Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Kaliforniya’da somonlar özgür yüzsün diye 4 baraj kaldırılıyor

Kaliforniya, 8 Ekim (Hibya) – Eyalet, federal ve kabile ortakları arasındaki iş birliği sayesinde balıklar 100 yıldan uzun bir süre sonra ilk kez Klamath Nehri’nde serbestçe yüzüyor.

Kaliforniya, 8 Ekim (Hibya)

Kaliforniya Valiliği'nin duyurduğuna göre Amerikan tarihindeki en büyük Klamath Nehri restorasyon projesi, onlarca yıldır Klamath Nehri'ndeki su kalitesini kötüleştiren ve havzadaki somon popülasyonlarına ve onlara güvenen topluluklara zarar veren Kaliforniya ve Oregon'daki dört eski hidroelektrik barajını kaldırmak için çalışıyor.

Bugün Iron Gate ve Copco No. 1'deki iki batardonun yıkılması, Klamath Nehri'ni 100 yıl sonra ilk kez Kaliforniya'da serbest akan bir duruma döndürüyor. Bu, çelikbaş, coho ve Chinook somonu gibi yerel balık türlerinin artık 400 milden fazla yeni açılan yumurtlama ve yetiştirme alanına erişebildiği anlamına geliyor. Bu yaşam alanı yalnızca Klamath Nehri'nin ana kolunu değil, aynı zamanda tarihsel olarak somon ve gökkuşağı alabalığı popülasyonlarını destekleyen ve sıcak aylarda ve ısınan iklimde sürekli soğuk su kaynakları sağlayacak olan birkaç önemli kolu da içeriyor.

Baraj kaldırma çabasının, Klamath Havzası'nı yurt olarak adlandıran birkaç kabilenin kültürünü ve ekonomisini canlandırmaya yardımcı olması bekleniyor.

Bu an onlarca yıldır hazırlanıyor ve Kaliforniya'nın geçmişteki yanlışları düzeltme konusundaki kararlılığını yansıtıyor. Bugün, kabile, yerel ve federal ortaklarımızın inanılmaz çalışmaları sayesinde balıklar bir asırdan uzun bir süre sonra ilk kez Klamath'ta özgürce yüzüyor.

Geçtiğimiz Eylül ayında, dört barajdan ilki yıkıldı ve geri kalanı, Kaliforniya ve Oregon, Yurok ve Karuk Kabileleri, PacifiCorp ve balıkçılık ve çevre grupları arasındaki devam eden işbirliğinin bir sonucu olarak kaldırılıyor.

Haziran ayında Vali Gavin Newsom, tamamlandığında somon ve gökkuşağı alabalığı için yaklaşık 400 mil tarihi yaşam alanını canlandıracak olan baraj kaldırma projesini ziyaret etmişti.

Klamath, 1918'de başlayan beton barajların inşasıyla göçmen somon ve gökkuşağı alabalığının yaklaşık 400 mil kritik nehir yaşam alanına erişimi engellenene kadar Batı Kıyısı'nın üçüncü büyük somon üreten nehriydi.

Aralık 2022'de Vali Newsom, ABD İçişleri Bakanı Deb Haaland, Yurok ve Karuk Kabileleri liderleri ve Oregon Valisi Kate Brown ile birlikte Federal Enerji Düzenleme Komisyonu'nun projeye nihai onayını kutlamak için bir araya geldi.

Vali Newsom, bu yılın başlarında iklim değişikliğiyle daha da kötüleşen daha sıcak ve kuru hava koşullarında somon popülasyonlarını eski haline getirmek için Kaliforniya'nın ilk stratejisini yayınladı ve İdare ve Yasama Meclisi, gelecek nesiller için bu simgesel balık türlerini korumak için son üç yılda 800 milyon dolardan fazla yatırım yaptı. İdare, okyanus somonu sezonunun üst üste ikinci kez tamamen kapanması nedeniyle etkilenen topluluklara destek olmak için Federal Balıkçılık Felaketi Beyanı talep etti.

 

Hibya Haber Ajansı