Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Mardinli: Bruxism genellikle stres kaynaklı bir alışkanlıktır

Şanlıurfa, 21 Kasım (Hibya) – Şanlıurfa İl Sağlık Müdürlüğü Ağız ve Diş Sağlığı Hastanesi’nde görevli diş hekimi Safa Mardinli, Bruxism’in (diş gıcırdatma) genellikle stres kaynaklı bir alışkanlık olduğunu söyledi.

Şanlıurfa, 21 Kasım (Hibya)

Şanlıurfa İl Sağlık Müdürlüğü 18-22 Kasım Ağız ve Diş Sağlığı Haftası ve 22 Kasım Diş Hekimliği Günü kapsamında çeşitli etkinlikler düzenledi. İl Sağlık Müdürlüğü olarak halkı ağız ve diş sağlığı konusunda bilinçlendirmek ve günün anlam önemine dikkat çekildi.

Şanlıurfa İl Sağlık Müdürü Doç. Dr. Abdullah Solmaz, haftanın önemine ilişkin yaptığı açıklamada, “Sağlık ağızda başlar ilkesiyle, bireylerin ağız ve diş sağlığını korumak ve geliştirmek adına çalışmalarımıza devam ediyoruz. Tüm hekimlerimizin ve vatandaşlarımızın Ağız ve Diş Sağlığı Haftası’nı kutluyorum.” dedi.

Şanlıurfa İl Sağlık Müdürlüğü Ağız ve Diş Sağlığı Hastanesi'nde görevli diş hekimi Safa Mardinli, Ağız ve Diş Sağlığı Haftası kapsamında bilgilendirme yaptı. Mardinli, ağız ve diş sağlığının insan yaşam kalitesindeki yerine vurgu yaparken, özellikle diş gıcırdatma (Bruxism) hastalığına dikkat çekti.

Bruxism’in ciddi bir sağlık sorunu olduğunu belirten Mardinli, şunları söyledi:

"Bruxism istem dışı bir hareket bozukluğu olup genellikle stres kaynaklı bir alışkanlıktır. Uyku sırasında veya uyanıkken dişlerin sıkılması ve gıcırdatılmasıyla kendini gösterir. Aşırı stres, uyku apnesi, antidepresan kullanımı ve dişlerin kapanış bozuklukları bu rahatsızlığın ana nedenleri arasında yer alır."

Mardinli, Bruxism hastalarının sıklıkla yüz, baş ve boyun bölgesinde ağrı, sabahları yorgun ve ağrılı uyanma, dişlerde sallanma ve hassasiyet gibi şikayetlerle sağlık kuruluşlarına başvurduğunu ve bazı durumlarda hastalığın yapılan muayenelerde fark edildiğini dile getirdi.

Bruxism tedavisinde multidisipliner bir yaklaşım gerektiğini ifade eden Mardinli, "Hastalarımızda sistemik ya da psikolojik bir rahatsızlık tespit edildiğinde ilgili branş hekimlerine yönlendirme yapıyoruz. Bunun ardından oklüzal splintler, ilaç tedavileri ve enjeksiyon uygulamalarıyla destek sağlıyoruz.” diye konuştu.

Mardinli, meslektaşlarının 22 Kasım Diş Hekimleri Günü’nü kutlayarak, herkese sağlıklı ve ağrısız günler dileğinde bulundu.

Hibya Haber Ajansı