Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Küresel piyasalar

Ekonomik aktivite ve enflasyonun artış hızındaki gerileme faiz indirimi beklentilerini artıyor.

Ekonomik aktivite ve enflasyonun

Cuma günü piyasalarda neler oldu?

Dün ABD’de Konut Satışları verisi ile İmalat Aktivitesi verileri takip edildi. ABD’de Konut Satışları Şubat ayında piyasa beklentisi 677 bin adet seviyesinde iken 662 bin seviyesinde gerçekleşerek piyasa beklentisinin altında kalırken, aylık bazda %0,3 azalış göstermiş oldu. Bir önceki ayın verisi ise 661 bin seviyesinden hafif yukarı revizyonla 664 bin seviyesine revize edildi. Aktivite endeksleri tarafında ise Dallas FED İmalat Aktivitesi Mart ayında -14.4 seviyesinde gerçekleşerek beklentinin altında kaldı. Chicago FED İmalat Aktivitesi ise Şubat ayında piyasa beklentisinin üzerinde 0,05 seviyesinde gerçekleşti.

Hem FED hem de Avrupa Merkez Bankası yetkililerinin açıklamaları yakından takip edilmeye devam ediyor. Atlanta FED Başkanı Bostic yapmış olduğu açıklamada hala pandemi ekonomisinde olduklarını olduklarını ifade ederken, ekonomide ve enflasyonda kademeli yavaşlamanın görüldüğünü belirtti. Bostic, erken bir faiz indirimine gidilmesinin ekonomi üzerinde yaratacağı tahribatın oldukça yüksek olabileceğini ifade etti. Hatırlanacağı üzere Bostic geçtiğimiz hafta yaptığı açıklamada enflasyondaki yapışkanlık nedeniyle faiz indirim beklentisini ikiden bire indirmişti. FED yetkilisi Goolsbee ise FED’in beklentilerine paralel olarak bu yıl üç faiz indirimi beklediğini belirtti. Son piyasa fiyatlamalarına baktığımızda ise FedWatch’a göre Mayıs ayı FOMC toplantısında politika faizinin %91,9 ihtimalle sabit bırakılacağı, Haziran ayı FOMC toplantısında ise %64,2 ihtimalle politika faizinin 25 baz puan azalışla %5,0-5,25 aralığına indirileceği fiyatlanıyor. Avrupa Merkez Bankası tarafında ise Panetta yapmış olduğu bir açıklamada, son dönemde enflasyonda görülen geri çekilme ile enflasyondaki ana eğilimin hedeflenen enflasyon olan yüzde 2 seviyesine yakınsadığını ve bunun da faiz oranlarında bir indirim olasılığını artırdığını belirtti. Panetta, AMB yetkililerinin son haftalarda yapmış olduğu açıklamaları işaret ederek ortak fikir birliğinin oluşmaya başladığını söyledi.

Haftanın ilk işlem gününde ABD piyasaları satıcılı bir görünüm sergiledi. S&P 500 endeksi %0,31 azalışla 5.218,19, Dow Jones endeksi %0,41 azalışla 39.313,64 ve Nasdaq endeksi %0,27 azalışla 16.384,47 seviyesinden günü tamamladı.

Avrupa piyasaların da ise kartışık bir görünüm hakimdi. FTSE 100 endeksi %0,17 azalışla 7.917,57, CAC 40 endeksi ise yatay kapanışla 8.151,60 seviyesinden kapanırken, DAX endeksi %0,30 yükselişle 18.261,31 seviyelerinden günü tamamladı.

ABD tahvilleri cephesinde, 10 yıllık tahvil faizi %4,24 ve 2 yıllık tahvil faizi %4,62 seviyesinden işlem görüyor. VIX endeksi ise 12,06 seviyesinden 13,19 seviysine yükseldi.

Bugün ne bekliyoruz?

Asya piyasalarında bu sabah karışık bir seyir izleniyor. Nikkei Asya piyasalarında bu sabah ağırlıklı satıcı seyir izliyoruz. Shanghai endeksinde %0,38, Nifty 50 endeksinde ise %0,31 düşüşler takip ediliyor. Nikkei 225 endeksi yatay negatif seyrederken; Hang Seng ve Kospi endekslerinde sırasıyla %0,30 ve %0,75 yükselişler takip ediliyor. Ayrıca, Japonya’da açıklanan Hizmet ÜFE verisi ile Japonya Maliye Bakanı Suzuki’nin açıklamaları dikkat çekiyor. Japonya’da Hizmet ÜFE verisi Şubat ayında piyasa beklentisine paralel %2,1 seviyesinde gerçekleşirken, bir önceki aya göre değişim göstermedi. Maliye Bakanı Suzuki ise son dönemde ulusal para birimi yende artan oynaklığa yönelik yapmış olduğu açıklamada Yenin zayıflamasıyla başa çıkılması için herhangi bir önlemin göz ardı edilmeyeceğini söyledi.

ABD vadelilerinde ise yatay pozitif seyir izleniyor.

Bugün ABD’de Dayanıklı Mal Siparişleri ve Conference Board Tüketici Güveni takip edilecek. Dayanıklı mal siparişleri Ocak ayında %6,2 azalış gösterirken, Şubat ayına yönelik piyasa beklentisi ise %1,4 artış göstermesi yönünde. Tüketici Güveni ise Mart ayında iyileşme göstererek bir önceki ay ki seviyesi olan 106,7’den 107 seviyesine yükselmesi bekleniyor.

Gelecek gündemde neler var?

Yarın ABD’de Mortgage Başvuruları, Euro Bölgesi’nde ise Tüketici Güveni ile AMB Yetkilisi Cipollone’ın açıklaması takip ediliyor olacak. ABD’de Mortage Başvuruları 22 Mart haftasında %1,6 azalış göstermiş, 30 yıllık sabit mortgage faizleri ise 13 baz puan artışla %6,97 seviyesinde gerçeklemişti.

Kaynak Halk Yatırım

Hibya Haber Ajansı