XU100
Genel görünüm: BİST 100 endeksi, geçtiğimiz hafta Cuma gününü yüzde 0.31 düşüşle, 10,647.91 puandan kapattı. Gün içerisinde en düşük 10,607.83, en yüksek 10,808.15 puanı gören BİST 100 endeksi, bir önceki kapanışının (33.00) puan altına indi. Borsada sektörel ve ulusal endekslerin 23 tanesi günü yükselişle tamamlarken 42 tanesi ise günü düşüşle tamamladı. Bankacılık endeksi yüzde 3,25 değer kaybederken, holding endeksi yüzde 2,17 değer kazandı. Sektör endeksleri arasında en çok kazandıran yüzde 3,03 ile gıda içecek, en çok kaybettiren bankacılık oldu. Borsada işlem gören hisse senetleri içerisinde endekse dahil olan toplam 100 hissenin, 46 tanesi değer kazanırken, 51 tanesi ise değer kaybetti. BİST 100 endeksine dahil hisselerin işlem hacimleri toplamı 117 Milyar TL (3.55 Milyar $) oldu. Bu hacmin borsa toplam işlem hacmi içindeki oranı %77.18 olarak gerçekleşti. Endeksin dolar bazında değeri ise 323.79$ seviyesinde bulunuyor.
Türkiye, Kara Paranın Aklanmasının Önlenmesine Yönelik Mali Eylem Görev Gücü (FATF) gri listesinden çıkarıldı. İş dünyası, Türkiye'nin FATF'ın gri listesinden çıkarılmasını değerlendirdi. Türkiye Ödeme ve Elektronik Para Kuruluşları Birliği (TÖDEB) Yönetim Kurulu Başkanı Ufuk Bilgetekin, Mali Eylem Görev Gücünün (FATF) Türkiye'yi gri listeden çıkarmasının Türkiye'ye olan güveni artıracağını ve sermaye akışlarında ciddi bir ivmelenme yaşanmasını sağlayacağını belirtti. TOBB/Hisarcıklıoğlu (Türkiye'nin FATF'ın gri listesinden çıkarılması) Karar, Türkiye ekonomisinin doğru rotada ilerlediğinin teyit edilmesidir" dedi. Hazine ve Maliye Bakanlığı ise Türkiye'nin gri listeden çıkarılması ile ilgili olarak “ Bu sonuç, finansal sistemimize güveni daha da artırarak program hedeflerine ulaşmamızı kolaylaştıracaktır ” şeklinde açıklamada bulunuldu.
ABD kanadında açıklanan veriler, enflasyonda soğumaya işaret ederken, pay piyasalarında haftanın son işlem gününde negatif seyir izlendi. Ülkede kişisel gelirler mayısta yüzde 0,5 ile beklentilerin üzerinde artarken, kişisel tüketim harcamaları ise yüzde 0,2 ile beklentilerin altında yükseliş kaydetti. ABD Merkez Bankasının (Fed) enflasyon göstergesi olarak dikkate aldığı gıda ve enerji kalemlerinin hesaplama dışı tutulduğu çekirdek kişisel tüketim harcamaları fiyat endeksi, mayısta aylık bazda yüzde 0,1, yıllık bazda yüzde 2,6 yükseldi. Çekirdek kişisel tüketim harcamaları fiyat endeksindeki yıllık artış, Mart 2021'den bu yana en düşük seviyede gerçekleşti. Son enflasyon verilerinin Fed'in faiz oranlarını ne zaman düşürmeye başlayacağına dair ipuçları arayan yatırımcılarca olumlu karşılandığı görüldü. Para piyasalarında, Fed'in faiz indirimlerine eylülde başlama ihtimali yüzde 56 olarak fiyatlandı. Kurumsal tarafta ise, yayımladığı bilançosunda beklentilerin altında gelir bildiren ve satışlarında düşüş öngördüğünü duyuran Amerikan spor giyim şirketi Nike'ın hisseleri yüzde 20 değer kaybetti.
Bu hafta genelinde ekonomik takvimde yurt içinde enflasyon, imalat sanayi Satınalma Yöneticileri Endeksi (PMI), hazine nakit dengesi, yurt dışında ise ABD'de açıklanacak istihdam raporu, Fed Federal Açık Piyasa Komitesinin (FOMC) toplantı tutanakları, Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkanı Christine Lagarde'ın açıklamaları, Euro Bölgesinde ve Almanya'da enflasyon başta olmak üzere yoğun veri gündeminin takip edileceğini dile getirelim. Ulusal endekslerde yeni haftanın ilk işlem gününde alıcılı bir başlangıç gerçekleşmesini öngörüyoruz.
X30YV
VİOP30 Endeks Ağustos Kontratı, önceki işlem gününü 12.415,75 uzlaşma fiyatından tamamladı. Endeks 30 Ağustos Kontratında haftalık periyotta % – 2.17 oranında değer kaybının yaşandığını gözlemledik. Aşağıda ilk önemli destek noktası olarak izlediğimiz 12,300 – 12,000 bölgesinin korunması halinde , yukarı yönlü ataklarda hafta genelinde 12,830 – 13,655 bölgesini takipte kalacağız. Kontratta, kısa vadede 12,300 bölgesinin önemli bir destek özelliği kazanmasını bekliyor ve bu desteğin altındaki kalıcı hareketlerin ise piyasada aşağı yönlü baskıyı artırabileceğini düşünüyoruz.
USDTRY
Dolar Türk Lirası bu sabah itibariyle 32,7414 seviyelerinde seyrediyor. Yeni bir çeyreğe, yeni bir aya ve de yeni bir haftaya başlarken, Dolar Türk Lirası cephesinde sene başından bu yana % 11,09 oranında değer artışı gözlemledik. Teknik açıdan değerlendirdiğimizde kur tarafında, yukarıda 33,07 seviyesi üzerinde 33,33 seviyesi izlenebilir. Aşağıda ise 32,70 seviyesi altında 32,30 ile 32,07 destek noktaları takip edilebilir. Dolar TL sene sonu tahminlerinin 35 – 40 TL aralığında olması düşünüldüğünde, önümüzdeki dönemde yükseliş hareketlerinin kademeli bir şekilde gerçekleşeği görüşündeyiz.
EURUSD
EURUSD paritesi yeni günde $ 1,0756 seviyelerinde seyrettiği görülüyor. Euro Dolar paritesinde, sene başından bu yana bakıldığında ilk altı aylık periyotta, % – 2,58 oranında değer kaybının gerçekleştiğini gözlemliyoruz. Nisan ayında görülen 1,0601 dip seviye aşağıda takip ettiğimiz önemli bir seviye olmakla birlikte yukarıda ise 1,0918 seviyesi direnç konumunda bulunuyor. Bu hafta Hizmet ve İmalat sektörüne yönelik PMI ve Euro Bölgesi ile Almanya’dan gelecek TÜFE verileri başta olmak üzere yoğun veri takvimi de ayrıca takibimizde olacak.
XAUUSD
Ons Altın bu sabah itibariyle 2320,73 TL seviyelerinde seyrediyor. Ons Altın fiyatlamalarını teknik olarak değerlendirdiğimizde, aşağıda 2277 ile yukarıda 2450 dolar seviyesi bant aralığında konsolidasyon sürecinin devam ettiğini gözlemliyoruz. Pozitif yönlü beklentimiz gerçekleşirse , 2340 dolar seviyesi üzerinde kalıcı fiyatlamaların varlığına şahit olmamız gerekir. Negatif yönlü beklentinin ön plana çıkabilmesi için ise, 2320 dolar seviyesi altındaki fiyatlamalarda 2300 – 2280 seviyelerinin test edilmesi gerektiği kanaatindeyiz. Ons altın fiyatlamalarında etkili olabileceği ihtimalini göz önünde bulundurduğumuz ve bu hafta genelinde takipte olacağımız ISM imalat ve hizmet PMI verileri ile Fed Başkanı Powell’ın konuşması, FOMC toplantı tutanakları ve istihdam piyasasına yönelik veriler oldukça önemli olacaktır.
Kaynak Acar Menkul
Hibya Haber Ajansı