Bakanlığın açıklamasında her yıl 3-9 Eylül tarihleri arasının “Halk Sağlığı Haftası” olarak belirlendiği aktarılarak, hafta boyunca halk sağlığı konularında toplumu bilgilendirmeye ve toplumun farkındalığını artırmaya yönelik çalışmaların yapıldığı bildirildi.
2024 yılında Halk Sağlığı Haftası’nın ana temasının “Sağlığını Erteleme, Harekete Geç” olarak belirlendiği kaydedilen açıklamada “Ana tema kapsamında her gün için ayrı olacak şekilde aşağıda yer alan konular çerçevesinde etkinlikler düzenlenmesi, toplumun bilgilendirilmesi ve toplumda farkındalık oluşturulması hedeflenmiştir” denildi.
Açıklamada aşının, kanserin vücudun bir organ veya dokusunda beliren bazı anormal hücrelerin kontrolsüz ve düzensiz bir şekilde çoğalması sonucu ortaya çıkan hastalık olduğu bildirilerek şunlar aktarıldı:
"Kanseri erken teşhis etmek tedaviyi ve hatta iyileşmeyi kolaylaştırmaktadır. Kanser taraması kanserle mücadelede en etkili yöntemlerin başında gelmektedir. Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezi (KETEM), Toplum Sağlığı Merkezi (TSM), Sağlıklı Hayat Merkezi (SHM), Aile Sağlığı Merkezi (ASM) ve ayrıca Mobil Kanser Tarama Aracı da dâhil olmak üzere birinci basamak sağlık kuruluşlarında ücretsiz olarak meme kanseri, rahim ağzı kanseri ve kalın bağırsak kanseri için taramalar yapılmaktadır."
Kanserle mücadelede en etkili yöntemlerin başında kanser konusunda toplumun farkındalığının sağlanması ve toplum bilincinin geliştirilmesi geldiği vurgulanan açıklamada şu ifadelere yer verildi:
"2023 yılında Türkiye genelinde 7,7 milyon kanser taraması yapılmıştır:
2,8 milyon meme kanseri taraması
2,9 milyon rahim ağzı kanseri taraması
2 milyon kalın bağırsak kanseri taraması
2024 yılında Türkiye genelinde ilk 6 ayda 4,5 milyon kanser taraması yapılmıştır:
1,6 milyon meme kanseri taraması
1,7 milyon rahim ağzı kanseri taraması
1,2 milyon kalın bağırsak kanseri taraması tespit edilmiştir."
Hibya Haber Ajansı