Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Uraloğlu: Asya ile Avrupa arasındaki seyahat süresini önemli bir ölçüde azaltacağız

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Kalkınma Yolu Projesi Türkiye-Irak-Birleşik Arap Emirlikleri-Katar 1. Bakanlar Konseyi Toplantısı’nda konuştu. Uraloğlu, “Asya ile Avrupa arasındaki seyahat süresini Türkiye üzerinden önemli bir ölçüde azaltmış olacağız.” dedi.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı

Bakan Uraloğlu’nun konuşmasından bazı satır başları şöyle:

“Ülkelerimiz için vazgeçilmez olan ekonomik iş birliklerinin tesisi ve dış ticaret faaliyetlerimizin gelişmesi için ulaşım imkanlarının güvenli, kesintisiz ve hızlı bir şekilde olması hepimiz için çok kıymetli ve önemlidir.

Bu kapsamda Sayın Cumhurbaşkanımızın, 22 Nisan 2024 tarihinde Irak’a gerçekleştirdikleri ziyaret kapsamında Türkiye, Irak, Birleşik Arap Emirlikleri ve Katar olmak üzere Kalkınma Yolu hakkında ortak işbirliği zaptını imzalamıştık. Bu mutabakat zaptı gereği dört ülkenin Bakanlar Konseyi’nin kurulması, Kalkınma Yolu Projesi’ni takip etmesi noktasında bir karar almıştık.

Bugün de Türkiye olarak bu konseyin ilk toplantısına ev sahipliği yapmış olduk. Kalkınma Yolu Projesi ile ilgili 4 ülkenin iş birliğini en üst seviyeye çıkaracak olan bu konsey vasıtasıyla projeyi hep birlikte etraflıca değerlendirme, istişare etme imkanı bulmuş olduk.

Türkiye ve Irak üzerinden kesintisiz ve hızlı bir şekilde yapılacak taşımacılığın tesis edilmesinin ulaştırma koridorlarına katkısını ele aldık. İlerleyen dönemde bu alandaki iş birliğimizin sonuç çıktılarını da ortaya koymaya yönelik adımları beraberce atmaya karar verdik. Ve çerçevesini de tespit ettik.

Birlikte hareket ederek ve planlarımızı hızla hayata geçirmek adına konsey faaliyetlerini önemsiyoruz. Ayrıca ilk toplantımız olması sebebiyle Kalkınma Yolu Projesi kapsamında oluşturulan Bakanlar Konseyi’nin yönetim ve işleyiş mekanizmalarının belirlenmesi ve bu konuda gelecekteki yol haritasının nasıl olması gerektiğini ele aldık.
Kalkınma Yolu Projesi kapsamında kurulan bu konseyin bünyesindeki toplantılarımız, önümüzdeki süreçte de devam edecektir. Proje kapsamındaki iş birliğimizin daha da güçlenerek ilerleyeceğine canı gönülden inanıyorum.

Kalkınma Yolu Projesi sadece 4 ülkenin elde edeceği kazanımlar değil, bütün coğrafyamızın elde edeceği kazanımlar ve tedarik zinciri anlamında çok önemli bir projedir.

Kalkınma Yolu Projesi ile Irak’ta inşa edilen Fav Limanı’ndan Londra’ya kadar kara ve demir yoluyla Avrupa’nın her ülkesine kesintisiz ulaşımı tesis etmiş olacağız.

Asya ile Avrupa arasındaki seyahat süresini Türkiye üzerinden önemli bir ölçüde azaltmış olacağız. Fav Limanı’nın yola çıkacak bir geminin Süveyş Kanalı üzerinden Avrupa’ya ulaşması arasında geçecek olan süre Kalkınma Yolu üzerinden aynı yükün Avrupa’ya ulaşması arasında 15 günlük bir kazanım sağlayacağını özellikle ifade etmek isterim.”

Hibya Haber Ajansı