Sağlıklı yaşam bilincinin yaygınlaşmasıyla, takviye gıdalar günlük rutinin bir parçası haline gelmeye başlıyor. Okula dönüş döneminde ise bu takviyeler, vücudun normal fonksiyonları için önemli bir destek unsuru olarak öne çıkıyor. Alyors Grup şirketlerinden Orzaks İlaç Pazarlama Direktörü Müge Turan, çocukların dengeli bir diyetle beslenmeleri tavsiyesinde bulunurken, bu dönemde gıda takviyelerinin destekleyici bir rol üstlendiğine işaret etti. Günümüz modern yaşam tarzının getirdiği beslenme zorluklarına dikkat çeken Turan, "İşlenmiş gıdalar ve dengesiz beslenme, vitamin ve mineral eksikliklerine neden olabiliyor. Omega-3 yağ asitleri, D vitamini ve demir gibi takviyeler, bu eksiklikleri gidermede ve çocukların gelişimini desteklemede önemli bir rol oynuyor" dedi.
Ayrıca, ebeveynlerin bu takviyeleri doktor veya eczacı tavsiyesi ile kullanmalarının önemine değinen Turan, bilinçli gıda takviyesi kullanımının topluma sağladığı pozitif katkıların altını çizdi. Dünya Omega 3 Günü kapsamında; Türk Kardiyoloji Derneği ve Deniz Yaşamını Koruma Derneği ile Omega 3’lerin insan sağlığı için önemine dikkat çeken bir çalışma yürüttüklerinden söz eden Turan, "Orzaks olarak toplum sağlığını önceliklendiriyoruz ve bu doğrultuda sağlık kuruluşları ve eğitim kurumları ile iş birlikleri yaparak farkındalık yaratıyoruz” ifadelerini kullandı.
Çocuk gelişimini destekleyen takviyeler fark yaratıyor
Müge Turan, çocukların okul döneminde sağlıklı gelişimlerini desteklemek için dengeli bir diyetin yanı sıra bazı önemli gıda takviyelerinin değerli bir katkı sunduğunu ifade etti. Turan, “Multivitaminler, çocukların günlük vitamin ve mineral ihtiyaçlarına destek olurken, Omega-3 yağ asitleri beyin, sinir sistemi ve bilişsel normal fonksiyonlarını destekler. D vitamini kemik ve bağışıklık için önemlidir. Demir, kalsiyum, fosfatidilserin, fosfatidilkolin ve üridin gibi takviyeler ise büyüme, gelişim ve beynin normal foksiyonlarını olumlu yönde etkileyebilir” diye konuştu.
Doğal gıda takviyeleri stresle başa çıkmak için önemli bir alternatif
Stresle başa çıkmak için sağlıklı bir uyku düzeni, dengeli beslenme ve zaman yönetimi gibi temel alışkanlıkların önemine dikkat çeken Medikal Müdür Dr. Feyza Özdemir, doğal gıda takviyelerinin stres yönetiminde önemli bir destek sağladığını söyledi. Özdemir, şu bilgileri verdi:
"Bitkisel kaynaklı takviyeler, öğrencilerin stres seviyelerini azaltmada yardımcı olabilir. Örneğin, L-teanin dinginlik sağlar, Rhodiola rosea stresle başa çıkmada destekleyici bir adaptojen olarak kullanılabilir.”
Dr. Özdemir, ayrıca bu doğal takviyelerin öğrencilerin yoğun akademik dönemde odaklanmalarına yardımcı olabileceğini de sözlerine ekledi.
Hibya Haber Ajansı