*Yeşil ok olumluyu kırmızı ok olumsuzu göstermektedir.
Dün 8.903 – 9.019 seviyeleri arasında hareket eden BIST100 endeksi günü 8.946 seviyesinden %1,05 oranında geri çekilmeyle tamamladı. Endekste 69 hisse günü ekside tamamladı. Puan bazlı endekse en fazla negatif etki eden hisseler olarak SAHOL, KCHOL ve TUPRS öne çıkarken; BIMAS, THYAO ve TCELL ise düşüşü sınırlamaya çalıştı. Sınai endeksi (XUSIN) %1,92 oranında gerilerken, öte yandan, Bankacılık endeksi (XBANK) %1 oranında artarak pozitif ayrıştı. Bu sabah yurtdışı piyasalardaki fiyatlamalara bakıldığında; ABD vadelileri alıcılı seyrederken, Asya tarafında bugün Hang Seng ve Shangai endeksleri kapalı olacak. Japonya hariç MSCI Asya Pasifik endeksi ise yaklaşık %0,4 oranında yükseliyor. Dün Powell'ın açıklamaları öne çıkmış; Dolar'da düşüş, Ons Altın'da yükseliş gözlemlemişti. EURUSD bu sabah 1,0850'yi, Ons Altın 2.300 seviyesini zorluyor. Bu ortamda, dünkü akşam kontratındaki yükselişi de dikkate aldığımızda, BIST100'ün güne alıcılı bir görüntüyle başlamasını bekliyoruz. Bugünkü veri takviminde, yurt içinde mart ayı reel efektif döviz kuru endeksi verisi takip edilecek. Diğer yandan, TCMB tarafından haftalık, DTH, rezerv ve sermaye hareketleri istatistikleri yayımlanacak. Yurt dışına bakıldığında bugün ABD tarafında, şubat ayı dış ticaret dengesi verisi takip edilecek. Öte taraftan, istihdam piyasası verilerinden haftalık yeni işsizlik maaşı başvuruları verileri izlenecek. Avrupa tarafında, piyasaların odak noktasında ECB'nin faizleri beklentilerle uyumlu olarak sabit bıraktığı mart ayı toplantı tutanaklarının yayınlanması olacak. Bunun yanında, Avrupa genelinde de son ekonomik görünüme ilişkin bilgi veren mart ayı hizmet sektörü nihai PMI verileri ve Euro Bölgesi'nde şubat ayına ilişkin ÜFE verisi açıklanacak.
ABD'de ekonomik faaliyetin son görünümüne ilişkin sinyal veren mart ayı S&P Global hizmet sektörü nihai PMI verisi ve ISM imalat dışı PMI verisi takip edildi.
- Buna göre, martta hizmet sektörü PMI verisi öncü veriyle uyumlu olarak 51,7 seviyesinde gerçekleşmekle birlikte hizmet sektöründe son üç ayın en yavaş hızında büyümeye işaret etti, bununla birlikte son 14 ayda büyüme bölgesindeki seyrini sürdürdü.
- Mart ayı ISM imalat dışı endeksi ise, hafif artış beklentilerine karşın firmaların yeni siparişlerinin artış hızının yavaşlamasının etkisiyle 52,6'dan 51,4 seviyesine gerileyerek imalat dışı sektörlerde büyümenin yavaşladığına ve son üç ayın en zayıf hızdaki büyümesine işaret etti.
Bunun yanında, ABD'de istihdam piyasası verilerinden, mart ayı ADP özel sektör istihdam verisi izlendi. Mart ayı ADP özel sektör istihdam artışı, aylık bazda 155 bin kişi seviyesinden 184 bin kişi seviyesine yükselerek son sekiz ayın en yüksek seviyesinde gerçekleşmekle birlikte beklentilerin (150 bin kişi artış) üzerinde gerçekleşti, bunun yanında bir önceki ayın verisi de 140 bin kişiden 155 bin kişi seviyesine hafif yukarı yönlü revize edildi.
Avrupa tarafında ise, ECB'nin para politikasına yön veren enflasyon verilerinden, Euro Bölgesi'nde mart ayı öncü TÜFE verileri takip edildi. Euro Bölgesi'nde manşet TÜFE aylık bazda şubatta %0,6 oranında artışın ardından martta %0,8 artışla son bir yılın en güçlü artışını sergilemekle birlikte beklentilerin (%0,9 artış) altında kaydedildi. Yıllık bazda TÜFE ise martta %2,6'dan %2,4 seviyesine geriledi ve böylece son dört ayın en düşük seviyesinde gerçekleşti, beklentiler ise %2,5 seviyesine gerilemesi yönündeydi.
Yurt içinde ise, TÜİK tarafından mart ayı TÜFE ve ÜFE verileri yayınlandı. Mart ayında TÜFE, aylık bazda Bloomberg piyasa beklentisi olan %3,50 seviyesinin altında %3,16 arttı ve yılbaşından bu yana en düşük seviyede gerçekleşti (ocak ayında aylık bazda %6,70 artış ile son beş ayın en yüksek seviyesinde kaydedilmişti, şubatta ise %4,53 seviyesinde gerçekleşmişti), TÜFE yıllık bazda ise %67,07'den %68,50 seviyesine yükseldi ve böylece Kasım 2022'den bu yana en yüksek seviyelerdeki seyrini sürdürdü, beklentiler ise yıllık TÜFE'nin %69,10 seviyesine yükselmesi yönündeydi.
- Ana sanayi grupları bazında dayanıksız ve dayanıklı tüketim malları ile ara malı ve sermaye malı kalemlerindeki artışlar ÜFE'deki artışta belirleyici oldu. Bununla birlikte mart ayında gıda ürünleri başta olmak üzere, ana metaller, tekstil ürünleri, fabrikasyon metal ürünler, motorlu kara taşıtları ve kauçuk ve plastik ürünlerin etkisiyle ÜFE aylık %3,29 artış kaydetti ve son 3 ayın en düşük seviyesinde kaydedildi (ocak ayında aylık %4,14 seviyesinde gerçekleşirken, şubatta ise %3,74 seviyesinde kaydedilmişti). Yıllık bazda ÜFE ise, mart ayında %47,29'dan %51,47 seviyesine yükseldi ve böylece Nisan 2023'ten bu yana en yüksek seviyede kaydedildi.
Yurt dışında bugün veri takvimine bakıldığında,
ABD tarafında, istihdam piyasası verilerinden, 30 Mart haftasına ilişkin haftalık yeni işsizlik maaşı başvuruları verisi TSİ 15.30'da izlenecek. Ayrıca ABD'de TSİ 15.30'da şubat ayı dış ticaret dengesi verisi takip edilecek.
Avrupa tarafında ise, piyasaların odak noktasında TSİ 14.30'da ECB'nin mart ayı toplantı tutanakları olacak. ECB, mart ayındaki toplantısında faizleri beklentilerle uyumlu olarak sabit tutarak son dört toplantıda faizleri değiştirmemişti, bunun yanında karar metninde faizlerin mevcut seviyesinin enflasyonda %2 hedefine ulaşmasına önemli katkı vereceği ve faizlerin gereken süre boyunca yeterince kısıtlayıcı seviyelerde kalacağı belirtilmişti. Buna göre ECB, temel refinansman faiz oranını %4,50'de, marjinal borç verme faiz oranını %4,75'te ve mevduat imkanı faiz oranını ise %4 seviyesinde sabit bırakmıştı. Ayrıca ECB'nin yeni makroekonomik projeksiyonları da yayınlanmıştı. Buna göre, Banka'nın önümüzdeki iki yıl için manşet ve çekirdek enflasyon tahminlerini aşağı çektiği, bunun yanında bu yıla ilişkin büyüme tahminini düşürdüğü gözlenmişti. ECB'nin enflasyon ve büyümeye ilişkin tahminlerini aşağı yönü revize etmesi, yatırımcıların, Banka'nın haziranda faiz indirimlerine başlayacağına yönelik beklentilerini güçlendirmişti. ECB Başkanı Lagarde ise, geçen hafta yaptığı konuşmasında, ECB'nin muhtemelen haziranda ilk faiz indirimine karar vermek için yeterli güvenceye sahip olacağını belirtmekle birlikte ilk faiz indiriminden sonra faizlerin izleyeceği yolu önceden taahhüt edemeyeceklerini vurgulamıştı. Swap piyasasında, ECB'nin ilk faiz indirimini haziranda gerçekleştirme olasılığı ise %87 seviyesine yükselmiş durumda.
Bunun yanında, Avrupa genelinde son ekonomik görünüme ilişkin bilgi veren mart ayı HCOB hizmet sektörü nihai PMI verileri takip edilecek. Öncü verilere göre, bölge genelinde hizmet PMI'lar, martta İngiltere ve Euro Bölgesi hariç 50 eşik seviyesinin altında daralma bölgesindeki seyirlerini sürdürmüştü.
Diğer yandan, Euro Bölgesi'nde şubat ayına ilişkin ÜFE verisi TSİ 13'te açıklanacak.
Yurt içinde ise, TSİ 14.30'da TCMB tarafından mart ayı reel efektif döviz kuru endeksi verisi yayınlanacak.
Şirket haberleri
Türk Hava Yolları (THYOA, Pozitif): THY 2023 yılının dördüncü çeyreğinde 93,5 milyar TL (3.233mn USD) net dönem karı kaydetmiştir. Piyasanın kar beklentisi 9,3 milyar TL, bizim kar beklentimiz 9,1 milyar TL idi. Tahminimizdeki sapmada, (enflasyon düzeltmesinden kaynaklanan ertelenmiş vergi geliri sebebiyle) 88,1 milyar TL'lik net vergi geliri etkili olmuştur. Şirket 4Ç2022'de 8,9 milyar TL (473mn USD) net dönem karı kaydetmişti. 4. çeyrek karıyla birlikte THY'nin 2023 yılı ana ortaklık net dönem karı 163 milyar TL'ye (6.021mn USD) ulaşmıştır. 2022'deki ana ortaklık net dönem karı 47,4 milyar TL (2.725mn USD) idi. Satış gelirleri 4. çeyrekte %65,4 oranında artarak 145,6 milyar TL'ye (Piyasa beklentisi: 140,7 milyar TL) yükselen şirketin satışların maliyeti %80,2 artmış ve 122,8 milyar TL olarak gerçekleşmiştir. Böylelikle brüt kar 22,9 milyar TL olmuştur. Brüt kar marjı %15,7'yi göstermiştir. Aynı dönemde operasyonel giderler 16,1 milyar TL olmuştur. Diğer faaliyetlerden ise özellikle bağış ve yardım giderlerine istinaden 4Ç2023'de 1 milyar TL net gider kaydedilmiştir. Böylece Şirket'in faaliyet karı 5,7 milyar TL olmuştur. 4. çeyrekte yatırım faaliyetlerinden özellikle devlet teşvik gelirleri sayesinde 6 milyar TL net gelir kaydedilmiştir. Diğer taraftan, iştiraklerden net gelirler yoğunlukla Sun Express ve TGS kaynaklı 2,9 milyar TL'yi göstermiştir. Şirketin FAVÖK rakamı 4Ç2022'ye göre %7 artarak 4Ç2023'de 22,1 milyar TL seviyesinde gerçekleşmiştir. (Piyasa beklentisi: 25,3 milyar TL) FAVÖK marjı 4Ç2022'deki %23,4'e göre 8,3 puan gerilemiş ve %15,2 olmuştur. Finansman tarafında da çoğunlukla türev işlemler gerçeğe uygun değer farkları, kiralama faiz giderleri ve kur etkisi kaynaklı 9,3 milyar TL net gider kaydedilmiştir. Tüm bunlara bağlı olarak vergi öncesi kar 5,3 milyar TL olurken, 88,1 milyar TL'lik net vergi geliri sonrası 93,5 milyar net dönem karı açıklanmıştır.
Agrotech Teknoloji (AGROT, Nötr): 02 Nisan 2024 tarihinde kamuoyu lansmanı gerçekleştirilen yerli motor, batarya, elektronik kontol üniteleri ve yazılım teknolojileri şirkete ait elektrikli araçların 29 Ekim 2024 tarihinde teslimat programı hazırlanmış olup ön sipariş sürecine başlanmaktadır.
Şirket ile IAT Automobile arasında araçların diğer ülkelere ihracat işlemleri için uluslararası sertifikasyon süreçleri de tamamlanarak grup şirketi Joyce Teknoloji ile ön anlaşmalar tamamlanmıştır.
Akfen Yenilenebilir Enerji (AKFYE, Sınırlı Pozitif): Şirketin yatırım aşamasında bulunan hibrit GES projelerinde müteahhit Asunim Yenilenebilir Enerji ile Şirketin %100 bağlı ortaklıkları; Korda Enerji, Isıder Enerji ve Kovancı Enerji toplamda 19,7MW kurulu güçlere sahip hibrit GES yatırımları için, anahtar teslim mühendislik, tedarik ve inşaat işleri sözleşmeleri imzalamıştır. Böylelikle, inşaat süreci başlamış olan toplam 66 MW hibrit GES projeleri ile birlikte, mevcut 699 MW kurulu gücü toplam 785 MW'a çıkaracak Hibrit GES projeleri yatırımlarının; 2025 yılında Şirketin ciro ve faaliyet karına katkı sağlaması öngörülmektedir.
Emlak Konut (EKGYO, Sınırlı Pozitif): T.C. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ile şirket arasında imzalanan protokol çerçevesinde Bakanlık adına şirket tarafından ihale edilen Hatay Antakya 6. Etap Konut ve Ticaret İnşaatları ile Altyapı ve Çevre Düzenleme İşi'nin sözleşmesi, yüklenici Misek İnş. & Yapıtaş İnş. iş ortaklığı ile 03.04.2024 tarihinde imzalanmıştır. Sözleşme bedeli 5.647mn TL + KDV'dir.
Europower Enerji (EUPWR, Nötr): Şirket, TEİAŞ tarafından 03/04/2024 tarihinde gerçekleştirilen, 2024/284908 ihale kayıt numaralı ''İTM-466 referanslı 154KV Türkeli TM yapımı'' konulu ihaleye katılmış ve en avantajlı fiyatı vererek ihalede 1. olmuştur. İhale baz bedeli 204mn TL'dir.
Kontrolmatik Teknoloji (KONTR, Nötr): Uluslararası İmar ve Kalkınma Bankası finansmanlı, T.C. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından, "Kamu Binalarında Enerji Verimliliği Projesi" kapsamında düzenlenen, "Enerji Verimliliği Tadilat İşi" ihalesine ait sözleşme 13,2mn USD +KDV olarak dün itibariyle imzalanmıştır.
SDT Uzay Sanayi (SDTTR, Nötr): Şirket, kurmuş olduğu tüzel kişiliği olmayan %50-%50 paylaşımlı iş ortaklığı vasıtasıyla, 03.04.2024 tarihinde Savunma Sanayii Başkanlığı ile elektronik harp alanında toplam bedeli 12,8mn USD tutarında bir sözleşme imzalamıştır. Söz konusu iş ortaklığında şirketin payı 6,4mn ABD Doları olup, işin 2025 yılı içinde tamamlanması planlanmaktadır.
Diğer şirket haberleri
Beyaz Filo (BEYAZ): Yetkili satıcısı olunan markalar olan Peugeot, Opel, Citroen, DS, Renault, Dacia ile; 2023 yılı ilk çeyreğinde 2.815 adet olarak gerçekleşen sıfır km araç satış adedi, %65,7 oranında artırarak, 2024 yılı ilk çeyreğinde 4.663 adet sıfır araç satışı gerçekleştirilmiştir. Bu yapılan satışlarla, artan Türkiye otomobil ve hafif ticari araç pazarı içindeki şirket payı, %1,6'ya çıkmıştır. (2023 yılı ilk çeyrek %1,2)
Deniz GYO (DZGYO): Şirket portföyünde bulunan, İstanbul Sarıyer'de Tarabya mahallesindeki 2 mesken, 27.12.2023 tarihli gayrimenkul raporuna göre toplam KDV hariç 42,5mn TL ekspertiz değeri olan 2 adet bağımsız bölüm KDV hariç 57mn TL tutarında bedel ile satılmıştır.
Ebebek Mağazacılık (EBEBK): Mart 2024'te ebebek mağazalarını ziyaret eden ziyaretçi sayısı 3,9mn olarak gerçekleşmiş olup bu sayı Mart 2023'te 3,6mn'dur. Mart 2024'te sona eren 3 aylık dönemde ebebek mağazalarını ziyaret eden ziyaretçi sayısı 12,2mn 2023 yılının aynı döneminde ise 11,5mn olarak gerçekleşmiştir. Mart 2024'te ebebek.com internet sitesi ziyaretçi sayısı 10,7mn olarak gerçekleşmiş olup bu sayı Mart 2023'te 13,3mn'dur. Mart 2024'te sona eren 3 aylık dönemde ebebek.com internet sitesini ziyaret eden ziyaretçi sayısı 37,5mn 2023 yılının aynı döneminde ise 37,9mn olarak gerçekleşmiştir.
Fonet Teknoloji (FONET): Mardin İl Sağlık Müdürlüğü ile 36 ay süreli "Sağlık Bilgi Yönetim Sistemi (SBYS) Hizmet Alımı" sözleşmesi 56mn TL bedelle 03.04.2024 tarihinde imzalanmıştır.
Forte Bilgi İletişim (FORTE): Şirketin, T.C. Hazine ve Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı'nın çeşitli yazılımlarına ilişkin mal ve hizmet alımı ihalesinde en iyi fiyatı sunarak birinci olduğu ihale komisyonu tarafından şirkete bildirilmiş olup; karar yazısı şirkete ulaşmıştır. İhale bedeli, KDV hariç 48,6mn TL'dir.
Manas Enerji (MANAS): Şirket yurt içinde savunma sanayinde faaliyet gösteren bir müşterisinden 240bin USD tutarında bir sipariş almış olup, söz konusu siparişin Ağustos 2024 tarihinde teslimi planlanmaktadır.
Margün Enerji (MAGEN): Şirket'in %30,39'unu satın alarak en büyük hissedarı olduğu Enda Enerji Holding A.Ş.'nin 600mn TL kayıtlı sermaye tavanı dahilinde çıkarılmış sermayesinin 345,5mn TL'den 445,5mn TL'ye artırılması suretiyle ihraç edilecek 100mn TL nominal değerli payların halka arzı için gerekli başvuru evrakları Sermaye Piyasası Kurulu'na 02.04.2024 tarihinde teslim edilmiştir.
Safkar Klima (SAFKR): Baykar A.Ş'den iki ayrı siparişte toplam 660bin USD savunma sanayiine yönelik klima siparişi alınmıştır. Teslimatların 2024 yılı içerisinde tamamlanması planlanmaktadır.
VBT Yazılım (VBTYZ): Şirket, Türkiye'de yerleşik Bir Özel Banka ile "Ana Sistem Yedekleme ve Arşiv altyapısı Veri Depolama Sistemi" temini konusunda anlaşmıştır. Sözleşmenin toplam bedeli 1,5mn USD'dir.
Kaynak Ziraat Yatırım
Hibya Haber Ajansı