Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Rapor: Geçen yıl yaklaşık 200 çevre aktivisti öldürüldü

Stockholm, 10 Eylül (Hibya) – The Guardian’da yayınlanan haberde sivil toplum kuruluşu Global Witness’ın yeni raporuna göre, geçtiğimiz yıl çevreyi savundukları için en az 196 kişi öldürüldü ve cinayetlerin üçte birinden fazlası Kolombiya’da gerçekleşti.

Stockholm, 10 Eylül (Hibya)

Latin Amerika, ekosistemleri madencilik ve ormansızlaşmadan korumak için en ölümcül bölgeydi ve ölenlerin yarısı yerli halklardan oluşuyordu.

Madencilik projelerine karşı çıkan aktivistlerden organize suç gruplarının hedef aldığı yerli topluluklara kadar, Global Witness'ın yeni raporuna göre, 2023'te her iki günde bir çevre savunucusu öldürüldü.

Kolombiya, Brezilya, Meksika ve Honduras, topraklarını ve eko sistemlerini korumaya çalışan insanlar için en ölümcül ülkeler oldu ve küresel olarak kaydedilen tüm cinayetlerin yüzde 70'inden fazlası bu coğrafyada gerçekleşti.

Global Witness, çoğu kişinin cezasız kalmasıyla cinayetlerin doğrudan bir nedenini belirlemenin genellikle zor olduğunu, ancak geçen yıl madencilik sektörünün sektörle ilgili 25 cinayetle en büyük etken olduğunu buldu.

Global Witness için raporun baş yazarı Laura Furones, "İklim krizi hızlanırken, gezegenimizi cesurca savunmak için seslerini kullananlar şiddet, sindirme ve cinayetle karşılaşıyor. Verilerimiz, cinayet sayısının endişe verici derecede yüksek olmaya devam ettiğini gösteriyor ve bu durum kabul edilemez" dedi.

2023'te öldürülenlerin yüzde 43'ü Yerli topluluklardandı. Öldürülenlerin neredeyse yüzde 90'ı erkekti. Global Witness'ın verileri ilk kez raporlamaya başladığı 2012'den bu yana geçen yılki sayılar, kaydedilen toplam cinayet sayısını 2 bin 106'ya çıkardı.

Kolombiya Devlet Başkanı Gustavo Petro, çevre savunucularına yönelik şiddeti durdurma sözü vermiş olsa da, rakamlar şimdiye kadar şiddeti durdurmada etkisiz kaldığını gösteriyor.

Rapora göre, uyuşturucu kaçakçılığı ve koka yetiştiriciliğiyle ilgili şiddetin çapraz ateşinde sıklıkla toplulukların bulunduğu ülkenin güneybatısında düzinelerce cinayet işlendi. Kolombiya hükümeti, Guardian'ın yorum talebine yanıt vermedi.

Hibya Haber Ajansı