Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

KÜRESEL PİYASALAR – Ortadoğu’da artan gerginlikle savunma ve enerji hisseleri yükseldi

İstanbul, 2 Ekim (Hibya)- Ortadoğu’da gerginlik tırmanınca, savunma ve enerji sektörleri hisseleri yükselirken, uçuş iptalleri nedeniyle havayolu şirketi hisseleri ve karşılaşma ve turnuva iptalleri olasılıklarıyla da spor ürünü şirketleri hisseleri düştü.

İstanbul, 2 Ekim (Hibya)-

Pan-Avrupa Stoxx 600, çoğu sektörün ve büyük borsaların yeşilde hareket etmesiyle açılış ticaretinde yüzde 0,35 arttı. Petrol ve gaz hisseleri, Orta Doğu'da arz kesintileri beklentisiyle yüzde 2,42 artarken, seyahat ve eğlence hisseleri, havayolu şirketlerinin uçuşlarını bölge dışına yönlendirmesiyle yüzde 0,25 düştü.

Hisse senetleri cephesinde, Savunma şirketleri artan çatışma riskleri üzerine yükselişe geçerken, Saab ve BAE Systems yüzde 2,2, Thales ve Rheinmetall ise yüzde 1,3'ten fazla yükseldi.

Bu arada, İngiliz spor perakendecisi JD Sports'un hisseleri, şirketin ilk yarı için beklentileri aşan gelir ve kar bildirmesine rağmen yüzde 3,5 oranında düştü. Bu düşüş, ürünlerini sattığı Nike'ın gelirlerinin Salı günü yetersiz kalmasıyla gerçekleşti.

Temkinli yükseliş, İran'ın Hizbullah lideri Hasan Nasrallah ve Lübnan'daki bir İranlı komutanı öldürmesine misilleme olarak İsrail'e balistik füze saldırısı düzenlemesinin ardından Nasdaq Composite'in yüzde 1,5 ve S&P 500'ün yüzde 0,9 değer kaybetmesiyle Wall Street'te işlem ayına olumsuz bir başlangıç yapmasının ardından geldi.

Saldırı, İsrail'in İran destekli militan grup Hizbullah'a yönelik saldırısını tırmandırarak güney Lübnan'a kara kuvvetleri konuşlandırmasının hemen ardından geldi.

Saldırının ardından petrol fiyatları yükselirken, Wall Street'in korku göstergesi olarak da bilinen CBOE Volatilite Endeksi (VIX) günün en yüksek seviyesi olan 20'yi aştı.

ABD vadeli işlemleri gecelik işlemlerde düşüşünü sürdürürken, Asya-Pasifik piyasaları karışık seyretti.

Çin anakara piyasaları Çarşamba günü Altın Hafta tatili nedeniyle kapalıydı ve haftanın geri kalanında da kapalı kalacak. Ancak Hong Kong'un Hang Seng endeksi yüzde 6'dan fazla yükselerek Pekin'in teşvik politikaları hakkında daha fazla iyimserlik sinyali verdi.
 

Hibya Haber Ajansı