Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

NATO Genel Sekreteri Stoltenberg: 5 yeni hava savunma sistemi Ukrayna’ya verilecek

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, NATO’nun 75’inci Yıl Zirvesi’nde basın açıklaması yaptı.

NATO Genel Sekreteri Jens

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, NATO'nun 75'inci Yıl Zirvesi'nde basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

Stoltenberg'in konuşmasından bazı satır başları şöyle:

"Amerika Birleşik Devletleri'nin (ABD) NATO'nün güçlü müttefiki olarak kalacağına olan inanıyorum. Bunun ilk sebebi ise ABD'nin 30'dan fazla müttefik ve dosta sahip.

Ne Rusya'nın ne de Çin'in böyle bir kaynağı var. ABD NATO ile daha güçlü, daha güvende. İkinci sebep olarak ise Amerika'nın iki partisinden de NATO'ya güçlü bir destek var. Anketlere göre seçmen ve kongre üyelerinin NATO'ya nasıl destekçi olduklarını görüyoruz.

Üçüncü olarak önceki Başkan Trump'ın NATO müttefiklerine olan en büyük eleştirisi savunmaya yeterince yatırım yapmadıklarını söylüyordu. Bu gerçekten değişti. Geçen yıl Avrupa ve Kanada'da rekor miktarda savunma yatırımı yapıldığını görüyoruz. Buna ulaşmayan ülkelerde en kısa sürede minimum tutara ulaşacak.

Zelenski, Nisan ayındaki NATO görüşmesinde daha fazla hava savunma sistemi istemişti. Bizden kendisine bu konuda çalışacağımız söylemiştik.

Bu konuda çok çalıştık. 5 yeni gelişmiş hava savunma sistemini Ukrayna'ya vereceğiz. ABD'den, İtalya'dan, Romanya'dan, Hollanda'dan, Almanya'dan hava savunma sistemi vereceklerini açıkladılar. Bu oldukça dikkate değer bir katkı.

Kuzey Kore, Rusya'ya askeri destek sağlayan önemli ülkelerden biri. Böylece Ukrayna savaşını sürdürmesini mümkün kılan ülkelerden birisi. Bu bize derin bir endişe veriyor. Bunun dışında Güney Kore'nin gelişmiş savunma sanayisi var daha fazlasını yapmak için birlikte çalışmayı düşünüyoruz. NATO ve Güney Kore arasındaki iş birliğini artırmayı hedefliyoruz.

NATO müttefiklerine karşı bir savaş tehditi görmüyoruz. Rusya şu an Ukrayna savaşına konsantre olmuş durumda. Fakat daimi bir siber ve sabotaj tehditleri oluyor. NATO'nun siber olarak güçlenmesi için çalışıyoruz.

Finlandiya ve İsveç'in NATO'ya katılmasıyla da kuzey bölgelerindeki savunma planlarımıza olumlu etkisi oluyor tabii ki. 

Ukrayna'nın NATO'ya üye olması için NATO müttefikleri içerisinde fikir birliğine ihtiyacımız var. Ukraynanın zamanı geldiğinde üye olacağını düşünüyorum ama tabii ne zaman olacağını söyleyemem."

Hibya Haber Ajansı