Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Sabah stratejisi

Bugün piyasa tarafından Merkez Bankası’nın faiz kararı takip edilecek.

Bugün piyasa tarafından Merkez

*Yeşil ok olumluyu kırmızı ok olumsuzu göstermektedir.

Bugün piyasa tarafından Merkez Bankası'nın faiz kararı takip edilecek. Geçen toplantıda politika faizi 500 baz puan artırılarak %50 seviyesine yükseltilmişti, bu toplantıda ise faizin sabit bırakılması ve Karar Metni'nde ise sıkı duruşun korunabileceğine yönelik mesajların devamı bekleniyor. Bu yöndeki bir kararın, BIST100 endeksi üzerindeki etkisi nötr olabilir. Dün 9.668 – 9.767 seviyeleri arasında hareket eden BIST100 endeksi günü 9.722 seviyesinden %0,8 oranında artışla tamamladı. Endekste 51 hisse günü artıda kapattı. Puan bazlı endekse en fazla katkı yapan hisseler olarak THYAO, ISCTR ve SAHOL öne çıkarken; FROTO, DOAS ve BIMAS ise puan bazlı endekste en fazla negatif etki eden hisseler oldu. Öte yandan, Bankacılık endeksi (XBANK) %2,8, Ulaştırma endeksi (XULAS) %2,5 oranında artış kaydetti. Sınai endeksi ise (XUSIN) hafif düşüşle tamamladı. Bu sabah yurtdışı piyasalardaki fiyatlamalara bakıldığında; ABD vadelileri ekside seyrederken, Japonya Hariç MSCI Asya Pasifik endeksi %0,6 civarında geriliyor. Dün ABD borsaları günü yatay görüntüde kapatmışlardı. Bu sabahki düşüşte, finansallarını açıklayan Meta Platforms'un ileriye yönelik zayıf satış öngörmesinin etkili olduğu söylenebilir. Nasdaq vadelisi %1'in üzerinde geriliyor. Bugünkü veri takviminde, yurtiçinde TCMB toplantısına ek şubat ayı uluslararası yatırım pozisyonu istatistikleri takip edilecek. Yurtdışında ise ABD'de bu yılın ilk çeyreğine ilişkin yıllıklandırılmış çeyreklik bazda GSYH büyüme öncü verisi öne çıkıyor. Bunun yanında, Almanya'da gelecek aya yönelik değerlendirmeleri yansıtan mayıs ayına ilişkin GfK tüketici güveni verisi takip edilecek.

ABD'de mart ayına ilişkin dayanıklı mal siparişleri öncü verisi izlendi. Dayanıklı mal siparişleri, aylık bazda şubat ayında %0,7 oranında artışın ardından mart ayında öncü veriye göre %2,6 oranında artış kaydetti ve böylece beklentilerin üzerinde artışla birlikte yükselişini ikinci aya taşıdı. 

Avrupa tarafında, Almanya'da imalat, inşaat, toptan ve perakende ticaret sektörlerinde faaliyet gösteren firmaların, ekonomide mevcut ve gelecek 6 aylık döneme yönelik değerlendirmelerini yansıtan IFO iş dünyası endeksi nisan ayı verisi açıklandı. Buna göre, IFO iş dünyası endeksi, nisan ayında 87,9'dan 89,4 seviyesine yükselerek beklentilerin üzerinde artış kaydetti ve böylece Mayıs 2023'ten bu yana en yüksek seviyede gerçekleşti. 

Yurt içinde ise, nisan ayına ilişkin sektörel ve reel sektör güven endeksleri ile kapasite kullanım oranı verileri takip edildi. Sektörel güven endeksleri nisan ayında karışık bir görünüm sundu. Buna göre, nisan ayında mevsim etkilerinden arındırılmış olarak aylık bazda hizmet sektörü güven endeksi %2,8 oranında azalırken, buna karşın reel kesim güven endeksi ve inşaat sektörü güven endeksi yatay seyretti, perakende ticaret sektörü güven endeksi ise %1,9 oranında artış sergiledi.

  • Arındırılmış kapasite kullanım oranı iki aylık artışın (şubatta 0,6 puan artış ve martta 0,2 puan artış) ardından nisan ayında 0,2 puanlık azalışla %77 seviyesinde kaydedildi, bununla birlikte 2023 yılı ortalamasının ve tarihsel ortalamasının (%76,3) üzerindeki seyrini sürdürdü.

Ayrıca TCMB tarafından yayınlanan şubat ayı konut fiyat endeksinin aylık artış hızı şubatta %2,30'dan %2,18 seviyesine kısmi yavaşlarken, yıllık artış hızı ise %68'den %58,3 seviyesine gerileyerek 2022 yılının Eylül ayında ulaştığı rekor seviye olan %189,1 seviyesinden düşüşünü sürdürdü ve Kasım 2021'den bu yana en düşük seviyede kaydedildi. Konut fiyatları reel olarak ise yıllık %5,1 oranında geriledi ve böylece konut fiyatlarında yıllık artış Aralık 2019'dan bu yana ilk kez yıllık enflasyonun altında kaldı.

Yurt dışında bugün veri takvimine bakıldığında,
 
ABD tarafında, bu yılın ilk çeyreğine ilişkin yıllıklandırılmış çeyreklik bazda GSYH büyüme öncü verisi TSİ 15.30'da takip edilecek. ABD ekonomisinin yıllıklandırılmış çeyreklik bazda büyüme hızı geçen yılın birinci çeyreğindeki %2,2 seviyesinden ikinci çeyrekte %2,1 seviyesine hafif yavaşlamasının ardından, üçüncü çeyrekte ise büyüme hızı %4,9 seviyesine yükselmişti. Dördüncü çeyrekte ise büyüme hızı %3,2'den %3,4 seviyesine yukarı yönlü revize edilmişti ve beklentilerin üzerinde gerçekleşmişti. Dördüncü çeyrek büyüme verisinde yukarı yönlü revizenin detaylarına bakıldığında, özellikle ülke ekonomisinin büyük kısmını oluşturan tüketim harcamalarının büyüme hızındaki yukarı yönlü revizenin (%3'den %3,3'e) yanında konut dışı sabit yatırımlardaki yukarı yönlü revizenin etkili olduğu gözlenmişti. Yıl geneline göre bakıldığında ise, ABD ekonomisi 2023 yılı genelinde revize veriyle uyumlu olarak %2,5 oranında büyüme kaydetmişti, 2022 yılında ise %1,9 oranında büyümüştü. ABD ekonomisinin bu yılın ilk çeyreğine ilişkin yıllıklandırılmış çeyreklik bazda büyüme hızının %3,4'ten %2,5 seviyesine yavaşlaması bekleniyor.
 
Ayrıca ABD'de Fed'in önemli bir enflasyon göstergesi olarak takip ettiği yıllıklandırılmış çeyreklik bazda kişisel tüketim harcamaları (PCE) fiyat endekslerinin bu yılın ilk çeyreğine ilişkin öncü verileri TSİ 15.30'da açıklanacak. 
 
Öte yandan, ABD'de istihdam piyasası verilerinden, 20 Nisan haftasına ilişkin haftalık yeni işsizlik maaşı başvuruları verisi TSİ 15.30'da izlenecek. 
 
Bunun yanında, ABD'de konut piyasası verilerinden, mart ayı bekleyen konut satışları verileri TSİ 16'da takip edilecek.
 
Avrupa tarafında ise, Almanya'da gelecek aya yönelik değerlendirmeleri yansıtan mayıs ayına ilişkin GfK tüketici güveni verisi TSİ 10'da takip edilecek. 
 
Yurt içinde ise, TSİ 14'te TCMB'nin PPK toplantısı izlenecek. TCMB, geçen ayki toplantısında politika faizini 500 baz puanlık artışla %45'ten %50 seviyesine yükseltmişti. Ayrıca TCMB, operasyonel çerçevede değişikliğe giderek, gecelik vadede borçlanma ve borç verme faiz oranlarının bir hafta vadeli repo ihale faiz oranına kıyasla -/+ 300 baz puanlık bir marj ile belirlenmesine karar verildiğini bildirmişti. Bu kapsamda, gecelik borçlanma ve borç verme faiz oranları sırası ile %47 ve %53 seviyelerinde belirlenmişti ve böylece gecelik borçlanma ve borç verme faiz oranları arasındaki fark 600 baz puana yükselmişti. Piyasa beklentilerine bakıldığında ise, katılımcıların büyük kısmının politika faizi medyan tahmininin %45 seviyesinde sabit tutulacağı yönünde oluştuğu gözlenirken, buna karşın sınırlı sayıda katılımcının ise 250 baz puanlık ve 500 baz puanlık artış bekledikleri görülmekteydi. Bu çerçevede TCMB'nin, piyasa beklentilerinin ötesinde şahin duruş sergilediği gözlenmekteydi. Banka'nın bugünkü toplantısında ise politika faizini %50 seviyesinde sabit tutması bekleniyor.
 
Ayrıca TSİ 10'da TCMB tarafından şubat ayı uluslararası yatırım pozisyonu istatistikleri yayınlanacak. 
 
Şirket haberleri

Ahlatçı Doğal Gaz Dağıtım (AHGAZ, Pozitif): Şirketin %51, Şirketin bağlı ortaklığı Enerya Enerji'nin (ENERY) %49 oranında pay sahibi olduğu A Doğal Gaz ve Elektrik, EPDK tarafından gerçekleştirilen, "Armagaz Arsan Marmara Doğalgaz Dağıtım A.Ş.'nin Dağıtım Şebekesinin Satış İhalesi" konulu ihaleye katılmış ve açık artırma turunda en yüksek teklifi vererek ihalede 1. olmuştur. İhale bedeli KDV hariç 1.910mn TL'dir.

Emlak Konut GYO (EKGYO, Nötr): Şirket tarafından geliştirilen projelerde, 1 Ocak- 31 Mart 2024 tarihleri itibarıyla, toplam 6.227mn TL (KDV Hariç) 675 adet bağımsız bölümün satışı gerçekleştirilmiştir. Bu satışların toplamda 458mn TL (KDV hariç) değerindeki 37 adedi yabancı ülke vatandaşlarına gerçekleştirilmiştir.

Enka İnşaat (ENKAI, Sınırlı Pozitif), Tüpraş (TUPRS, Nötr): ENKA ve Tüpraş arasında, İzmit Rafinerisi ve İzmir Rafinerisi için Propilen Splitter Projesi sözleşmeleri imzalanmıştır. 2 sözleşmenin toplam bedeli 175mn USD olup projelerin 32 ayda tamamlanması planlanmaktadır.

Girişim Elektrik (GESAN, Sınırlı Pozitif): Şirket ile Sandeks Enerji Üretim arasında Beyyurdu RES Projesi kapsamında enerji nakil hattı işi için anlaşmaya varılmış ve sözleşme aşamasına geçilmiştir. Anlaşma bedeli vergiler hariç 2,3mn USD'dir.

Şişe Cam (SISE, Nötr): Şirketin 100% sahibi olduğu Sisecam UK PLC tarafından, Rule yurtdışında nitelikli yatırımcılara satışının yapılması ve İrlanda Borsası'na (Euronext Dublin) kote edilmesi planlanan tahvil ihracı ile ilgili yatırımcı toplantıları düzenlenmiş ve talep toplama süreci tamamlanmıştır. İki farklı vadede ihraç edilecek tahvillerin; nominal değeri 500mn USD, vadesi 5 yıl, itfa tarihi 2 Mayıs 2029 ve kupon oranı %8,25 nominal değeri 600mn USD, vadesi 8 yıl, itfa tarihi 2 Mayıs 2032 ve kupon oranı %8,625 olarak belirlenmiştir. Nihai dokümantasyonun akdedilmesini takiben ve bu tip işlemlerin genelde tabii olduğu diğer koşullara bağlı olmak üzere, satış işlemlerinin 02/05/2024 tarihinde tamamlanması beklenmektedir.

Öte yandan, Demirören Dağıtım Satış Pazarlama Matbaacılık ve Tahsilat Sistemleri A.Ş. ("Demirören") (güncel ünvanı DM Yapım Dağıtım ve Reklamcılık A.Ş.) ile süregelen dava sürecinde, ihtilafın arabuluculuk yöntemi ile çözümlenmesine dair anlaşma sağlanmıştır. Bu kapsamda Demirören'e 130mn TL ödenecektir.

Sektör haberleri

Konut: TCMB, Konut Fiyat Endeksi (KFE) verilerini açıkladı. Buna göre; 2024 yılı Şubat ayında bir önceki aya göre %2,2 oranında artan KFE, bir önceki yılın aynı ayına göre nominal olarak %58,3 oranında artmış, reel olarak ise %5,1 oranında azalmıştır.

Diğer haberleri

Suwen Tekstil (SUWEN): Şirket 2023'de 191,6mn TL net dönem karı açıklamıştır. 2022 yılında 224,2mn TL ana ortaklık net dönem karı kaydedilmişti. Şirket'in satış gelirleri yıllık %42,5 oranında artarak 2.504mn TL'ye çıkarken, ticari faaliyetlerden brüt kar 1.298mn TL'yi göstermiştir. Aynı dönemde operasyonel giderler ise 1.053mn TL olmuştur. Şirket'in FAVÖK'ü 2023'de 546,2mn TL ile yıllık %32,3 yükselmiştir. FAVÖK marjı ise geçen yıla göre 1,7 puan azalışla %21,8 olmuştur. Şirketin 2023'deki net finansman gideri 92,5mn TL olmuştur. 194,9mn TL'lik parasal kazanç (2022:165,7mn TL parasal kazanç) ile 142,6mn TL'lik vergi giderinin ardından şirketin net dönem karı 191,6mn TL olarak gerçekleşmiştir.

GSD Holding (GSDHO): Şirketin yönetim kurulu toplantısında; Şirketin sermayesinin tamamına sahip olduğu bağlı ortaklığı GSD Shipping bünyesinde bir adet kuru yük gemisi alımına karar verilmiş olup, bu kapsamda; alınacak geminin bağlı olacağı şirket yapılanmasının oluşturulmasına, ilgili geminin alımı konusunda GSD Shipping tarafından gemi alım sözleşme sürecinin yürütülmesine karar verilmiştir.

Kaynak Ziraat Yatırım

Hibya Haber Ajansı