Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Küresel piyasalar

Küresel piyasalar dün Fed’in gelecek dönem politikalarına ilişkin belirsizliklerle temkinli bir görünüm sergilerken, bu hafta ABD’de açıklanacak enflasyon verileri piyasaların odağında bulunuyor.

Küresel piyasalar dün Fed’in

Dün piyasalarda neler oldu?

Küresel piyasalar dün Fed’in gelecek dönem politikalarına ilişkin belirsizliklerle temkinli bir görünüm sergilerken, bu hafta ABD'de açıklanacak enflasyon verileri piyasaların odağında bulunuyor.

ABD ekonomisinde ekonomik aktivitenin güçlü kalmayı sürdürmesi, Fed'in gelecek dönem politikalarına ilişkin belirsizlikleri artırıyor. Fed yetkililerinin açıklamaları ve bu hafta açıklanacak enflasyon verileri, piyasaların yönünü etkileyecek unsurlar olarak öne çıkıyor. Diğer yandan, bu hafta Fed Başkanı Jerome Powell'ın yapacağı açıklamalar da piyasalar açısından önem arz ediyor. Piyasalarda bu yıl için %88 ihtimalle bankanın en az bir faiz indirimine gideceği fiyatlanırken, bu hamlenin %63 olasılıkla Eylül ayında yapılması bekleniyor.

Makro veri cephesinde, New York Fed, Nisan ayına ait tüketici beklentileri anketi'nin sonuçlarını yayımladı. Anketin sonuçlarına göre, gelecek 12 ayı kapsayan kısa vadeli medyan enflasyon beklentisi, Nisan'da 0,3 puan artışla %3,3 oldu. Böylelikle tüketicilerin kısa vadeli enflasyon beklentisi Kasım 2023'ten bu yana en yüksek seviyeye ulaştı. Gelecek 3 yıllık süreci kapsayan medyan enflasyon beklentisi, aynı dönemde %2,9'dan %2,8'e düşerken, 5 yıllık süreci kapsayan medyan enflasyon beklentisi ise %2,6'dan %2,8'e yükseldi.

Bu gelişmelerle ABD piyasaları dün karışık bir görünüm sergiledi. S&P 500 endeksi %0,02 düşüşle 5.221,42 ve Dow Jones endeksi %0,21 düşüşle 39.431,51 seviyelerinden günü tamamlarken, Nasdaq endeksi %0,29 yükselişle 16.388,24 seviyesinden günü tamamladı.

Avrupa piyasalarında da dün negatif bir görünüm hakimdi. Euro Stoxx 50 endeksi %0,14 düşüşle 5.077,75, FTSE 100 endeksi %0,22 düşüşle 8.414,99, CAC 40 endeksi %0,12 düşüşl 8.2109,28 ve DAX endeksi % 0,18 düşüşle 18.738,47 seviyelerinden günü tamamladı.

ABD tahvilleri cephesinde, 10 yıllık tahvil faizi %4,48 ve 2 yıllık tahvil faizi %4,85 seviyesine hafif geriledi. VIX endeksi ise 13,60 seviyesine yükseldi.

Bugün ne bekliyoruz?

Sabah saatlerinde Japonya’dan gelen ithalat fiyatlarına yönelik veriler takip edildi. Buna göre ithalat fiyatları Nisan ayında yendeki zayıflığın etkisiyle yıllık bazda %6,4 arttı. Bu, Mart 2023'ten bu yana ithalat fiyatlarındaki en büyük artış oldu. Japonya'nın kurumsal mal fiyat endeksi (CGPI), Mart ayında olduğu gibi geçen ay da yıllık yüzde 0,9 arttı. Rakam, piyasanın %0,8'lik artış tahmininin biraz üzerinde gerçekleşti. Bu gelişmelerle Asya piyasaları bu sabah ağırlıklı negatif bir seyir izliyor. Kospi endeksinde %0,02, Shanghai endeksinde %0,12 ve Hang Seng endeksinde %0,13 düşüşler takip edilirken, Nikkei 225 endeksi %0,15 yükselişle pozitif ayrışıyor.

ABD vadelilerinde ise ılımlı negatif bir seyir izleniyor.

Bugün ABD’de NFIB küçük işletme iyimserliği ve ÜFE verileri takip edilecek. Mart ayında aylık bazda 0,9 puan düşüşle 88,5 seviyesinde gerçekleşen NFIB küçük işletme iyimserliği verisinin Nisan’da 88,1 olarak gerçekleşmesi bekleniyor. Mart’ta aylık bazda %0,2, yıllık bazda %2,1 olarak gerçekleşen ÜFE verisi için ise piyasa beklentisi Nisan ayı verisinin aylık bazda %0,3, yıllık bazda da %2,2 artış kaydedeceği yönünde. Çekirdek verinin de aylık ve yıllık bazda sırasıyla %0,2 ve %2,3 artışlar kaydetmesi bekleniyor. Euro Bölgesi’nde de ZEW beklenti anketi takibimizde olacak. Hatırlanacağı üzere Nisan ayı verisi aylık bazda 10,4 puan artışla Şubat 2022’den bu yana görülen zirve seviye olan 43,9’a yükselmişti.

Gelecek gündemde neler var?

Çarşamba günü ABD’de MBA mortgage başvuruları, Empire imalat, TÜFE ve perakende satışlar verilerine ek olarak reel saatlik ve haftalık kazançlar verileri takip edilecek. Hatırlanacağı üzere 3 Mayıs haftasına ilişkin MBA mortgage başvuruları verisi haftalık bazda %2,6 artış kaydetmişti. Nisan’da -14,3 olarak gerçekleşen Empire imalat verisinin de Mayıs’ta aylık bazda 4,3 puan artış kaydederek -10 seviyesinde gerçekleşmesi bekleniyor. TÜFE cephesinde piyasa beklentisi Nisan ayı manşet verisinin aylık ve yıllık bazda sırasıyla %0,4 ve %3,4 artışlar kaydedeceği yönünde. Çekirdek verinin de aylık bazda %0,3, yıllık bazda da %3,6 yükselmesi bekleniyor. Perakende satışlar cephesinde de aylık verinin manşet ve çekirdek bazda sırasıyla %0,4 ve %0,1 artışlar göstermesi bekleniyor. Reel saatlik ve haftalık kazançlar verisine ilişkin olarak ise piyasa beklentisi bulunmuyor. Hatırlanacağı üzere Mart ayı verisi yıllık bazda %0,6 artış kaydetmişti.

Perşembe günü ABD’de haftalık işsizlik maaşı başvuruları, konut başlangıçları, NY Fed hizmet aktivitesi, sanayi üretimi ve kapasite kullanım oranı verilerine ek olarak AMB ve Fed üyelerinin yoğun konuşma takvimleri takip edilecek. 4 Mayıs haftasında 231 bin olarak açıklanan haftalık işsizlik başvuruları verisinin 11 Mayıs haftasında 218 bin olarak açıklanması bekleniyor. Mart’ta aylık bazda %14,7 azalış yönünde gerçekleşen konut başlangıçları verisinin Nisan’da %8,4 artış yönünde açıklanması bekleniyor. Hatırlanacağı üzere NY Fed hizmet aktivitesi Nisan’da 0,6 azalış yönünde açıklanmıştı.Mart’ta aylık bazda %0,4 olarak gerçekleşen sanayi üretimi verisinin Nisan’da %0,2 olarak gerçekleşmesi bekleniyor. Mart’ta %78,4 olarak gerçekleşen kapasite kullanım oranı verisinin Nisan’da da %78,4 olarak açıklanması bekleniyor. Aynı gün Japonya’da büyüme ve sanayi üretimi verileri takip edilecek. 4Ç23’te çeyreklik bazda %0,1 artış olarak açıklanan büyüme verisinin 1Ç24’te %1,4 daralma olarak gerçekleşmesi bekleniyor. Hatırlanacağı üzere sanayi üretimi verisi Şubat’ta aylık bazda %3,8 artış, yıllık bazda ise %6,7 azalış yönünde gerçekleşmişti.

Kaynak Halk Yatırım

Hibya Haber Ajansı