DEVA Partili Karal, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar’ın yanıtlaması istemiyle Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM Başkanlığı’na soru önergesi verdi.
Türkiye’nin, hızla artan nüfus ve ekonomik büyüme ile birlikte enerji talebinde önemli bir artış yaşadığını belirten Karal, Türkiye’nin enerji ihtiyacının büyük bir kısmını dış kaynaklardan karşılamak zorunda kaldığı için enerji ithalatına bağımlı olduğunu vurguladı.
Karal, Türkiye’nin enerji ihtiyacının yaklaşık yüzde 70’inin ithalat yoluyla karşılandığına değinerek, şunları ifade etti:
“Doğalgaz ve petrol gibi fosil yakıtların ithalatı, enerji dış ticaret açığını artırmakta ve döviz rezervlerini zorlamaktadır. Bu durum, Türkiye’nin enerji arz güvenliği açısından riskler yaratmakta ve ekonomik kırılganlığı artırmaktadır. Türkiye’nin enerji tüketiminin büyük bölümü doğalgaz ve petrolden sağlanmakta, bu kaynakların büyük kısmı da yurt dışından ithal edilmektedir.”
TBMM’ye Bakan Bayraktar’ın yanıtlaması istemesiyle önerge veren Karal’ın sorularından bazıları şu şekilde:
“Türkiye’nin toplam enerji ithalatı miktarı ve maliyeti nedir?”
“Son 5 yılda enerji ithalatının ekonomiye etkisi nasıl olmuştur? Cari açığa katkısı ne kadardır?”
“Ülkemizin yenilenebilir enerji kapasitesinin artırılması için hangi yeni yatırımlar planlanmaktadır?”
“Türkiye’nin rüzgar, güneş ve biyokütle gibi yenilenebilir enerji kaynaklarından sağladığı toplam enerji üretimi ne kadardır?”
“Enerji verimliliğini artırmak amacıyla alınan önlemler nelerdir ve bu alanda yapılan çalışmalar hangi aşamadadır?”
Hibya Haber Ajansı