Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

KÜRESEL PİYASALAR – Orta Doğu’daki gerilimin tırmanmasıyla ABD’de hisse endeksleri düştü

İstanbul, 1 Ekim (Hibya) – Hisse senetleri Salı günü, Orta Doğu’da tırmanan durumun güçlü bir çeyreğin ardından yatırımcıların hevesini azaltmasıyla geriledi. Dow Jones Endüstriyel Ortalaması 168 puan ya da yüzde 0,4, S&P 500 yüzde 1,1 ve Nasdaq Composite yüzde 1,6 değer kaybetti.

İstanbul, 1 Ekim (Hibya)

Üst düzey bir Beyaz Saray yetkilisinin İran'ın doğrudan İsrail'e balistik füze fırlatmaya hazırlandığına dair “göstergeler” olduğunu söylemesiyle West Texas Intermediate ham petrolü yükseldi. Wall Street'in korku göstergesi olarak da bilinen CBOE Volatilite Endeksi'nin (VIX) 20'nin üzerine çıkması, tüccarlar arasında artan endişenin altını çizdi.

S&P 500 hisselerinin yaklaşık beşte dördü seans içinde daha düşük işlem görerek piyasanın geniş çaplı sıkıntılarının altını çizdi. Ancak, Orta Doğu raporunun ardından enerji hisseleri önemli ölçüde ayrıştı ve S&P 500 sektörü yüzde 1'den fazla yükseldi.

Salı günkü düşüşlerin en büyük yükünü teknoloji hisseleri çekti ve Nasdaq'ın büyük kayıplarını açıkladı. Tesla yüzde 4 düşerken, Nvidia ve Apple yüzde 3'ten fazla değer kaybetti. Ancak Facebook'un ana şirketi Meta, tüm zamanların en yüksek seviyelerine yakın bir şekilde yükselerek bu eğilimi tersine çevirdi. Russell 2000'in yüzde 1'den fazla değer kaybetmesiyle küçük sermayeli hisse senetleri de darbe aldı.

Salı günkü geri çekilme, S&P 500 ve Dow'un bir önceki seansta kapanış rekorları kırmasının ardından geldi ve bu da ticaret ayının ve çeyreğin sonunu işaret etti. Eylül ayı genellikle hisse senetleri için yılın en kötü ayıdır, ancak bu kez geçmiş trendleri kırdı.

Üç büyük ortalamanın tamamı aylık kazançlar elde etti ve Eylül ayı S&P 500 için 2019'dan bu yana ilk pozitif ay oldu. S&P 500, Dow ve Nasdaq da üçüncü çeyreği pozitif bölgede tamamladı.

Federal Rezerv Başkanı Jerome Powell, merkez bankasının faiz politikası için sonraki adımlarla ilgili “önceden belirlenmiş bir rotada olmadığını” söyledikten sonra bile hisse senetleri Pazartesi günü yükseldi. Powell, ekonominin beklendiği gibi performans göstermesi halinde bu yıl her biri çeyrek puan olmak üzere iki faiz indirimi daha beklediğini söyledi.

Yatırımcılar şimdi, büyük ortalamalar için bir katalizör görevi görebilecek olan Cuma günkü Eylül ayı tarım dışı istihdam raporuna bakacaklar. Yatırımcılar ayrıca Doğu ve Körfez kıyılarında Uluslararası Uzun Nakliyeciler Birliği üyelerinin grevini de izliyor. Tüketiciler hemen etkilenmese de, grevin durması ABD ekonomisine yüz milyonlarca dolara mal olabilir.
 

Hibya Haber Ajansı