Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Kurtulmuş: Türkiye’nin gerçeklerine uygun bir anayasa çalışmasının yapılması zorunludur

Ankara, 30 Eylül (Hibya) – Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanı Numan Kurtulmuş, Meclis’in yarın açılacak olması nedeniyle açıklama yaptı.

Ankara, 30 Eylül (Hibya)

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanı Numan Kurtulmuş, Meclis'in yarın açılacak olması sebebiyle basın açıklamasında bulundu.

Kurtulmuş'nu açıklamasından öne çıkanlar şöyle:

"Meclis çalışmaları içerisinde son derece nezih ve fedakar bir çalışma ortamı ortaya konuldu. Ama maalesef zaman zaman kaba sözler, karşı tarafı yok sayan, karşı tarafa hakaret eden, kavgaya varan tartışmalar görüntüsü altında TBMM’nin fedakarca çalışması gölgelenmektedir.

Bu anlamda bu görüntülerin Türkiye siyasetine yakışmadığının bir kere daha altını çizmek isterim. Parti Grup Yönetimlerinin bu konuda daha da hassas olmaları ve daha dikkatli şekilde Meclis’in faaliyetlerini sürdürmeleri gerektiğinin hepimizin menfaatine olduğunu ifade etmek isterim.

Bu süre içerisinde soru önergeleri de verildi. Bu soru önergelerinin 16 bin 527 adet olduğunu bunlardan 9 bin 569’unun da cevaplandırıldığını ifade etmek isterim. Ayrıca TBMM Başkanı olarak bendenize karşı da 84 soru önergesi verilmiş. Bu 84 soru önergesinin 77 tanesi cevaplandırılmıştır. Bu denetim faaliyetlerinin dışında ayrıca 45 genel görüşme önergesi verilmiş, bin 809 meclis araştırma grubu kurulması için önerge verilmiştir.

28’inci yasama döneminde iki araştırma komisyonu faaliyetlerini tamamlamış; bunlardan birisi balıkçılık ve su ürünleri sektöründe yaşanan sorunları tespitiyle ilgili komisyon diğeri ise Erzincan İliç maden kazası araştırma komisyonudur. Her iki komisyonunu da raporu tamamlanmak üzeredir ve bu rapor yayınlanarak Meclis Başkanlığına verilecektir.

Bu çerçevede yeni anayasa çalışmalarının da TBMM’nin gündemine gelecek önemli ödevlerden birisi olduğunu ifade etmek isterim. 12 Eylül’ün artık anayasasından kurtulma vaktinin tamamıyla geldiğini bu çerçevede toplumun bütün kesimlerinin görüşlerinin dile getirildiği süreçlerinin sonunda hem yöntem itibariyle hem de içerik itibariyle hem de tartışmaların olgunlaşmasıyla birlikte anayasanın Meclis çatısı altında da yasal zeminler çerçevesi içerisinde de tartışılmasının mümkün olduğunu ifade etmek isterim.

Demokrat, katılımcı, güçler ayrılığı prensibini bütünüyle benimsemiş Türkiye’nin gerçeklerine uygun ve milletimizin ihtiyaçlarını karşılayacak bir anayasa çalışmasının yapılması zorunludur.

Şu anda parlamentoda bulunan siyasi partilerimizin tamamı anayasa konusunda geçmiş dönemlerinde ya parti programlarında ya seçim beyannamelerinde bu zorunluluğu dile getirmiş vaziyetteler.

İlk dört madde konusunda Türkiye’de parlamentoda temsil edilen partilerimizin hemen hemen tamamına yakını kahir ekseriyetinin herhangi bir iddiasının, teklifinin ya da bir sorununun olmadığı bundan dolayı ilk dört madde hakkında yapılacak herhangi bir tartışmanın sadece lüzumsuz gerilimlere ve zaman kaybına neden olacağına ifade etmek isterim.

TBMM, anayasa yapma yetkisine de gücüne de sahiptir. TBMM’nin böyle bir yetkisi yoktur diyenler demokrasiyi özümsememiş olan kesimlerdir."

Hibya Haber Ajansı