Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

KÜRESEL PİYASALAR – Avrupa hisse senetleri Ağustos ayını rekor düzeyde kapattı

İstanbul, 30 Ağustos (Hibya) – Avrupa piyasaları, yatırımcıların dünyanın dört bir yanından gelen enflasyon verilerini değerlendirmesiyle Ağustos ayının son işlem günü olan Cuma gününü yükselişle kapattı.

Bu haberin fotoğrafı yok

Pan-Avrupa Stoxx 600, kazançlarını hafifçe azaltmadan önce seans sırasında 526,66 puanla gün içi rekor seviyeye ulaştı. Endeks yine de ilk kez 525 puanın üzerinde kapanarak Ağustos ayının başındaki sert satışlardan sıyrıldı ve ayı yaklaşık yüzde 1,3 artışla tamamladı.

ABD hisse senetleri de bu hafta Wall Street'te birkaç gün süren dalgalı işlemlerin ardından Cuma günü yükseldi ve S&P 500 ve Dow Jones Endüstriyel Ortalaması üst üste dördüncü ayını da kazanmaya yöneldi. Teknoloji ağırlıklı Nasdaq Composite, analistlerin yaz boyunca küçük sermayelere doğru sektörel bir rotasyon olarak tanımladıkları bir ortamda geride kaldı ve yatay işlem gördü.

İstatistik kurumu Eurostat tarafından Cuma günü açıklanan flaş rakamlara göre, Euro Bölgesi enflasyonu Ağustos ayında yüzde 2,2 ile üç yılın en düşük seviyesine geriledi. Bu rakam beklentiler doğrultusunda ve Temmuz ayındaki yüzde 2,6'nın altında gerçekleşti.

Ülkenin istatistik ofisi Cuma günü yaptığı açıklamada, Fransa'nın AB ile uyumlu tüketici fiyat endeksinin Ağustos ayı için yıllık bazda yüzde 2,2 olarak gerçekleştiğini ve Temmuz ayındaki yüzde 2,7'lik oranın gerisinde kaldığını söyledi. İtalya istatistik kurumundan gelen ön veriler, uyumlaştırılmış TÜFE'nin Ağustos ayında yıllık bazda yüzde 1,3 ile bir önceki aya göre daha düşük olduğunu gösterdi.

Bu gelişme, Perşembe günü açıklanan Almanya ve İspanya TÜFE raporlarının iki ülkedeki enflasyonist baskıların hafiflediğini göstermesinin ardından geldi.

ABD'de ise Federal Rezerv'in tercih ettiği enflasyon ölçütü olan kişisel tüketim harcamaları fiyat endeksi Temmuz ayında aylık bazda yüzde 0,2 artarak beklentilere paralel gerçekleşti. Veriler merkez bankasının para politikası hakkında bilgi verebilir ve birçok yatırımcı Fed'in Eylül ayında bir sonraki toplantısında faiz oranlarını düşürmeye başlayacağını umuyor.
 

Hibya Haber Ajansı