Piramit Menkul Araştırma, ABD’de karışık kapanışın ardından endeks vadelileri yatay bir seyri işaret ettiğini açıkladı. Değerlendirmede şu açıklama yapıldı:
"Bugün Ne Bekliyoruz? Asya hisse senetleri piyasalarında bu sabah satış ağırlıklı bir seyir izlenmektedir. Japonya’da Nikkei225 Endeksi %1,13, Topix Endeksi %0,95 yükseldi. Japonya Merkez Bankası’nın (BoJ) iki günlük para politikası toplantısı bugün başladı. Çin Şanghay Bileşik Endeksi %1,02, Shenzhen Bileşik Endeksi %0,49 düştü. Hong Kong Hang Seng Endeksi %1,60 geriledi. Güney Kore Kospi Endeksi %1,13, Kosdaq Bileşik Endeksi ise %0,72 düştü. Tayvan Taiex Endeksi %0,46 azalırken Avustralya’da enflasyon verisinin ardından S&P/ASX200 Endeksi %0,83 geriledi. Avustralya’da manşet enflasyon eylülde %2,8 ile beklenenden düşük gelirken 2021’in ilk çeyreğinden beri en düşük değeri aldı. ABD’de karışık kapanışın ardından endeks vadelileri yatay bir seyir işaret etmektedir. Avrupa piyasaları, enflasyon ve büyüme rakamları öncesinde güne düşüşle başlamaya hazırlanıyorlar.
Almanya ve Euro Bölgesi TÜFE ve GSYİH verileri (Ekim-öncü, 3Ç24-öncü)
Bugün ve yarın Almanya ve Euro Bölgesi’nin enflasyon ve büyüme verileri takip edilecek. Almanya’da TÜFE eylülde aylık bazda değişmezken yıllık %1,6 artmıştı; ekimde aylık %0,2, yıllık %1,8 artış beklenmektedir. Euro Bölgesi’nde TÜFE eylülde aylık %0,1 azalırken yıllık bazda %1,7 artmıştı. Ekimde yıllık bazda %1,9 artış beklenmektedir.
GSYİH tarafında, Almanya’nın üçüncü çeyrekte bir önceki çeyreğe göre %0,1 küçülmesi beklenmektedir. Almanya ekonomisi ilk çeyrekte %0,2 büyümesinin ardından ikinci çeyrekte %0,1 küçülmüştü. Üçüncü çeyrekte de küçülmesi halinde teknik resesyona girmiş olacak. Yıllık bazda, ilk çeyrekte %0,2 küçülmesinin ardından ikinci çeyrekte değişim olmamıştı. Euro Bölgesi ekonomisiyse ilk çeyrekte çeyreklik %0,3, ikinci çeyrekte %0,2 büyüdü. Üçüncü çeyrekte %0,2 büyüme beklenmektedir. Yıllık bazda ise ilk çeyrekte %0,4, ikinci çeyrekte %0,6 büyüdü; üçüncü çeyrekte %0,8 büyüme beklenmektedir.
Euro Bölgesi’nde de enflasyon ve büyüme verilerinin seyri Avrupa Merkez Bankası’nın (AMB) faiz patikası açısından önemli olacaktır. Verilerin zayıf gelmesi AMB’nin faiz indirimlerini destekleyici olacaktır. AMB geçen hafta yaptığı para politikası toplantısında faiz indirimlerine devam etti; 25bp indirimle ana refinansman faizini %3,40’a, mevduat faizini %3,25’e ve marjinal borç verme faizini %3,65’e indirdi.
ABD GSYİH verileri (3Ç24-Öncü)
Fed’in faiz patikasına ilişkin piyasa beklentilerinde önemli olacak bir başka veri çarşamba günü yayımlanacak 3Ç24 öncü büyüme rakamları olacak. Verilerin, ABD ekonomisinin üçüncü çeyrekte zayıfladığını işaret etmesi halinde Fed’in faiz indirimleri açısından destekleyici olabilir. Piyasa beklentisi ABD ekonomisinin üçüncü çeyrekte çeyreklik bazda yıllıklandırılmış %3,0 arttığı yönünde. Yılın ilk çeyreğinde %1,6, ikinci çeyrekte %3,0 artış gerçekleşmişti.
ABD’de ADP istihdam raporu (Ekim)
ABD’de cuma günkü resmi istihdam raporu öncesinde bugün, öncü gösterge niteliğindeki ADP Enstitüsü’nün istihdam raporu takip edilecek. Özel sektör istihdam artışının ekimde 143 binden 110 bine gerilemesi beklenmektedir.
Yurt içinde Sektörel Enflasyon Beklentileri raporu (Ekim)
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) çarşamba günü yayımlayacağı Sektörel Enflasyon Beklentileri raporu yurt içinde haftanın en önemli verileri arasında yer alıyor. Eylül raporunda, 12 ay sonrası yıllık enflasyon beklentileri, piyasa katılımcıları için 1,2 puan azalarak %27,5 seviyesine, reel sektör için 2,7 puan azalarak %51,1 seviyesine, hanehalkı için 1,5 puan azalarak %71,6 seviyesine gerilemişti.
Enflasyon beklentileri piyasanın beklediği faiz indirimlerinin zamanlaması açısından yüksek önem arz etmektedir. Zira 17 Ekim Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısının karar metni ve toplantı özetinde “Enflasyon beklentileri ve fiyatlama davranışlarının dezenflasyon süreci açısından risk unsuru olmaya devam ettiği” vurgulanmış, “Aylık enflasyonun ana eğiliminde belirgin ve kalıcı bir düşüş sağlanana ve enflasyon beklentileri öngörülen tahmin aralığına yakınsayana kadar sıkı para politikası duruşu sürdürülecektir.” ifadesi yinelenmişti.
Yurt içinde Ekonomik Güven Endeksi (Ekim)
Yurt içinde ekim ayı Ekonomik Güven Endeksi açıklanacak. Beş alt endeksten oluşan endeks, ağustosta 93,1 iken eylülde %2,0 artışla 95,0 değerini aldı. İnşaat sektörü güveni düşerken tüketici güveni, reel kesim güveni, hizmet ve perakende sektörlerinin güven endeksleri yükseldi.
Piyasalarda Ne Oldu? Hisse senedi piyasalarında karışık bir seyir hâkimdi. Borsa İstanbul’da Cumhuriyet Bayramı nedeniyle seans yapılmadı. Asya’da Çin CSI300 Endeksi %1 düşerken Japonya Nikkei225 Endeksi %0,77, Hong Kong Hang Seng Endeksi %0,49, Güney Kore Kospi Endeksi %0,21 yükseldi. Avrupa’da Stoxx Europe 600 Endeksi %0,57, Almanya DAX Endeksi %0,27, İngiltere FTSE100 Endeksi %0,80, Fransa CAC40 Endeksi %0,61 değer kaybetti. ABD’de ise S&P500 Endeksi %0,16, Nasdaq Bileşik Endeksi %0.78 yükselirken Dow Jones Endeksi %0,36 düşüşle günü tamamladı.
JOLTS açık iş sayısı (Eylül)
ABD Çalışma Bakanlığı JOLTS açık iş sayısı verileri açıklandı. ABD’de açık iş sayısı eylülde 7.443mln olarak gerçekleşti. Beklenti 7.980mln idi.
ABD’de Conference Board Tüketici Güveni (Ekim)
ABD’de Conference Board (CB) Tüketici Güveni Endeksi açıklandı. Eylül ayında 99,2 olan endeks Ekim ayında 108,7’ye yükseldi. 99,5 beklentisinden 9 puan yukarıda gelen veri, tüketici güveninde güçlü bir yukarı yönlü eğilim olduğunu gösteriyor.
Almanya’da GFK Tüketici Güven Endeksi (Kasım)
GFK ve Nuremberg Piyasa Kararları Enstitüsü (NIM) tarafından yayımlanan ankete göre Almanya için ileriye dönük tüketici iklimi endeksi Ekim ayında -21,0 puandan Kasım ayı için -18,3'e yükselerek Nisan 2022'den bu yana en yüksek seviyesine ulaştı. Artışa rağmen krizlerin, savaşların ve artan fiyatların neden olduğu belirsizliğin devam etmesinden dolayı endeks düşük kalmaya devam ediyor.
Yurt içinde Reel Kesim Güven Endeksi (Ekim)
Mevsimsellikten arındırılmış Reel Kesim Güven Endeksi (RKGE-MA), bir önceki aya göre 3,0 puan artarak 102,2 seviyesinde gerçekleşti. İmalat sanayi genelinde mevsimsel etkilerden arındırılmış Kapasite Kullanım Oranı (KKO-MA), bir önceki aya göre 0,7 puan azalarak %75,2 seviyesinde gerçekleşmiştir.
Mevsimsellikten arındırılmamış Reel Kesim Güven Endeksi (RKGE) bir önceki aya göre 2,1 puan artarak 100,9 seviyesinde gerçekleşmiştir. Mevsimsel etkilerden arındırılmamış Kapasite Kullanım Oranı (KKO), bir önceki aya göre değişmeyerek %74,9 seviyesinde gerçekleşmiştir.
Hibya Haber Ajansı