Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Küresel piyasalar

ABD piyasalarında, Fed’in enflasyonla mücadele kapsamında sıkı duruşunu öngörülenden daha uzun süre devam ettireceği endişeleriyle karışık seyir izleniyor.

ABD piyasalarında, Fed'in enflasyonla

Dün piyasalarda neler oldu? ABD piyasalarında, Fed'in enflasyonla mücadele kapsamında sıkı duruşunu öngörülenden daha uzun süre devam ettireceği endişeleriyle karışık seyir izleniyor. Küresel piyasalarda dün Mayıs ayına ilişkin ÜFE ve haftalık işsizlik maaşı başvuruları verileri takip edildi. ABD'de ÜFE Mayıs’ta bir önceki aya kıyasla %0,2 gerileme gösterdi. Piyasa beklentisi, üretici fiyatlarının aylık bazda %0,1 artması yönündeydi. ÜFE Nisan’da %0,5 artmıştı. Üretici fiyatlarında yıllık bazda artış Mayıs’ta %2,2 olarak gerçekleşti.

Piyasa beklentilerinin altında gelen üretici enflasyonunun Mayıs’ta yıllık bazda %2,5 olacağı öngörülüyordu. ÜFE Nisan’da yıllık bazda %2,2 artmıştı. Mayıs ayı ÜFE'sindeki düşüşün yaklaşık %60'ı benzin maliyetlerinden kaynaklandı. Dizel yakıt, ticari elektrik enerjisi ve jet yakıtı fiyatları da düştü. Değişken gıda ve enerji fiyatlarını içermeyen çekirdek ÜFE, Mayıs’ta aylık bazda değişiklik göstermezken, yıllık bazda %2,3 arttı.

Çekirdek üretici enflasyonunun aylık bazda %0,3 ve yıllık bazda %2,5 olacağı tahmin ediliyordu. Çekirdek üretici fiyatları Mart’ta aylık bazda %0,5 ve yıllık bazda %2,4'lük artış kaydetmişti. Diğer yandan, işsizlik maaşı başvurularına ilişkin haftalık verilere göre, ülkede ilk kez işsizlik maaşı başvurusunda bulunanların sayısı, 8 Haziran ile biten haftada önceki haftaya kıyasla 13 bin kişi artarak 242 bine yükseldi.

Piyasa beklentisi, başvuru sayısının 225 bin olacağı yönündeydi. Süregelen işsizlik maaşı başvuru sayısı da 1 Haziran ile biten haftada 25 bin kişi artarak 1 milyon 820 bine çıktı. Fed Başkanı Jerome Powell, Çarşamba günü işgücü piyasasının güçlü olmaya devam ettiğini ancak arz ve talebin daha iyi bir dengeye gelmesiyle yavaş yavaş soğuduğunu söylemişti. Bu gelişmelerle, ABD piyasalarında dün karışık bir görünüm hakimdi.

S&P 500 endeksi %0,23 yükselişle 5.433,74 ve Nasdaq endeksi %0,33 yükselişle 17.665,90 seviyelerinden günü tamamlarken, Dow Jones endeksi ise %0,17 düşüşle 38.647,10 seviyesinden kapattı. Avrupa piyasalarında ise dün negatif bir görünüm hakimdi. Euro Stoxx 50 endeksi %1,94 düşüşle 4.936,55, DAX endeksi %1,97 düşüşle 18.263,94, FTSE 100 endeksi %0,63 düşüşle 8.163,67 ve CAC 40 endeksi %1,99 düşüşle 7,708,02 seviyelerinden günü tamamladı.

ABD tahvilleri cephesinde, 10 yıllık tahvil faizi %4,26 ve 2 yıllık tahvil faizi %4,71 seviyesine geriledi. VIX endeksi ise 11,94 seviyesine indi.

Bugün ne bekliyoruz?

Bu sabah Japonya Merkez Bankası’nın (BOJ) faiz kararı takip edildi. BOJ, gösterge faiz oranını değiştirmezken, Japon devlet tahvili alımını azaltmayı düşündüğünü belirtti. BOJ, beklentilere paralel şekilde vadeli faiz oranlarını %0 ile %0,1 arasında sabit bıraktı. Ancak, özellikle bankanın açıklamasında, 30 ve 31 Temmuz'da yapılması planlanan bir sonraki para politikası toplantısı sonrasında Japon devlet tahvili alımlarını azaltabileceğini söylemesi dikkat çekti.

Bir sonraki toplantı öncesinde BOJ, piyasa katılımcılarının görüşlerini alacağını ve önümüzdeki bir ila iki yıl için alım miktarının azaltılmasına yönelik ayrıntılı bir plan üzerinde karar vereceğini söyledi. Mart ayı para politikası toplantısında kararlaştırıldığı üzere JGB, ticari senet ve şirket tahvili alımlarına da devam edilecek. Bu gelişmelerle Asya piyasalarında bu sabah karışık bir seyir izleniyor.

Nikkei 225 endeksinde %0,81 ve Kospi endeksinde %0,29 yükselişler takip edilirken, Shanghai endeksinde %0,37 ve Hang Seng endeksinde %0,85 düşüşler takip ediliyor. ABD vadelilerinde de yatay seyir izleniyor. Bugün ABD’de Haziran ayına yönelik Michigan Üniversitesi tüketici hissiyatı öncü verisi takip edilecek. Mayıs’ta 69,1 olarak gerçekleşen tüketici hissiyatı verisinin Haziran’da 73 olarak gerçekleşmesi bekleniyor.

Aynı gün Japonya’da Nisan ayına yönelik sanayi üretimi ve kapasite kullanımı verilerine ek olarak BOJ’un Haziran ayına yönelik faiz kararları takip edilecek. Hatırlanacağı üzere sanayi üretimi verisi Mart’ta aylık bazda %0,1, yıllık bazda %1,0 azalış yönünde gerçekleşirken, kapasite kullanım oranı verisi ise Mart’ta aylık bazda %1,3 olarak gerçekleşmişti.

Mayıs toplantısında %0,1 seviyesine yükseltilen faiz oranının Haziran toplantısında %0,1 seviyesinde sabit bırakılması bekleniyor. Gelecek gündemde neler var? Pazartesi günü ABD’de Haziran ayına yönelik Empire imalat endeksi takip edilecek. Mayıs’ta -13 olarak gerçekleşen Empire imalat verisinin, Haziran’da -15,6 olarak gerçekleşmesi bekleniyor.

Kaynak: Halk Yatırım

Hibya Haber Ajansı