Bugün Ne Bekliyoruz?
Piramit Menkul Kıymetler'in değerlendirmesine göre, Asya hisse senedi piyasalarında haftanın son işlem günü yatay bir seyir izlenmektedir.
Değerlendirmede verilen bilgiler şu şekilde:
"Japonya’da temmuz enflasyon verilerinin ardından Nikkei225 ve Topix Endeksleri yüzde 0,47 arttı. Çin ana kara endeksleri fazla değişmezken Shenzhen Hong Kong Hang Seng Endeksi yüzde 0,39 geriledi. Güney Kore, Tayvan ve Avustralya hisse endeksleri yatay seyrediyor. ABD endeks vadelileri, Fed Başkanı Jerome Powell’ın Jackson Hole konuşması öncesinde pozitif bir açılışı işaret etmektedir. Avrupa piyasaları ise karışık bir açılışa hazırlanıyorlar.
Japonya TÜFE verisi (Temmuz)
"Japonya’da TÜFE temmuzda aylık yüzde 0,2, yıllık yüzde 2,8 artış kaydetti. Manşet enflasyon son üç aydır yüzde 2,8 düzeyinde gerçekleşmektedir. Çekirdek TÜFE beklentilere paralel olarak yıllık bazda yüzde 2,7 arttı. Ancak, Japmonya Merkez Bankası’nın (BoJ) izlediği taze gıda ve enerji maliyetleri hariç “çekirdek çekirdek” enflasyon yüzde 2,2’den temmuzda yüzde 1,9’a gerileyerek Eylül 2022’den beri en düşük değeri aldı.
Jackson Hole sempozyumu
"Piyasalar, Kansas City Fed’in 22-24 Ağustos boyunca ev sahipliğini yapacağı, dün başlayan Jackson Hole Ekonomi Politikası Sempozyumu’nda Fed Başkanı Jerome Powell’ın bugün yapacağı konuşmaya odaklanacak. ABD'nin Wyoming eyaletinin Jackson Hole kasabasında düzenlenecek sempozyumda tüm dünyadan merkez bankacıları, ekonomistler, akademisyenler ve piyasa katılımcıları bir araya gelecek.
"ABD’de son açıklanan TÜFE ve perakende satışlar verilerinin ardından Fed’in faiz indirimlerine eylülde başlayabileceği yönündeki beklentiler artmıştı. Son verilerin ardından Başkan Powell’ın sempozyum konuşmasında, Fed’den gelecek toplantılarda beklenen faiz indirimlerinin temposuna ve büyüklüğüne ilişkin verebileceği sinyaller önem arz etmektedir. Zira son verilerin ekonomide yavaşlama ve sert iniş endişelerini hafifletmesi öncesinde, ay başında risk piyasalarında sert satışlar tetiklenmiş ve ardından Fed’in artık daha sert faiz indirimlerine gidebileceği yönündeki spekülasyon güçlenmişti. Ancak son enflasyon ve tüketim verilerinin ardından iyimserlik yeniden güç kazanarak piyasalarda pozitif fiyatlamalar izlendi. Federal fonlama faizi vadeli kontratlarına göre bu sabah itibarıyla piyasa eylülde yüzde 75 ihtimalle 25bp, yüzde 25 ihtimalle 50bp, bu yıl sonunda ise yüzde 45 ihtimalle toplam 100bp, yüzde 33 ihtimalle 75bp ve yüzde 19 ihtimalle 125bp indirim fiyatlamaktadır.
"Jackson Hole sempozyumu katılımcıları arasında Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Fatih Karahan da bulunuyor.
Yabancı Turist Sayısı (Temmuz)
"Haftanın son işlem gününde Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın temmuz ayı turizm istatistikleri açıklanacak. Türkiye’yi ziyaret eden yabancı turist sayısı haziranda yıllık yüzde 9 artışla 6,83 milyon olurken ocak-haziran döneminde yüzde 14 artışla 22,95 milyon kişi olmuştu.
"Piyasalarda dün ne oldu? Dün küresel piyasalar karışık bir seyir izledi. Japonya'da Nikkei225 Endeksi yüzde 0,68 arttı. Çin’de CSI300 Endeksi yüzde 0,26 azalırken Hong Kong Hang Seng Endeksi yüzde 1,44 yükseldi. Güney Kore Kospi Endeksi yüzde 0,24 arttı. Avrupa’da, İngiltere FTSE100 Endeksi ve Fransa CAC40 Endeksi fazla değişmezken Almanya DAX Endeksi yüzde 0,24, Stoxx Europe 600 Endeksi yüzde 0,35 oranında prim yaptı. ABD piyasalarında ise düşüş kaydedildi. S&P500 Endeksi yüzde 0,89, Dow Jones Endeksi yüzde 0,43, Nasdaq Bileşik Endeksi yüzde 1,67 geriledi.
"BIST100 Endeksi ise yüzde 0,17 artışla 9.921 puandan kapanış yaptı. Endeksin işlem hacmi 84,83mlr TL seviyesinde gerçekleşti. BIST30 Endeksi yüzde 0,38 artışla 10.907 puan olurken BIST Banka Endeksi yüzde 1,42 yükseldi ve BIST Sınai Endeksi fazla değişmedi.
AMB para politikası toplantı tutanakları
"Avrupa Merkez Bankası’nın (AMB) son para politikası toplantısının tutanakları yayımlandı. Faizlerde değişikliğe gidilmeyen temmuz toplantısının tutanaklarında, eylülde olası bir faiz indirimi için kapı açık bırakıldı. Politika yapıcıların enflasyonun yüzde 2 hedefe doğru ilerlediğine inandıkları, ancak yeniden genişleyici bir adım atmadan önce daha fazla kanıt görmek istedikleri belirtildi.
"Euro Bölgesi’nde TÜFE temmuzda aylık bazda yatay seyrederken yıllık yüzde 2,6 arttı. Çekirdek TÜFE aylık yüzde 0,2 azalırken yıllık yüzde 2,9 arttı. Ayrıca, Euro Bölgesi ekonomisinin önemli kısmını oluşturan hizmetler sektöründe tüketici enflasyonu yıllık yüzde 4,0 ile kısmi yavaşlamasına karşın yüksek seyrini korudu. Temmuz tutanaklarında, politika yapıcıların beklentiyi aşan haziran çekirdek enflasyonunun eylül toplantısında faiz indirimine gidilmesinden caydırmaması gerektiğine düşündükleri ifade edildi. “Eylül toplantısı büyük ölçüde para politikası kısıtlamalarını yeniden değerlendirmek için iyi bir zaman olarak görülüyor.” ifadesine yer verildi.
"Haziran toplantısında 25bp faiz indirimine giden AMB’nin ana refinansman faizi yüzde 4,25, mevduat faizi yüzde 3,75 ve marjinal borç verme faizi yüzde 4,50 seviyelerinde bulunuyor.
Dünya genelinde PMI verileri (Ağustos-Öncü)
"Dünya genelinde ekonomik büyüme görünümüne ilişkin ipucu veren ağustos ayı öncü PMI verileri açıklandı. Temmuz verileri özellikle imalat sektöründe küresel yavaşlamanın genel itibarıyla hızlanarak devam ettiğini işaret etti. Japonya’da 49,1’den 49,5’e yükselde de beklentinin ve büyüme ile daralma bölgesi arasındaki 50,0 eşik değerin altında kaldı. Almanya’da 43,2’den 42,1’e gerileyerek beklentinin altında kaldı. Euro Bölgesi’nde 45,8’den 45,6’ya gerileyerek beklenti altında kaldı. İngiltere’de 52,1’den 52,5’e yükselerek beklentileri aştı. ABD’de (S&P Global) 49,6’dan 48,0’e gerileyerek beklenti altında kaldı. Hizmetler sektörü tarafında daha karışık bir görünüm hâkim. Japonya’da 53,7’den 54,0’e yükseldi. Almanya’da 52,5’den 51,4’e gerileyerek beklentinin altında kaldı. Euro Bölgesi’nde 51,9’dan 53,3’e, İngiltere’de 52,5’ten 53,3’e, ABD’de 55,0’ten 55,2’ye yükseldi. Almanya, Euro Bölgesi, İngiltere ve ABD’de hizmet sektörü büyüme hızı artarken beklentileri aştı."
Hibya Haber Ajansı