Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Pascal Lamy: İngiltere AB ile Trump arasında seçim yapmak zorunda

Londra, 17 Kasım (Hibya) – WTO’nun eski başkanı Pascal Lamy, olası bir ticaret savaşı korkusu artarken, yeni ABD yönetimi ithalata ağır gümrük vergileri uygularsa İngiltere’nin taraf tutmak zorunda kalacağını söyledi.

Londra, 17 Kasım

Dünya Ticaret Örgütü'nün (WTO) eski başkanı, olası bir küresel ticaret savaşı korkusu artarken, İngiltere'nin Donald Trump liderliğindeki bir ABD'den ziyade ticaret ve ekonomik politikalar konusunda Avrupa Birliği'nin yanında yer alması gerektiğini söyledi.

2005'ten 2013'e kadar WTO başkanı olan Pascal Lamy, İngiltere'nin çıkarlarının Trump ile ittifak kurmaktan ziyade ticarette AB'ye yakın kalmak olduğunun açık olduğunu söyledi, çünkü ABD'den üç kat daha fazla Avrupa ile ticaret yapıyor.

Yorumları, Trump'ın kilit destekçilerinden Stephen Moore'un Cuma günü, İngiltere'nin Trump yönetiminde ABD ile serbest ticaret anlaşması yapma ve bunun sonucunda başkan seçilen kişinin söz verdiği yüzde 20'lik ihracat tarifelerinden kaçınma şansına sahip olmak istiyorsa AB'nin "sosyalist modelini" reddetmesi gerektiğini söylemesinin ardından geldi.

Lamy, Observer'a verdiği röportajda şunları söyledi: "Brexit ve Trump göz önüne alındığında bu eski bir soru ve yeni bir öneme sahip. Bana göre İngiltere bir Avrupa ülkesi. Sosyo-ekonomik modeli AB'nin sosyal modeline çok daha yakın ve Trump ve [Elon] Musk'ın kapitalizminin çok sert ve acımasız versiyonu değil.

"Trump ve Musk'ın bu yönde daha da fazla ilerlemesini bekleyebiliriz. Trump Ukrayna'yı desteklemekten vazgeçerse, İngiltere'nin Avrupa tarafında kalacağından kesinlikle şüphem yok.

"Ticaret meselelerinde sayılara bakmalısınız. İngiltere ile Avrupa arasındaki ticaret ilişkisi, İngiltere ile ABD arasındakinden üç kat daha büyüktür.

“Bu, İngiltere'nin AB standartlarını terk edip ABD'ninkine geçmeye karar vermesi dışında pek değişmeyecek çok yapısal bir karşılıklı bağımlılıktır. Bunun olacağına inanmıyorum.

“Benim cevabım, siyasi, ekonomik ve sosyal olarak ABD ile birleşme ve Avrupa ile birleşmeme seçeneğinin kesinlikle hiçbir anlamı olmadığıdır. İngiltere'nin çıkarları ve değerleri için Avrupa seçeneğinin baskın seçenek olmaya devam ettiğine inanıyorum.”

İngiltere'nin eski AB büyükelçisi Ivan Rogers da, Trump'ın yeniden seçilmesinden sonra İngiltere'nin ABD ile AB arasında seçim yapmak zorunda kalacağının açık olduğunu söyledi. “Trump ve ekibinin İngiltere'ye önerebileceği herhangi bir serbest ticaret anlaşması, ABD'nin İngiltere tarım pazarına erişimi ve veterinerlik standartları konusunda önemli öneriler içermek zorunda kalacak. Bunlar olmadan Kongre'den geçemez. İngiltere noktalı çizgiyi imzalarsa, bu Starmer'ın AB ile önerdiği veterinerlik anlaşmasının sonu demektir. İkisine birden sahip olamazsınız: seçim yapmalısınız.”

Rogers'ın açıklamaları, İngiltere Başbakanı Keir Starmer'ın küresel güvenlik ve ekonomik büyüme konularının baskın olacağı G20 toplantısı için Pazar günü Brezilya'ya gitmesiyle geldi. Başbakanın, Trump'ın ülkesine yüzde 60'lık büyük ithalat tarifeleri koymayı önerdiği Çin Devlet Başkanı Xi ile görüşmesi bekleniyor. Ticaret uzmanları, ABD'nin AB ve İngiltere'nin de aynısını talep etmesini bekliyor; ikisi de kendi ticaret nedenleriyle buna şiddetle karşı çıkacak.

İngiltere, Pekin ile ticareti artırmanın yanı sıra AB tek pazarına erişim için daha iyi yollar bulma çabalarını da artırıyor. Geçtiğimiz hafta, İngiltere Merkez Bankası valisi Andrew Bailey, AB'den ayrılmanın iç ekonomiyi "ağırlaştırdığını" açıkça belirtti.

Ancak, Londra'daki eski AB büyükelçisi João Vale de Almeida, AB ile İngiltere ve ABD ile İngiltere arasında asgari düzeyde pragmatik anlaşmalar içeren ortak bir "anlaşma alanı" olduğuna inandığını söyledi.

"Trump'ın Avrupa üye devletlerini ve İngiltere ile AB'yi bölmeye çalışacağını biliyoruz. Nigel Farage'ın yapmaya çalıştığı da bu zaten. Ama bence aynı anda yürüyüp sakız çiğneyebiliriz.

"ABD ile tam teşekküllü bir ticaret anlaşmasının mümkün olmadığı, zira tarımsal meselelerin engel teşkil edeceği ve bir AB anlaşmasının İngiltere'nin kırmızı çizgileriyle sınırlı olduğu göz önüne alındığında, herhangi bir anlaşmanın sınırlandırılması gerekecektir. Bu yüzden bir yol bulunabilir."

Hibya Haber Ajansı