduk. Bu da olmadı. Söke Ovası'nda şu anda 9-10 lira eksiğe pamuk satıyoruz. Sizlerden destek istiyoruz" ifadelerini kullandı.
Türkiye'nin her yerinde çiftçinin perişan edilmiş durumda olduğunu sözlerine ekleyen Dervişoğlu; “Bir taraftan bakıyorsunuz girdi maliyetleri yükseliyor, ürün fiyatları düşük; bir tarafta mücadele yöntemlerinden yeterince istifade edilemediğinden böcek sarmış Karadeniz’i. Burada da bir istilacı sinek var. Eskiden beri onunla mücadele edilir. Akdeniz sineği diye tarif edilir ve bu bölgede yetişen ürünlere de zarar verir. Asıl mesele tarımda doğru bir planlamanın yapılmaması, stratejik ürün planlamasının doğru belirlenmemesi ve buna bağlı olarak da çiftçinin mağdur edilmesidir.” dedi.
Çiftçilik yapanların hak ve hukukunu savunmak dururken, çiftçiye eziyet etmenin kimseye bir faydası olmadığının altını çizen Dervişoğlu, ”Pamuk üründen bahsediyoruz. Avrupa Birliği’nin kabul ettiği bir coğrafi işaretleme tescili almış bir ürün bu. Bunun maliyeti bugünün hesaplamalarına göre Sayın Milletvekilimiz hesaplamış; 25-28 TL arasında bir zaten maliyet var. Eğer icarlı tarlalarda ekim yapıyorsanız, bu 34-35 liraya çıkıyor. Kütlü pamuk fiyatı olarak da 25 TL belirlenmiş. Şimdi çiftçi bu işin içinden nasıl çıkacak?” şeklinde konuştu.
İYİ Parti Genel Başkanı Müsavat Dervişoğlu, konuşmasına şu sözlerle son verdi:
“Herkes orta yerde kimin Cumhurbaşkanı adayı olacağını tartışarak siyaseti kişiselleştirmeye ve kurumsallıktan uzaklaştırmaya çaba sarf ederken, biz İYİ Parti olarak kim Cumhurbaşkanı adayı olacak derdinde değiliz. ‘Vatandaşın derdi nasıl çözülecek, vatandaşın hali ne olacak’ onun derdine düşmüşüz ve Anadolu yollarındayız. Bugün Söke’deyiz yarın başka bir çiftçimizin bahçesinde ya da tarlasında olacağız.”
Hibya Haber Ajansı