Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Ordu’daki Aziz Konstantin ve Helana Manastırı’nda in-situ zemin mozaiğine ulaşıldı

Kültür ve Turizm Bakanlığı, Ordu’daki Aziz Konstantin ve Helana Manastırı’nda in-situ zemin mozaiğine ulaşıldığını bildirdi.

Bu haberin fotoğrafı yok

Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre, Ordu Müzesi Müdürlüğü başkanlığında ve Doç. Dr. Seçkin Evcim’in bilimsel sorumluluğunda gerçekleştirilen kazı çalışmalarında rastlanılan eser Ordu ilinde açığa çıkarılan ilk in-situ zemin mozaiği olma özelliği taşıyor.

Aziz Konstantin ve Helena Manastırı Kilisesi’nde açığa çıkarılan in-situ zemin mozaiği, üslup ve biçim dikkate alındığında 5 ile 6'ncı yüzyıl arasına tarihlendirilebiliyor.
 
In-situ zemin mozaiği üslup ve biçim bağlamında değerlendirildiğinde kullanılan geometrik ve bitkisel motiflerin Erken Bizans döneminde yaygın olarak kullanıldığı biliniyor.

Daha çok bordürlerde karşılaşılan rhombusun burada bir panoyu oluşturduğu görülüyor. Rhombus ve etrafındaki labrysler ile oluşturulan panonun benzerlerini Anadolu da görmek mümkün. Kıvrımlı akantus tasarımının da Erken Bizans döneminde kullanıldığı biliniyor.

Genellikle bordürlerde tercih edilen kıvrımlı akantusun doğayı yansıtan meyve motifleri ve hayvan figürleriyle birlikte işlendiği de görülüyor.

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Ordu'daki Aziz Konstantin ve Helana Manastırı’nda in-situ zemin mozaiğine ulaşıldığını bildirdi.

Ordu Müzesi Müdürlüğü başkanlığında gerçekleştirilen kazı çalışmalarında rastlanılan eserin, Ordu ilinde açığa çıkarılan ilk in-situ zemin mozaiği olma özelliği taşıdığını aktaran Ersoy, ''Projede çalışan Kazılar Araştırmalar Dairesi Başkanlığı ve kazı ekibimize gönülden teşekkür ediyorum.'' dedi.

Hibya Haber Ajansı